Darunyak recept

Darunyak sütemény

A darunyak sütemény nem véletlenül viseli ezt a nevet. Mikor kisütjük olyan hosszú (tepsiméret), mint egy daru nyaka. Fogyasztás előtt azonban ehető méretre vágjuk.


Ez egy végtelenül egyszerű sütemény, réteshez hasonló, csak sokkal könnyebb összehozni. Töltése változatos, valójában tőlünk függ – de a legjobban a dió, a mák, és a szilvalekvár illik hozzá.

A darunyak tésztájához az alábbi összetevők szükségesek

  • 1/4 kg liszt
  • 10 dkg vaj – ha margarint használunk világért sem light legyen, és ne is tégelyes
  • 1 evőkanálnyi cukor (átlagos)
  • pici só
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojás sárgája
  • 10 dkg sertészsír

Töltelékhez az alábbi dolgokat használjuk

  • 15 dkg őrölt dió,
  • vagy 15 dkg máj, esetleg szilvalekvár
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás fehérje

A tésztának az összeállítása így történik –

  1. Szétmorzsoljuk a vajat a lisztben, hogy szép egyenlő legyen, aztán hozzáadjuk a sót, a tejfölt, a tojássárgákat, a porcukor, és szépen összegyúrjuk. Nem kell sokat bíbelődni, könnyű dolgozni vele.
  2. Nem kell pihentetni, kinyújtjuk lisztezett deszkán, két cipóra választva.
  3. A két cipót aztán levestészta vékonyságúra nyújtjuk, közben persze ha kell, akkor lisztezve. Úgy nyújtsuk, hogy a deszkán legyen egy abrosz, azt lisztezzük, azon nyújtsuk, mert a feltekerés könnyebb lesz.
  4. Mikor már nagy és vékony, akkor megkenjük a tetejét olvasztott zsírral, mint a rétesnél, és liszttel megszórjuk, majd feltekerjük az abrosszal, 6 darabba elvágjuk, és ezeket egyenként lisztezve tepsi nagyságúra kinyújtjuk ismét.
  5. Mehet bele a töltelék, a tojások habját felverjük, aztán belerakjuk a cukrot, majd hozzákeverjük a darált diót, vagy mákot.
  6. Ezt rakjuk a tészta egyik szélére végig, a töltelék hatodrészét beletéve. Utána pedig az abrosszal feltekerjük, kikent tepsibe rakjuk őket, és előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük.
  7. Jó még melegen leszórni porcukorral, jobban rátapad.
    Ha kemény szilvalekvárt rakunk bele, akkor a tojás habjának fölverése fölösleges.