
Ez a fajta füstölt paprikás szalonna esélyesen készítési módja alapján nagyon hasonlít a többire – egyetlen eltéréssel, ami kifejezetten ötletes.
És nem csak ötletes, hanem célszerű is, mert fogyasztását könnyíti.
Elképzelhető, hogy másutt is volt aki hasonlóan füstölte, az viszont biztos, hogy a debreceniek meg voltak róla győződve – az övék a legfinomabb.
Azoknak, akik ott születtek, s ezt a szalonnát kóstolták legelébb – esélyesen igaza is van.
Van, aki a fokhagymával is megkeni, ám az eredeti recept ezt a fűszert nélkülözi.
(Ha mégis fokhagymásan akarjuk, akkor 1 kiló szalonnához 3-4 nagy gerezdet tisztítsunk meg, és nyomjuk péppé, és ezt is használjuk a són kívül a bedörzsöléshez)
Jó szalonnát perzselt disznóból tudunk készíteni, nem kopasztottból, s olyan perzseltből, melyet aztán meleg vízzel mostak le. Másképp a szalonna megedződik, és kemény lesz.
Olyan bőrös szalonnát válasszunk a hentesnél, vagy a disznótorban, amelyik 2,5-3 cm magas, tehát nem túl vastag.
Ezt aztán 6-7 centis csíkokra vágjuk. A szalonna hossza általában 5-30 centis – így igazán mutatós – mert hát az is fontos.
A debreceni füstölt paprikás szalonna készítési módja –
- Az előkészített, levágott szalonnadarabokat jó alaposan minden oldalán – a bőrösön is – bedörzsöljük nagyszemű, NEM jódozott, tapadásgátlós,
- bármivel „flancosított” sóval. (Ha fokhagymásan akarjuk elkészíteni, ekkor kell vele átdörzsölni) Egy kiló szalonna sózásához nagyjából 10 dkg sóra lesz szükségünk.
- Egy edénybe rakjuk a besózott szalonnákat, és hűvös helyre tesszük. Így hagyjuk nagyjából 10 napig. Közben persze forgatjuk naponta, hogy mindkét oldala sózódjék.
- Ha letelt a 10 nap, akkor kivesszük őket, lerázzuk, vagy töröljük a sót, fokhagymát – jó hozzá tökéletesen a papírtörlő –
- bőrtelen részét beszórjuk édes paprikával, és eldörzsöljük rajta, majd fogunk egy csomagolópapírt és belecsomagoljuk.
- Mindegyiket, egyenként. Felső részén egy lyukat szúrunk kés hegyével, és madzagot kötünk belé, hogy könnyebb dolgunk legyen a füstölésnél, tárolásnál.
- Azonmód csomagolópapírba kötve hideg füstön 2-3 napig füstöljük, így a paprika nem barnul meg rajta, és a szalonna sem kormozódik, bátran egyből fogyasztható.
- Ha beosztjuk és nem vagyunk torkosok még nyáron is lesz belőle, mert hosszú ideig elálló fajta. És bizony a debreceni füstölt paprikás szalonna nagyon-nagyon finom. Egy parányi mustárral……..