
Bár én debreceni lennék, de életemben nem hallottam még a debreceni mazsolás tyúkhúsleves receptről…. – pedig ez a leves egykoron állítólag a nagy lakodalmak egyik fő fogása volt.
Sőt – eddig azt sem gondoltam a debreceniekről, hogy a különleges ízeket kedvelik. Hisz azért mégis csak nem mindennapi, hogy a húslevest egy édes gyümölccsel ízesítik.
Pedig ha belegondolok nincs benne rendkívüli. Szabolcs-Szatmárban, de állítólag Keletebbre is a gyümölcslevesek egy részét, ribizlit, almát, köszmétét tyúkkal, zöldséggel, tejföllel főzik. Márpedig ha azt meg lehet enni, akkor ez sem lehet rossz.
Főleg, ha belegondolunk – lakodalomban azért mindenütt igyekeznek a lehető legjobb étkeket tálalni az asztalra.
Úgyhogy látatlanban bízhatunk benne, hogy ez az étel nagyon, de nagyon finom….
Nézzük, hogy készül a debreceni mazsolás tyúkhúsleves!
- Egy fiatal, szép kövér megtisztított tyúkot feldarabolunk, felteszünk főni. Először simán vízben, hogy jól ellepje a tyúkot.
- Majd mikor már félig megfőtt, akkor bezöldségeljük. Adunk bele sárgarépát, petrezselymet, karalábét, hagymát, petrezselyemzöldet, zellert, egy-két kelkáposzta levelet. Fűszerezzük is – rakunk bele kellő mennyiségben sót, valamint 10 szem borsot – persze ha sokat főzünk, akkor többet.
- A tyúkhúslevest természetesen lassan főzzük, legalább 3 óra kell a főzésére – persze forrás után teljesen takarékon.
- Mikor aztán megfőtt, akkor levesszük a tűzről, hogy kicsit pihenjen. Utána kivesszük a tyúkot belőle, a zöldségeket – ezeket most esélyesen csak egyszerre tudjuk megtenni.
- Zöldségeket kint hagyjuk a levesből, húsokat óvatosan visszarakjuk.
- Ekkor aztán 1/4 kg mazsolát, meg 10 dkg nagy szemű mazsolát szépen megtisztítunk, hogy ne maradjon rajta szára, megmossuk. Belerakjuk egy közepes lábasba. Adunk hozzá 1 mokkáskanálnyi cukrot, és leöntjük annyi fehérborral, hogy a mazsolákat rendesen ellepje.
- Megtisztítunk egy citromot, három szép szeletet vágunk belőle, leöntjük forró vízzel, majd a citromkarikákat a boros mazsolához adjuk. Felrakjuk a tűzre, és addig főzzük, míg a mazsolák meg nem dagadnak.
- A leszűrt levest visszatesszük a tűzre, beleadjuk a mazsolát a rajta lévő levével együtt.
- Ekkor kevés kevés rózsaszín rántást teszünk bele, hogy olyan legyen a leve, mint a becsinált leves. (1 liter leveshez egy kanál zsiradék, 1 kanál liszt kell).
Ha jól felfőtt lehúzzuk a tűzről, s leves mennyiségétől függően 1-2 deciliter tejföllel óvatosan felkavarjuk. - Aki édesen szereti az cukrozhatja. Zöldséget külön tálaljuk.