2024-05-21

Debreceni füstölt paprikás szalonna

debreceni füstölt paprikás szalonna

Ez a fajta füstölt paprikás szalonna esélyesen készítési módja alapján nagyon hasonlít a többire – egyetlen eltéréssel, ami kifejezetten ötletes.

És nem csak ötletes, hanem célszerű is, mert fogyasztását könnyíti.

Elképzelhető, hogy másutt is volt aki hasonlóan füstölte, az viszont biztos, hogy a debreceniek meg voltak róla győződve – az övék a legfinomabb.

Azoknak, akik ott születtek, s ezt a szalonnát kóstolták legelébb – esélyesen igaza is van.

Van, aki a fokhagymával is megkeni, ám az eredeti recept ezt a fűszert nélkülözi.

(Ha mégis fokhagymásan akarjuk, akkor 1 kiló szalonnához 3-4 nagy gerezdet tisztítsunk meg, és nyomjuk péppé, és ezt is használjuk a són kívül a bedörzsöléshez)

Jó szalonnát perzselt disznóból tudunk készíteni, nem kopasztottból, s olyan perzseltből, melyet aztán meleg vízzel mostak le. Másképp a szalonna megedződik, és kemény lesz.

Olyan bőrös szalonnát válasszunk a hentesnél, vagy a disznótorban, amelyik 2,5-3 cm magas, tehát nem túl vastag.

Ezt aztán 6-7 centis csíkokra vágjuk. A szalonna hossza általában 5-30 centis – így igazán mutatós – mert hát az is fontos.

A debreceni füstölt paprikás szalonna készítési módja –

  1. Az előkészített, levágott szalonnadarabokat jó alaposan minden oldalán – a bőrösön is – bedörzsöljük nagyszemű, NEM jódozott, tapadásgátlós,
  2. bármivel „flancosított” sóval. (Ha fokhagymásan akarjuk elkészíteni, ekkor kell vele átdörzsölni) Egy kiló szalonna sózásához nagyjából 10 dkg sóra lesz szükségünk.
  3. Egy edénybe rakjuk a besózott szalonnákat, és hűvös helyre tesszük. Így hagyjuk nagyjából 10 napig. Közben persze forgatjuk naponta, hogy mindkét oldala sózódjék.
  4. Ha letelt a 10 nap, akkor kivesszük őket, lerázzuk, vagy töröljük a sót, fokhagymát – jó hozzá tökéletesen a papírtörlő –
  5. bőrtelen részét beszórjuk édes paprikával, és eldörzsöljük rajta, majd fogunk egy csomagolópapírt és belecsomagoljuk.
  6. Mindegyiket, egyenként. Felső részén egy lyukat szúrunk kés hegyével, és madzagot kötünk belé, hogy könnyebb dolgunk legyen a füstölésnél, tárolásnál.
  7. Azonmód csomagolópapírba kötve hideg füstön 2-3 napig füstöljük, így a paprika nem barnul meg rajta, és a szalonna sem kormozódik, bátran egyből fogyasztható.
  8. Ha beosztjuk és nem vagyunk torkosok még nyáron is lesz belőle, mert hosszú ideig elálló fajta. És bizony a debreceni füstölt paprikás szalonna nagyon-nagyon finom. Egy parányi mustárral……..