2024-02-23

Csülkös-velős pacalpörkölt

Csülkös-velős pacalpörkölt

A pacalt sokan imádják, de legalább annyian idegenkednek tőle. Mindenesetre ez a turbózott változat fogyasztásakor mindenki találhat benne olyan finomságot, amit szívesen fogyaszt. Hatalmas kalória tartalmú, nem igazán minden nap fogyasztható étel.

Hozzávalók:

  • 50 dkg zsír
  • 4 kg marhapacal
  • egy szép, nagyjából 2 kilós sertéscsülök
  • 1 kilós füstölt csülök
  • 70-80 dkg velő
  • 1,5 kg vöröshagyma
  • 1-2 fej fokhagyma
  • 1/2 kg paradicsom
  • 1/2 kg paprika
  • 1-2 cső csípős paprika
  • 1/2 l száraz vörösbor
  • só – kiló húsonként 2 dkg
  • 1-2 teáskanálnyi fekete bors
  • 1-2 teáskanálnyi majoránna
  • 1-2 teáskanálnyi fehérbors
  • 2-3 teáskanálnyi őrölt köménymag, de lehet több is
  • 5-6 babérlevél
  • 5-6 evőkanálnyi őrölt paprika

A csülkös-velős pacalpörkölt elkészítése:

A csülköt és a füstölt csülköt kicsontozzuk, és felkockázzuk, ha vastag a bőre a füstölt csülöknek, akkor azt a részt kivágjuk. 


A vöröshagymát felkockázzuk, a paprikát, paradicsomot előkészítjük. A fokhagymát is felkockázzuk.


Felmelegítjük a zsírt,   és belerakjuk a vöröshagymát, majd a fokhagymát is. Az egészet üvegesre pároljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük az őrölt paprikát, hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, és visszarakjuk egy kicsit „lecsósodni”. 

Nagyjából tötyög egy negyedórát, belerakjuk a csülökhúsokat, és a fűszereket, csípős paprikát. Mikor összerotyogott, jöhet a pacal, és ekkor öntjük fel annyi vízzel, hogy ellepje az edényben lévőket.

A vége fele nagyjából másfél óra múlva hozzáadjuk a vörösbort, aztán mehet bele a tisztított velő.


Az egészet főzzük még nagyjából 20 percet, aztán meg kell kóstolni, hogy valamilyen fűszerből nem kell-e még bele. 


A legfinomabb kenyérrel, de krumplival is tökéletes. 

Fotó: Pinterest.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*