
Édes is, borsó is, ráadásul vitaminbomba
Cukorborsó főzelék hallatán mindenkinek a szemes borsó jut eszébe, ami kicsit kisebb a megszokottól, meg persze édesebb, hisz azért cukorborsó a neve. Nem?
Hát nem. Eredetileg tényleg jóval apróbb szeműbb társainál, viszont nem volt ez pocsékolás, hisz ennek a fajtának a külsejét is megették. Jó, tudom én hogy hogy nevezik, de a kereső nem lenne boldog tőle, ha azt a szót leírnám.
Szóval a cukorborsót külsejével ették, ami bizony ugyanolyan ízű, mint maga a borsószem. Sok zöldségkeverékben is megtalálható, érdemes egyszer kipróbálni megfőzni őkelmét teljes egészében.
Garantáltan különleges ízélményben lesz részed.
Addig, míg rászánod magad elmondok egy olyan receptet, amit mind a szemmel, mint teljes borsóval elkészítheted.
Cukorborsó főzeléket miből készíthetek?
Hozzávalók:
- 1 kg cukorborsó,
- zsiradék 10 dkg,
- zöld petrezselyem 1/2 csomó,
- liszt nagyjából 2 kanál,
- só jó csipet
Cukorborsó főzelék….És hogy állítsam össze?
- Akár teljes, akár szemes az alapanyag azt megmosva , esetleg végeit lecsípve felrakjuk párolni zsiradékban nem szükséges . Ennél a fajtánál nem fontos cukrot használnunk, elég édes lesz így is). Fedővel lefedjük.
- Közben a petrezselymet vastagabb száraitól megtisztítjuk, megmossuk, vágódeszkán picurka sóval meghintjük és jó apróra vagdossuk.
Ezt aztán a párolódó zöldségre borítjuk, s lazán átkavarjuk. - Ha úgy látjuk, hogy már lényegében puha stauboljuk, ami annyit tesz, hogy hintve apránként rászórjuk a lisztet, s közben kavargatjuk.
Előtte már magunk mellé készítünk nagyjából két pohárnyi vizet, és a lisztezett borsóra borítjuk úgy, hogy közben szintén lazán kavargatjuk. - Így elkészítve nem sűrű főzelék állagot kap, de ennél a zöldségnél pont ez a kívánatos. Nem szabad sűrűnek lennie, fontos az ízek játéka, és nem a liszt a lényeg.
- Megkóstoljuk, ha netán mégis édesebben szeretjük, akkor egy-két kávéskanálnyi cukrot adhatunk hozzá, de ezzel érdemes várni, mivel cukortartalma a hűlés során sokat édesít a főzeléken.
Van más variációja is a cukorborsó főzeléknek?
Készíthetjük úgy is a cukorborsó főzeléket, hogy párolás közben apró csirkemell darabokat rakunk bele, s azzal puhítjuk meg. Elkészítése azonos az előzővel – kivétel – erre nem kell cukor biztosan.
Fotó: Pixabay