Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Csülkös velős pacal recept

A pacal már magában, pörköltnek elkészítve is rendkívül laktató – el lehet képzelni, hogy a csülkös velős pacal mennyire ütős.

Ez az étel elég megosztó – ahányan szeretik, legalább annyian rá se bírnak nézni – már csak töménysége miatt is. Esélyesen úgy készült először, hogy volt a pacal, amit a szegény ember sokszor megfőzött pörköltként. Aztán mikor kicsit jobban ment, akkor tettek hozzá egy kis húst is, csontosat, bőröset persze, mert egyrészt olcsóbb volt, meg jól telített. Aztán egyszer valakinek eszébe jutott, hogy megpróbálja velővel – amivel már egy olyan ételt alkotott, amiből ha fogyaszt az ember, akkor jó pár órán keresztül nem lesz éhes, bár a munka is nehezen megy mellette.

A csülkös velős pacal hozzávalói –


negyed kiló dkg zsír
2 kg marhapacal
egy sertéscsülök
1 darab füstölt csülök
30-40 dkg velő
60-70 kg vöröshagyma
1 egész fej fokhagyma

negyed kg paradicsom
25 dkg paprika
1 cső csípős paprika
1 pohár száraz vörösbor
só – kiló húsonként 2 dkg
1 teáskanálnyi fekete bors
egy teáskanálnyi majoránna
1 teáskanálnyi fehérbors
csapott evőkanálnyi őrölt kömény
3 babérlevél
2-3 evőkanálnyi őrölt paprika

Elkészítési módja a következő –

Az étel főzését azokkal a hozzávalókkal kezdjük, amik nehezebben főnek. De először előkészítünk mindent.

A csülköt, meg a füstölt csülköt is kicsontozzuk, kockázzuk.
A vöröshagymát felkockázzuk, a paprikát, paradicsomot előkészítjük. A fokhagymát is felkockázzuk, vagy összetörjük.

Felhevítjük a zsírt, beledobjuk a vöröshagymát, majd a fokhagymát is. Az egészet üvegesre pároljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük az őrölt fűszerpaprikát, hozzáadjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, és visszarakjuk egy kicsit „lecsósodni”, párolódni.

Ha negyedórát már főtt, akkor jöhetnek a csülökhúsok, a fűszerek, és csípős paprika. Összefőzzük az egészet, majd hozzáadjuk a pacalt is. És annyi vizet, hogy éppen ellepje az egészet. Lefedjük és főzzük legalább másfél-két óráig.

Ha már majdnem kész, akkor beleöntjük a vörösbort, no és most jön a lényeg – a velő. Ez hamar elkészül, nem sokáig kell főzni.

Jó negyedórát, húsz percet ha fő újra forrás után, az bőven elég.

Ha kell még belel só, akkor pótoljuk. – Köret nem feltétlenül kell hozzá, az ilyesmi akkor igazán jó, ha friss kenyérrel lehet tunkolni. De ha mindenképp csinálni akarunk valamit, akkor az krumpli legyen.

Ha tetszett a csülkös velős pacal recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra ! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük