Debreceni mazsolás tyúkhúsleves

Debreceni mazsolás tyúkhúsleves

Bár én debreceni lennék, de életemben nem hallottam még a debreceni mazsolás tyúkhúsleves receptről…. – pedig ez a leves egykoron állítólag a nagy lakodalmak egyik fő fogása volt.


Sőt – eddig azt sem gondoltam a debreceniekről, hogy a különleges ízeket kedvelik. Hisz azért mégis csak nem mindennapi, hogy a húslevest egy édes gyümölccsel ízesítik.

Pedig ha belegondolok nincs benne rendkívüli. Szabolcs-Szatmárban, de állítólag Keletebbre is a gyümölcslevesek egy részét, ribizlit, almát, köszmétét tyúkkal, zöldséggel, tejföllel főzik. Márpedig ha azt meg lehet enni, akkor ez sem lehet rossz.


Főleg, ha belegondolunk – lakodalomban azért mindenütt igyekeznek a lehető legjobb étkeket tálalni az asztalra.

Úgyhogy látatlanban bízhatunk benne, hogy ez az étel nagyon, de nagyon finom….

Nézzük, hogy készül a debreceni mazsolás tyúkhúsleves!

 1. Egy fiatal, szép kövér megtisztított tyúkot feldarabolunk, felteszünk főni. Először simán vízben, hogy jól ellepje a tyúkot.
 2. Majd mikor már félig megfőtt, akkor bezöldségeljük. Adunk bele sárgarépát, petrezselymet, karalábét, hagymát, petrezselyemzöldet, zellert, egy-két kelkáposzta levelet. Fűszerezzük is – rakunk bele kellő mennyiségben sót, valamint 10 szem borsot – persze ha sokat főzünk, akkor többet.
 3. A tyúkhúslevest természetesen lassan főzzük, legalább 3 óra kell a főzésére – persze forrás után teljesen takarékon.
 4. Mikor aztán megfőtt, akkor levesszük a tűzről, hogy kicsit pihenjen. Utána kivesszük a tyúkot belőle, a zöldségeket – ezeket most esélyesen csak egyszerre tudjuk megtenni.
 5. Zöldségeket kint hagyjuk a levesből, húsokat óvatosan visszarakjuk.
 6. Ekkor aztán 1/4 kg mazsolát, meg 10 dkg nagy szemű mazsolát szépen megtisztítunk, hogy ne maradjon rajta szára, megmossuk. Belerakjuk egy közepes lábasba. Adunk hozzá 1 mokkáskanálnyi cukrot, és leöntjük annyi fehérborral, hogy a mazsolákat rendesen ellepje.
 7. Megtisztítunk egy citromot, három szép szeletet vágunk belőle, leöntjük forró vízzel, majd a citromkarikákat a boros mazsolához adjuk. Felrakjuk a tűzre, és addig főzzük, míg a mazsolák meg nem dagadnak.
 8. A leszűrt levest visszatesszük a tűzre, beleadjuk a mazsolát a rajta lévő levével együtt.
 9. Ekkor kevés kevés rózsaszín rántást teszünk bele, hogy olyan legyen a leve, mint a becsinált leves. (1 liter leveshez egy kanál zsiradék, 1 kanál liszt kell).
  Ha jól felfőtt lehúzzuk a tűzről, s leves mennyiségétől függően 1-2 deciliter tejföllel óvatosan felkavarjuk.
 10. Aki édesen szereti az cukrozhatja. Zöldséget külön tálaljuk.