
A debreceni fánk hasonlóan készül, mint a többi szalagos, ellenben van egy plusz összetevője, amitől lazább lesz.
Sajnos fánkot manapság már ritkán sütünk. Ennek több oka is van. Viszonylag hosszadalmas az elkészítése.
Nem is olcsó tésztaféle a kisütéshez szükséges olaj mennyisége miatt, és hát mindig ott van a kisördög, vajon sikerült-e biztosan, szép szalagos lesz-e.
Így vagyunk ezzel Debrecen környékén, így debreceni fánk is ritkán készül – inkább csak alkalmilag. Sőt – ha készítenek is, akkor sem tudják, hogy ez a fajta csak a környékre jellemző.
Hogy mi a jellegzetessége?
Az egy kupicányi barackpálinka….
Mindenesetre, ha langyos helyen dolgozunk, ha a hozzávalók is langyosak – akkor nem lesz gond. Időben semmivel sem telik többe, mint egy hagyományos kelt tészta készítése.
Ha netán töltött fánkot szeretnénk készíteni, akkor a fánk tésztáját kicsit széthúzzuk, és az egyik felébe rakjuk a kívánt tölteléket, a másik felét ráhajtjuk, széleit pedig összenyomogatjuk.
Pihentetjük pár percet, aztán sütjük ugyanúgy, mint az „üreset”
A debreceni fánk hozzávalói –
- 1,20 kg liszt,
- 5 dkg vaj,
- 1 liter olaj,
- 3,5 dkg élesztő,
- 12 dkg cukor,
- 1/2 liter tej,
- 4 tojássárgája,
- 1 egész tojás,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 2 dkg só,
- 20 dkg barackíz,
- 2 dkg mazsola,
- 1 kupicányi barackpálinka
A tészta készítésének menete
- A lisztet a tejjel, sóval és a vajjal jól elkeverjük, utána a tojássárgájával és az egész tojásokkal begyúrjuk, tejjel felengedjük, belekeverjük a mazsolát, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és hólyagosra dolgozzuk.
- A vége fele mehet bele a kupicányi pálinka is. Ez arra jó, hogy a tésztája sütés közben nem fog sok olajat magába szívni. Ezáltal lazább is lesz.
- A tészta kidolgozását lehetőleg fakanállal végezzük, és jól húzzuk fel dagasztás közben a tésztát, mert úgy sok levegő kerül bele. És a fánk úgy az igazi, ha jó lukacsos.
- Meleg helyen pihentetjük, majd a tészta megkelése után kiszaggatjuk, kézzel széthúzzuk. Középen ujjunkat két oldalról belenyomjuk, de nem lyukasztjuk ki a tésztát.
- Ezáltal kapja meg véglegesen fánkformáját. És ezzel a kis nyommal jelöljük ki a lekvár helyét.
- Forró olajban sütjük ki. Egy kis darab tésztát csípjük le, majd dobjuk a forrósodó olajba. Ha elkezd habzani és sercegni, akkor elég meleg .
- Mindkét oldalát megsütjük, és ha jól dolgoztunk, szép csík díszíti majd a derekát.