
A darálós keksz kókuszosan valójában egy variáció – az általánosan ismert, és közkedvelt darálós keksz egy tovább gondolt változata. És persze nem csak kókuszosan készíthetjük, hanem kakaósan, kávésan, de akár sajtosan is – természetesen akkor cukor hozzáadása nélkül.
Manapság ez a sütemény kicsit el van hanyagolva, pedig több figyelmet érdemel. Hisz egész olcsónak számít, sokáig eltartható, és az idő nem ront rajta, hanem épp ellenkezőleg. Rendkívül hosszú ideig eltartható, s ha lezártan tartjuk – idővel csak puhulni fog.
Feltéve, ha nem fogyasztjuk el gyorsan – mert az az igazság – el lehet rágcsálni rendesen. Hisz nem túl édes. Egyszerűen kellemes.
Kókuszos válfaja pedig még jobban eteti magát, hisz ez a déli gyümölcs rendkívül kellemes ízt ad ennek az amúgy is jópofa sütinek.
A darálós keksz kókuszosan hozzávalói:
- 75 kg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 35-40 dkg porcukor
- 25 dkg kókuszreszelék
- 2 tasak vaníliás cukor
- 40 dkg margarin, vagy zsír – egykor zsírral készítették, és jó volt
- 3 kisebb egész tojás
A kinyomós keksz elkészítésének módja:
- A lisztet a zsiradékkal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sütőport, vaníliát. Ha elegyenlősödött – mehet bele a tojás – és egy jó kemény tésztát gyúrunk belőle. Olyan lesz, mint a kidolgozott agyag keménységre – tehát jó formálható.
- A húsdarálónkat elővesszük a szükséges kiegészítőkkel együtt, és azon a lyukon keresztül daráljuk le, amelyik nekünk szimpatikus. A tömzsibbekből omlósabb lesz a süti, a laposabbakból ropogósabb.
- Nagyjából 8 centis csíkokat csípünk le belőle, de készíthetünk olyan formát, amilyet épp megálmodtunk, ez aztán éppen nincs előírva.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, egymástól egy kis távolságra, és előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük. Nem kell megbarnítani, mert ezek a sütemények világosan igazán jók. . Ha nem azonnal fogyasztjuk, akkor kihűlés után zárt fém, vagy műanyag dobozban nagyon sokáig eltartható.
- Ha ünnepivé akarjuk tenni, akkor egyik oldalát csokiba márthatjuk.
- Ez esetben egy csokoládét, vagy tortabevonót gőz fölött megolvasztunk, hozzákeverünk egy kanálnyi olajat – ettől szép fényes lesz a bevonat, s utána egyenként belemártjuk a kekszeket a csokiba. Míg megszikkad jó rácsra tenni, utána már mehet tányérba, vagy dobozba.