
A daragombóc egykor a szegények túrógombóca volt. Tej általában akadt a házban, abból sokszor lett „magától is” aludttej. No, ezt használták fel a gombóchoz.
Íze hasonló mint a valódié, nyilván arányában több grízt tartalmaz, de attól még csak gombóc volt, és lehetett a gyerkőcöknek kedvezni vele.
Ha egy-két tojást is hozzákavartak, akkor még tartalmasabbá tehették, ráadásul bánni is könnyebb volt vele.
A daragombóc ránézésre lényegében semmiben sem különbözik a túróstól, egy jó levessel, másodikként feltálalva egy ebédet letudhatunk vele.
Ha nincs aludttejünk, akkor akár egy liter tejhez adjunk egy kávéskanálnyi ecetet.
Tegyük a tejet langyos helyre, s egy-két órán belül meg lesz az alapanyag. Felhevítve ugyanúgy fog viselkedni, mintha aludttejből készítenénk, és ízén sem érződik a minimális ecet.
A daragombóc-olcsó túrógombóc hozzávalói-
- egy liter aludttej
- 25 dkg búzadara
- csipet só
- 10-15 dkg zsemlemorzsa
- 1-2 kanál zsiradék
- ha van 2 tojás
A gombóc készítésének módja –
- Egy liter aludttejet felforralunk, aztán amikor a túró kezd kicsapódni, állandó keverés közben beleszórunk 25 dkg búzadarát. Ezt a masszát aztán a ddig főzzük, amíg sűrűsödni kezd, ekkor aztán hűlni hagyjuk.
- Ha van fölös tojás otthon, akkor cseppet felverjük őket, és a még langyos masszához keverjük jó alaposan, hogy mindenhová jusson.
- Hagyjuk még egy kicsit pihenni, hogy teljesen kihűlhessen.
- Közben morzsát pirítunk.
- Előveszünk egy tepsit, amit kivajazunk, vagy zsírozunk, aztán a lehűlt masszából gombócokat formálunk vizes kézzel, de jobb módszer a kanállal szaggatás, nem kell maszatolni vele,
- majd pirított zsemlemorzsába hempergetjük, és szépen, sorban lerakjuk sütőbe.
- Ha az összessel elkészültünk, akkor forró sütőbe rakjuk, és picit átpirítjuk. Tejföllel, cukrozott tejföllel, vagy simán porcukorral fogyasztjuk.