2024-05-21

Retro kinyomós keksz recept

darálós keksz sütemény

A darálós keksz kókuszosan valójában egy variáció – az általánosan ismert, és közkedvelt darálós keksz egy tovább gondolt változata. És persze nem csak kókuszosan készíthetjük, hanem kakaósan, kávésan, de akár sajtosan is – természetesen akkor cukor hozzáadása nélkül.

Manapság ez a sütemény kicsit el van hanyagolva, pedig több figyelmet érdemel. Hisz egész olcsónak számít, sokáig eltartható, és az idő nem ront rajta, hanem épp ellenkezőleg. Rendkívül hosszú ideig eltartható, s ha lezártan tartjuk – idővel csak puhulni fog.

Feltéve, ha nem fogyasztjuk el gyorsan – mert az az igazság – el lehet rágcsálni rendesen. Hisz nem túl édes. Egyszerűen kellemes.

Kókuszos válfaja pedig még jobban eteti magát, hisz ez a déli gyümölcs rendkívül kellemes ízt ad ennek az amúgy is jópofa sütinek.

A darálós keksz kókuszosan hozzávalói:

  • 75 kg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 35-40 dkg porcukor
  • 25 dkg kókuszreszelék
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 40 dkg margarin, vagy zsír – egykor zsírral készítették, és jó volt
  • 3 kisebb egész tojás

A kinyomós keksz elkészítésének módja:

  1. A lisztet a zsiradékkal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sütőport, vaníliát. Ha elegyenlősödött – mehet bele a tojás – és egy jó kemény tésztát gyúrunk belőle. Olyan lesz, mint a kidolgozott agyag keménységre – tehát jó formálható.
  2. A húsdarálónkat elővesszük a szükséges kiegészítőkkel együtt, és azon a lyukon keresztül daráljuk le, amelyik nekünk szimpatikus. A tömzsibbekből omlósabb lesz a süti, a laposabbakból ropogósabb.
  3. Nagyjából 8 centis csíkokat csípünk le belőle, de készíthetünk olyan formát, amilyet épp megálmodtunk, ez aztán éppen nincs előírva.
  4. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, egymástól egy kis távolságra, és előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük. Nem kell megbarnítani, mert ezek a sütemények világosan igazán jók. . Ha nem azonnal fogyasztjuk, akkor kihűlés után zárt fém, vagy műanyag dobozban nagyon sokáig eltartható.
  5. Ha ünnepivé akarjuk tenni, akkor egyik oldalát csokiba márthatjuk.
  6. Ez esetben egy csokoládét, vagy tortabevonót gőz fölött megolvasztunk, hozzákeverünk egy kanálnyi olajat – ettől szép fényes lesz a bevonat, s utána egyenként belemártjuk a kekszeket a csokiba. Míg megszikkad jó rácsra tenni, utána már mehet tányérba, vagy dobozba.