
A délvidéki töltött káposzta annyiban tér el közismert változatától, hogy jóval több benne a füstölt áru, ettől csodálatos, jellegzetes íze.
Máshol is raknak bele persze – van ahol kolbászt, van ahol füstölt húst, van aki füstölt szalonnával készíti.
Na de hogy ennyivel, és minden egyszerre – erre azért nem igen van példa a magyar káposzta történelemben.
Nézzük, milyen alapanyagok szükségesek a délvidéki töltött káposzta elkészítéséhez –
- 1,2 kg sertéshús – lehetőleg lapocka,
- 60 dkg füstölt oldalas,
- 3-4 szál füstölt szárazkolbász, – nagyjából egy kilónyi
- 1/4 kg füstölt szalonna, – nem szükséges húsos
- Legalább másfél kiló apró savanyított káposzta,
- egy fej savanyú káposzta levél – nagyjából 20 levélre lesz szükség
- 20-25 dkg vöröshagyma apróra vágva
- 2 gerezdnyi fokhagyma,
- 2 zöldpaprika,
- 15 dkg rizs,
- 1 nagy tojás;
- só – egy kanálnyi,
- bors , legalább egy teáskanálnyi
- majoránna, – 1 mokkáskanálnyi
- mokkáskanálnyi köménymag – lehet őrölt is
- tejföl – majd a tálaláskor – bőségesen.
Az étel elkészítésének a mikéntje –
- A savanyú apró káposztát a kétharmad, megtisztított, nagyon apróra vágott vöröshagymával, meg a paprikával, hozzáadva a köménymagot egy lábasba rakjuk.
- A friss húst megdaráljuk, hozzáadjuk az apróra vágott füstölt szalonnát – darálhatjuk ezt is, az apróra vágott vöröshagyma maradékát, meg az összetört fokhagymát.
- Hozzárakjuk a sót, más fűszereket, a rizst is megmosva, no meg a tojást, és nagyon alaposan összekeverjük, mintha kolbászhúst gyúrnánk.
- Elővesszük a savanyú fejeskáposztát, leszedjük róla a leveleket, a vastagabb ereket laposra vágjuk.
- A húsmasszával pedig szépen megtöltjük őket. A nagy lábasba, a már előkészített fűszeres aprókáposztára rakjuk, közbe rakosgatjuk darabokban a füstölt oldalast, és kolbászdarabokat is.
- Felöntjük annyi vízzel, hogy rendesen eltakarja, majd felrakjuk főni. Tetejére a fejes káposzta maradékát apróra vágva rászórjuk.
- Nagyjából 2 órán keresztül főzzük – félig letakarva, forrástól számítva takarékon. Úgy, hogy tötyögjön.
- Mikor letelt a 2 óra, akkor a nagyobb húsdarabokat, meg a káposztákat óvatosan kiszedjük egy tálra, kis rántással (1- 2 kanál liszt, 1-2 kanál zsiradék) berántjuk,
- az adag attól függ, mennyi leve van. De nem szabad sűrűnek lennie.
- Ezután a káposztát, és a húsokat is visszarakjuk, majd még félórán keresztül főzzük – így a liszt nyers íze elvész.
- Tejföllel tálaljuk, mindenki annyival fogyasztja, amennyivel szereti. Tetejére csurgatunk a levéből is.