2024-05-23

Cukormentes – sajttekercs

Cukormentes sajttekercshez az Ementáli a legfinomabb.

Sajt, sonka, tojás, paprika….

A cukormentes sajttekercs igazán különleges, és finom fogás, ráadásul tartalmas is igencsak, bővelkedik vitaminokban, ásványi sókban.

Nyilván nem főétel, kell hozzá valamiféle köret – ami lehet akár párolt zöldség is, vagy zöldség mix.


Ezeket amúgy nyáron mi is betárolhatjuk a fagyasztóba előkészítve. Persze olyan hosszú ideig nem állnak el, mint amiket a boltban vásárolhatunk, de néhány hónap zöldséges gyorsétel gondját könnyedén megoldhatjuk vele.


Nagyjából azonos mennyiséget pár percig főzünk minden előkészített, kockázott, apró darabokra szedett zöldségből, majd leszűrjük, hagyjuk állni egy kicsit hogy szikkadjon és hűljön


Ha már hideg, akkor mindenből egy kanállal rakunk egy zacskóba, a levegőt kinyomkodjuk, vagy kiszívatjuk, lekötjük – és mehet a fagyasztóba.
Ősszel és télen lesz mihez nyúlni, ha hirtelen kell vegyes zöldség valami finom ételbe.

Mit kell vásárolnom a cukormentes sajttekercs készítéséhez?

Hozzávalók:

  • kis fej hagyma
  • 2 db kemény tojás
  • 6 szelet gépsonka (nagyjából 20 dkg)
  • 1 sovány, tömlős sajt
  • mustár 1 kanállal
  • 2-3 db csemege uborka
  • 1-2 db piros, édes friss paprika
  • 1/4 kg ementáli sajt
  • 5 kanál 12 százalékos tejföl
  • néhány szál petrezselyem, vagy metélőhagyma

És hogy lesz ezekből az alapanyagokból cukormentes sajttekercs?

Először is hozzákezdtünk az előkészítéshez.

  1. Fele gépsonkát nagyon vékony csíkokra vágjuk, az uborkát is teljesen felaprózzuk. A pirospaprikát megmossuk, kiszedjük a csumáját, és úgyszintén nagyon apró darabokra vágjuk.
  2. Most pedig jöhet a töltelék elkészítése.
  3. A tojásokat összetörjük, vagy nagyon apróra felvagdaljuk, rányomjuk a light tömlős sajtot, hozzáadjuk a tejfölt, a szintén felaprózott petrezselyemzöldet, apróra vágott hagymát, no és egy kanálka mustárt.
  4. Ezeket alaposan összekeverjük.
    Az ementáli sajtot lereszeljük, és ahány gépsonka szeletünk van – annyi felé fogjuk osztani. Kivétel az ötöde – azt elrakjuk későbbre.
  5. Elővesszük a sonkaszeleteket, kiterítjük, és rákenjük a sonkás, tojásos, sajtos krémet, a tetejét pedig megszórjuk vastagon az ementálival.
    Utána feltekerjük, külsejét felvert tojásfehérjével kenjük meg, és beszórjuk a maradék reszelt sajttal.
  6. Teflon serpenyőben gyorsan átpirítjuk az egészet – igazándiból a sajt a lényeg, hogy megolvadjon.
    A cukormentes sajttekercs mikróban is elkészíthető.

Fotó: Pixabay