
Egyik legismertebb főfogásunk, ami már elnevezésében is csábító, hát még ízeiben….!De miért csülök pékné módra?
Gyerekként azt hittem, biztos kenyérben sül. Vagy pék feleség készítette.
De az is lehet, hogy egy Pék János, vagy Sándor, vagy akárki felesége – és innen a nép. Hát – egyik sem. Teljesen más a titok nyitja.
A titok annyiban áll, hogy annak idején ezt az ételt kemencében készítették – természetesen a párolás után.
S mikor melegítik fel rendesen a kemencét – hát persze, hogy kenyérsütéskor. S mikor kisült a kenyér, utána berakták pirulni a csülköt burgonyával és hagymával körítve.
Igazi magyar étel…. nem?
Ez sem igaz – francia eredetű – lényegében ugyanígy csinálják – ők is szeretik a hagymát, no meg a csülköt is.
Milyen hozzávalók szükségesek a csülök pékné módra elkészítéséhez?
- 1 nagy hátsó vagy 2 kisebb mellső csülök
- 1 evőkanál só
- kis kanál egész fekete bors
- 1 nagy vöröshagyma
- 3-4 babérlevél
- 5 gerezd fokhagyma
a körethez
- 1,5 kg burgonya
- 30 -40 dkg vöröshagyma, vagy gyöngyhagyma, esetleg gyöngyhagyma, vagy amilyet szeretünk
- 1 csapott evőkanál só
- ízlés szerint őrölt bors és pirospaprika – utóbbit jobb ha elhagyjuk
- 2 teáskanál majoránna
- 1 csomó petrezselyemzöld
- 4 evőkanál olaj, vagy zsír
Az étel elkészítése a következő módon történik –
- A csülköt jól megmossuk, az esetleg rajta maradt szőrszálakat leperzseljük és lekaparjuk; ha van a bőrén pecsét, kivágjuk.
- Fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Megsózzuk, egész borssal, a megtisztított, elfelezett hagymával, a babérlevéllel meg a fokhagymával fűszerezzük.
- Nagy lángon fölforraljuk, majd lefedjük, és kis lángon – nagyjából 2 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük. Ezután leszűrjük, és nagy tepsibe fektetjük.
- A körethez a burgonyát meg a hagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk (a gyöngyhagymát egészben hagyjuk).
- Sózzuk, borsozzuk, majoránnával meg fölaprított petrezselyemmel, esetleg paprikával megszórjuk, az olajat hozzáadjuk és jól összekeverjük.
- A csülök köré rakjuk, és sütőben, közepes lángon kb. 180 fokon egy óra alatt megsütjük.
- Közben a húst többször megforgatjuk, a köretet megkevergetjük.
- Akkor az igazi, ha a hús, hagyma, és krumpli is szépen megpirull, s minden jó puha.
- Akkor jó, ha a hús megpirul, és a burgonyával meg a hagymával egyszerre puhul meg teljesen.
- Tálalás előtt a húst a csontról le szokták szedni, sorban felszeletelik, aztán visszarakják a csontra, mintha még egészben lenne. Persze e nélkül is ugyanolyan ehető lesz….