Csülkös velős pacal recept

csülkös velős pacal

A pacal már magában, pörköltnek elkészítve is rendkívül laktató – el lehet képzelni, hogy a csülkös velős pacal mennyire ütős.

Ez az étel elég megosztó – ahányan szeretik, legalább annyian rá se bírnak nézni – már csak töménysége miatt is. Esélyesen úgy készült először, hogy volt a pacal, amit a szegény ember sokszor megfőzött pörköltként.

Aztán mikor kicsit jobban ment, akkor tettek hozzá egy kis húst is, csontosat, bőröset persze, mert egyrészt olcsóbb volt, meg jól telített.

Aztán egyszer valakinek eszébe jutott, hogy megpróbálja velővel – amivel már egy olyan ételt alkotott, amiből ha fogyaszt az ember, akkor jó pár órán keresztül nem lesz éhes, bár a munka is nehezen megy mellette.

A csülkös velős pacal hozzávalói –

  • negyed kiló dkg zsír
  • 2 kg marhapacal
  • egy sertéscsülök
  • 1 darab füstölt csülök
  • 30-40 dkg velő
  • 60-70 kg vöröshagyma
  • 1 egész fej fokhagyma
  • negyed kg paradicsom
  • 25 dkg paprika
  • 1 cső csípős paprika
  • 1 pohár száraz vörösbor
  • só – kiló húsonként 2 dkg
  • 1 teáskanálnyi fekete bors
  • egy teáskanálnyi majoránna
  • 1 teáskanálnyi fehérbors
  • csapott evőkanálnyi őrölt kömény
  • 3 babérlevél
  • 2-3 evőkanálnyi őrölt paprika

Elkészítési módja a következő –

  • Az étel főzését azokkal a hozzávalókkal kezdjük, amik nehezebben főnek. De először előkészítünk mindent.
  • A csülköt, meg a füstölt csülköt is kicsontozzuk, kockázzuk.
    A vöröshagymát felkockázzuk, a paprikát, paradicsomot előkészítjük. A fokhagymát is felkockázzuk, vagy összetörjük.
  • Felhevítjük a zsírt, beledobjuk a vöröshagymát, majd a fokhagymát is. Az egészet üvegesre pároljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük az őrölt fűszerpaprikát, hozzáadjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, és visszarakjuk egy kicsit „lecsósodni”, párolódni.
  • Ha negyedórát már főtt, akkor jöhetnek a csülökhúsok, a fűszerek, és csípős paprika. Összefőzzük az egészet, majd hozzáadjuk a pacalt is. És annyi vizet, hogy éppen ellepje az egészet. Lefedjük és főzzük legalább másfél-két óráig.
  • Ha már majdnem kész, akkor beleöntjük a vörösbort, no és most jön a lényeg – a velő. Ez hamar elkészül, nem sokáig kell főzni.
  • Jó negyedórát, húsz percet ha fő újra forrás után, az bőven elég.
  • Ha kell még belel só, akkor pótoljuk. – Köret nem feltétlenül kell hozzá, az ilyesmi akkor igazán jó, ha friss kenyérrel lehet tunkolni. De ha mindenképp csinálni akarunk valamit, akkor az krumpli legyen.