Cukorborsó főzelék

Cukorborsó hallatán a borsószemek jelennek meg lelki szemeid előtt, pedig ez bizony mást is jelent, a cukorborsó főzelék elkészítéséhez nem csak a borsószem használható.

Édes is, borsó is, ráadásul vitaminbomba

Cukorborsó főzelék hallatán mindenkinek a szemes borsó jut eszébe, ami kicsit kisebb a megszokottól, meg persze édesebb, hisz azért cukorborsó a neve. Nem?


Hát nem. Eredetileg tényleg jóval apróbb szeműbb társainál, viszont nem volt ez pocsékolás, hisz ennek a fajtának a külsejét is megették. Jó, tudom én hogy hogy nevezik, de a kereső nem lenne boldog tőle, ha azt a szót leírnám.


Szóval a cukorborsót külsejével ették, ami bizony ugyanolyan ízű, mint maga a borsószem. Sok zöldségkeverékben is megtalálható, érdemes egyszer kipróbálni megfőzni őkelmét teljes egészében.


Garantáltan különleges ízélményben lesz részed.


Addig, míg rászánod magad elmondok egy olyan receptet, amit mind a szemmel, mint teljes borsóval elkészítheted.

Cukorborsó főzeléket miből készíthetek?

Hozzávalók:

 • 1 kg cukorborsó,
 • zsiradék 10 dkg,
 • zöld petrezselyem 1/2 csomó,
 • liszt nagyjából 2 kanál,
 • só jó csipet

Cukorborsó főzelék….És hogy állítsam össze?

 1. Akár teljes, akár szemes az alapanyag azt megmosva , esetleg végeit lecsípve felrakjuk párolni zsiradékban nem szükséges . Ennél a fajtánál nem fontos cukrot használnunk, elég édes lesz így is). Fedővel lefedjük.
 2. Közben a petrezselymet vastagabb száraitól megtisztítjuk, megmossuk, vágódeszkán picurka sóval meghintjük és jó apróra vagdossuk.
  Ezt aztán a párolódó zöldségre borítjuk, s lazán átkavarjuk.
 3. Ha úgy látjuk, hogy már lényegében puha stauboljuk, ami annyit tesz, hogy hintve apránként rászórjuk a lisztet, s közben kavargatjuk.
  Előtte már magunk mellé készítünk nagyjából két pohárnyi vizet, és a lisztezett borsóra borítjuk úgy, hogy közben szintén lazán kavargatjuk.
 4. Így elkészítve nem sűrű főzelék állagot kap, de ennél a zöldségnél pont ez a kívánatos. Nem szabad sűrűnek lennie, fontos az ízek játéka, és nem a liszt a lényeg.
 5. Megkóstoljuk, ha netán mégis édesebben szeretjük, akkor egy-két kávéskanálnyi cukrot adhatunk hozzá, de ezzel érdemes várni, mivel cukortartalma a hűlés során sokat édesít a főzeléken.

Van más variációja is a cukorborsó főzeléknek?


Készíthetjük úgy is a cukorborsó főzeléket, hogy párolás közben apró csirkemell darabokat rakunk bele, s azzal puhítjuk meg. Elkészítése azonos az előzővel – kivétel – erre nem kell cukor biztosan.

Fotó: Pixabay