Debreceni fánk

debreceni fánk

A debreceni fánk hasonlóan készül, mint a többi szalagos, ellenben van egy plusz összetevője, amitől lazább lesz.

Sajnos fánkot manapság már ritkán sütünk. Ennek több oka is van. Viszonylag hosszadalmas az elkészítése.

Nem is olcsó tésztaféle a kisütéshez szükséges olaj mennyisége miatt, és hát mindig ott van a kisördög, vajon sikerült-e biztosan, szép szalagos lesz-e.

Így vagyunk ezzel Debrecen környékén, így debreceni fánk is ritkán készül – inkább csak alkalmilag. Sőt – ha készítenek is, akkor sem tudják, hogy ez a fajta csak a környékre jellemző.

Hogy mi a jellegzetessége?

Az egy kupicányi barackpálinka….

Mindenesetre, ha langyos helyen dolgozunk, ha a hozzávalók is langyosak – akkor nem lesz gond. Időben semmivel sem telik többe, mint egy hagyományos kelt tészta készítése.

Ha netán töltött fánkot szeretnénk készíteni, akkor a fánk tésztáját kicsit széthúzzuk, és az egyik felébe rakjuk a kívánt tölteléket, a másik felét ráhajtjuk, széleit pedig összenyomogatjuk.

Pihentetjük pár percet, aztán sütjük ugyanúgy, mint az „üreset”

A debreceni fánk hozzávalói –

  • 1,20 kg liszt, 
  • 5 dkg vaj, 
  • 1 liter olaj, 
  • 3,5 dkg élesztő, 
  • 12 dkg cukor, 
  • 1/2 liter tej, 
  • 4 tojássárgája, 
  • 1 egész tojás, 
  • 1 csomag  vaníliás cukor, 
  • 2 dkg só, 
  • 20 dkg barackíz, 
  • 2 dkg mazsola, 
  • 1 kupicányi barackpálinka

A tészta készítésének menete

  1. A lisztet a tejjel, sóval és a   vajjal jól elkeverjük, utána a tojássárgájával és az egész tojásokkal begyúrjuk, tejjel felengedjük, belekeverjük a mazsolát, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és hólyagosra dolgozzuk.
  2. A vége fele mehet bele a kupicányi pálinka is. Ez arra jó, hogy a tésztája sütés közben nem fog sok olajat magába szívni. Ezáltal lazább is lesz.
  3. A tészta kidolgozását lehetőleg fakanállal végezzük, és jól húzzuk fel dagasztás közben a tésztát, mert úgy sok levegő kerül bele. És a fánk úgy az igazi, ha jó lukacsos.
  4. Meleg helyen pihentetjük, majd a  tészta megkelése után kiszaggatjuk, kézzel széthúzzuk. Középen ujjunkat két oldalról belenyomjuk, de nem lyukasztjuk ki a tésztát.
  5. Ezáltal kapja meg véglegesen fánkformáját. És ezzel a kis nyommal jelöljük ki a lekvár helyét.
  6. Forró olajban sütjük ki. Egy kis darab tésztát csípjük le, majd dobjuk a forrósodó olajba. Ha elkezd habzani és sercegni, akkor elég meleg .
  7. Mindkét oldalát megsütjük, és ha jól dolgoztunk, szép csík díszíti majd a derekát.