
Finoman tökéletes…
Hogy milyen lehet a cukormentes tavaszi hústekercs?
Legfőképpen egészséges.
Valójában a cukorbetegeknek szánt diétát nem ártana ha nem diétának hívnák, hanem egészséges étrendnek, hisz tulajdonképpen semmi más.
Jó, persze nem tartalmaz cukrot, direktben hozzáadottat – szénhidrátot csak az egészséges szervezet által is könnyen feldolgozható mértékben, kevesebb zsiradékot tartalmaz, és több zöldséget. (És még egy-két élelmiszer, mint pld. a tej – ami lehetőleg kerülendő.) Ez lenne olyan borzasztó?
Ha a családban van diabéteszes, akkor már csak lelki támogatásként is az lenne jó, ha diétáját mindenki követné, hisz nem csak családtagjukkal tesznek jót, hanem saját magukkal is.
Ez nem is rossz ötlet, de miből készül a cukormentes tavaszi hústekercs?
Hozzávalók:
- fél kg sertéskaraj, vagy csirkemell mindkettő szeletelve
- 10 dkg zöldborsó
- 15 dkg zöldbab
- kis maroknyi kukorica
- 1 közepes szál sárgarépa
- 4-5 fej gomba
- közepes fej vöröshagyma
- néhány szál petrezselyemzöld
- 2-3 szál zeller zöldje
- tojás 2 db + 1 db
- só
- bors
- őrölt kömény
- sovány sajt
- kis nyers uborka kockázva
- 2-3 kanálnyi zabpehely, vagy búzapehely
- 1 sűrített paradicsom
- majoránna csipetnyi
- oregano csipetnyi – amennyire szeretjük
- őrölt kömény jó csipetnyi
Hogy készül el ezekből a cukormentes tavaszi hústekercs?
A karajt centisre szeleteljük, és alaposan kiklopfoljuk. Így szép, nagy szeleteket nyerünk.
Készítése: a sertéskarajból egy nagy szeletet készítünk és jól kivetjük. Sózzuk, borsozzuk a szeleteket.
Felbontjuk a kis sűrített paradicsomot és belekeverjük a majoránnát és az oreganot, majd megkenjük vele a hússzeleteket. Kenés után jöhet egy kis őrölt kömény szórása.
Közben már a zabpehely vízben ázik, kell neki nagyjából 20 perc, hogy felhasználható legyen.
Utána leszűrjük, kinyomkodjuk, félretesszük.
Egy lábasban megpirítjuk a vöröshagymát, rádobjuk a petrezselymet, és az összes zöldséget, amit előtte jó apróra vágtunk. Lehet kiskockára is, vagy metéltre, a lényeg hogy kicsik legyenek.
Ha ezzel is elkészültünk 2 tojást felverünk és ráöntjük az egészre, összekavarjuk, de utána hagyjuk megdermedni.
Levesszük a tűzről, és hagyjuk hűlni.
Mikor már csak langyos, akkor beleütjük még a plusz tojást, hozzáadjuk a reszelt sajtot, pici sót, borsot – átkeverjük vele.
Szépen rákanalazzuk a hússzeletekre, és feltekerjük őket, megtűzzük.
A húsokat kikent tűzálló tálba rakjuk őket, s fóliával lefedve sütjük. kb. 30-40 perc múlva a fóliát levesszük és az egészet megpirítjuk.
Elkészülte után ha csak lehet nem egyből fogyasztjuk, mert sokkal mutatósabb, ha kihűtjük és úgy szeleteljük. Sokkal mutatósabb.
Persze azért melegen sem megvetendő a cukormentes tavaszi hústekercs…
Fotó: Pixabay