2024-07-12

Délvidéki töltött káposzta

délvidéki töltött káposzta

A délvidéki töltött káposzta annyiban tér el közismert változatától, hogy jóval több benne a füstölt áru, ettől csodálatos, jellegzetes íze.

Máshol is raknak bele persze – van ahol kolbászt, van ahol füstölt húst, van aki füstölt szalonnával készíti.

Na de hogy ennyivel, és minden egyszerre – erre azért nem igen van példa a magyar káposzta történelemben.

Nézzük, milyen alapanyagok szükségesek a délvidéki töltött káposzta elkészítéséhez –

  • 1,2 kg sertéshús – lehetőleg lapocka,
  • 60 dkg füstölt oldalas,
  • 3-4 szál füstölt szárazkolbász, – nagyjából egy kilónyi
  • 1/4 kg füstölt szalonna, – nem szükséges húsos
  • Legalább másfél kiló apró savanyított káposzta,
  • egy fej savanyú káposzta levél – nagyjából 20 levélre lesz szükség
  • 20-25 dkg vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezdnyi fokhagyma,
  • 2 zöldpaprika,
  • 15 dkg rizs,
  • 1 nagy tojás;
  • só – egy kanálnyi,
  • bors , legalább egy teáskanálnyi
  • majoránna, – 1 mokkáskanálnyi
  • mokkáskanálnyi köménymag – lehet őrölt is
  • tejföl – majd a tálaláskor – bőségesen.

Az étel elkészítésének a mikéntje –

  1. A savanyú apró káposztát a kétharmad, megtisztított, nagyon apróra vágott vöröshagymával, meg a paprikával, hozzáadva a köménymagot egy lábasba rakjuk.
  2. A friss húst megdaráljuk, hozzáadjuk az apróra vágott füstölt szalonnát – darálhatjuk ezt is, az apróra vágott vöröshagyma maradékát, meg az összetört fokhagymát.
  3. Hozzárakjuk a sót, más fűszereket, a rizst is megmosva, no meg a tojást, és nagyon alaposan összekeverjük, mintha kolbászhúst gyúrnánk.
  4. Elővesszük a savanyú fejeskáposztát, leszedjük róla a leveleket, a vastagabb ereket laposra vágjuk.
  5. A húsmasszával pedig szépen megtöltjük őket. A nagy lábasba, a már előkészített fűszeres aprókáposztára rakjuk, közbe rakosgatjuk darabokban a füstölt oldalast, és kolbászdarabokat is.
  6. Felöntjük annyi vízzel, hogy rendesen eltakarja, majd felrakjuk főni. Tetejére a fejes káposzta maradékát apróra vágva rászórjuk.
  7. Nagyjából 2 órán keresztül főzzük – félig letakarva, forrástól számítva takarékon. Úgy, hogy tötyögjön.
  8. Mikor letelt a 2 óra, akkor a nagyobb húsdarabokat, meg a káposztákat óvatosan kiszedjük egy tálra, kis rántással (1- 2 kanál liszt, 1-2 kanál zsiradék) berántjuk,
  9. az adag attól függ, mennyi leve van. De nem szabad sűrűnek lennie.
  10. Ezután a káposztát, és a húsokat is visszarakjuk, majd még félórán keresztül főzzük – így a liszt nyers íze elvész.
  11. Tejföllel tálaljuk, mindenki annyival fogyasztja, amennyivel szereti. Tetejére csurgatunk a levéből is.