Daragombóc-olcsó túrógombóc

daragombóc-olcsó túrógombóc

A daragombóc egykor a szegények túrógombóca volt. Tej általában akadt a házban, abból sokszor lett „magától is” aludttej. No, ezt használták fel a gombóchoz.

Íze hasonló mint a valódié, nyilván arányában több grízt tartalmaz, de attól még csak gombóc volt, és lehetett a gyerkőcöknek kedvezni vele.

Ha egy-két tojást is hozzákavartak, akkor még tartalmasabbá tehették, ráadásul bánni is könnyebb volt vele.

A daragombóc ránézésre lényegében semmiben sem különbözik a túróstól, egy jó levessel, másodikként feltálalva egy ebédet letudhatunk vele.

Ha nincs aludttejünk, akkor akár egy liter tejhez adjunk egy kávéskanálnyi ecetet.

Tegyük a tejet langyos helyre, s egy-két órán belül meg lesz az alapanyag. Felhevítve ugyanúgy fog viselkedni, mintha aludttejből készítenénk, és ízén sem érződik a minimális ecet.

A daragombóc-olcsó túrógombóc hozzávalói-

 • egy liter aludttej
 • 25 dkg búzadara
 • csipet só
 • 10-15 dkg zsemlemorzsa
 • 1-2 kanál zsiradék
 • ha van 2 tojás

A gombóc készítésének módja –

 1. Egy liter aludttejet felforralunk, aztán amikor a túró kezd kicsapódni, állandó keverés közben beleszórunk 25 dkg búzadarát. Ezt a masszát aztán a ddig főzzük, amíg sűrűsödni kezd, ekkor aztán hűlni hagyjuk.
 2. Ha van fölös tojás otthon, akkor cseppet felverjük őket, és a még langyos masszához keverjük jó alaposan, hogy mindenhová jusson.
 3. Hagyjuk még egy kicsit pihenni, hogy teljesen kihűlhessen.
 4. Közben morzsát pirítunk.
 5. Előveszünk egy tepsit, amit kivajazunk, vagy zsírozunk, aztán a lehűlt masszából gombócokat formálunk vizes kézzel, de jobb módszer a kanállal szaggatás, nem kell maszatolni vele,
 6. majd pirított zsemlemorzsába hempergetjük, és szépen, sorban lerakjuk sütőbe.
 7. Ha az összessel elkészültünk, akkor forró sütőbe rakjuk, és picit átpirítjuk. Tejföllel, cukrozott tejföllel, vagy simán porcukorral fogyasztjuk.