Csülkös pacalpörkölt

Csülkös pacalpörkölt

A csülkös pacalpörkölt valójában egy alternatív megoldás. Rengetegen imádják a pacalt, de legalább annyian idegenkednek tőle. Ám ha egy társaság összejön – márpedig ekkora mennyiséget nem egy család fogyaszt – lesz köztük rajongó és tartózkodó is.

Na de ha csülök is kerül a pacalba a tartózkodóknak is kedvére tehetünk, ráadásul lágyabbá, hagyományosan pörköltesebbé teszi az ízét az egésznek.

Mivel a pacal nem egy órán keresztül fő – rá kell szánni az időt rendesen – a csülök egészét nyugodtan darabolhatjuk az átlagostól kicsit méretesebbre, időben meg fog így is puhulni, és legalább messziről látszik „mi fán termett”.

Ezt a fajta ételt ritkán fogyasztjuk, s esélyesen inkább mélyhűtött pacalból, mert legalább így az előkészítés folyamatát megúszhatjuk.

Pörköltünket sertészsírral készítjük, ugyanis sokkal jobb lesz az íze, mint étolajjal – netán olívával főzve.

A csülkös pacalpörkölt hozzávalói a következők –

  • 50 dkg zsír
  • 4 kg marhapacal
  • egy szép, nagyjából 2 kilós sertéscsülök
  • 1 kilós füstölt csülök
  • 70-80 dkg velő
  • 1,5 kg vöröshagyma
  • egy-két fej fokhagyma
  • 1/2 kg paradicsom
  • fél kg zöldpaprika
  • 1-2 cső csípős paprika
  • 1/2 l száraz vörösbor
  • só – kiló húsonként 2 dkg
  • 1-2 teáskanálnyi fekete bors
  • 2 teáskanálnyi majoránna
  • 1-2 teáskanálnyi fehérbors
  • 2-3 teáskanálnyi őrölt köménymag, de lehet több is
  • 5-6 babérlevél
  • 5-6 evőkanálnyi őrölt paprika

Az étel elkészítésének módja –

  1. A csülköt és a füstölt csülköt kicsontozzuk, és felkockázzuk, ha vastag a bőre a füstölt csülöknek, akkor azt a részt kivágjuk.
  2. Persze ha nem szeretjük benne a füstölt ízt lehet csak tisztán friss csülökkel is készíteni, semmivel sem lesz rosszabb tőle. (füstölt csülköt előző nap már beáztatjuk)
    A vöröshagymát felkockázzuk, a paprikát, paradicsomot előkészítjük.
  3. A fokhagymát is felkockázzuk, ám jó apróra.
    Felmelegítjük a zsírt, és belerakjuk a vöröshagymát, majd a fokhagymát is.
  4. Az egészet üvegesre pároljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük az őrölt paprikát, hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, és visszarakjuk egy kicsit „lecsósodni”. Ha elábrándozott a tűzön nagyjából negyedórát jöhetnek a fűszerek, csípős paprika.
  5. Mikor összerotyogott, hozzáadjuk a pacalt, átkavarjuk – majd a csülökhúsok. Ekkor öntjük fel annyi vízzel, hogy ellepje az edényben lévőket. A vége fele, amit majd kóstolással állapítunk meg hozzáadjuk a vörösbort.
  6. Ha netán ennyi minden nem elég – még velősen is óhajtjuk – ekkor kell belerakni a tisztított velőt.
    Az egészet főzzük még nagyjából 20 percet, aztán meg kell kóstolni, hogy valamilyen fűszerből nem kell-e még bele.
  7. Ha igazán csípősen akarjuk, akkor a csípőspaprikát a végén rakjuk bele. Ütősebb lesz.
    A legfinomabb kenyérrel, de krumplival is tökéletes.