Csorba – a savanyú leves

csorba

A csorba Kelet felé haladva levest jelent, ellenben a románoknál kifejezetten savanyú levest.

Így Erdélyben is így ismerik, így készítik, melyet manapság a határokon túl is ismernek, persze mindenütt – részint – saját ízlés szerint készítik.

Kifejezetten tartalmas fogás – hisz húson kívül van benne minden, ami egy levesbe dukál. Annyira laktató, hogy akár egytálételként is felfogható – feltéve ha kenyeret is fogyasztunk mellé.

Az erdélyi csorbát tárkonnyal ízesítik. Pacal csorba is ismert fogás, azt fokhagymával lestyánnal, babérlevéllel főzik. És van gombócos változat is, ami kifejezetten sertéshúsból és rizsből készül.

Ez a változat inkább magyaros, mivel tárkonyt kihagyva – a nálunk jóval elfogadottabb petrezselyemzölddel készül.

A csorba hozzávalói –

  • 1 kg hús
  • korpacibere, ennek híján citrom vagy ecet
  • tejföl
  • bors
  • rizs
  • tojás
  • sárgarépa
  • petrezselyem
  • zeller
  • hagyma
  • petrezselyemzöld

A leves készítésének módja –

  1. Bármilyen húsból készíthetjük.
  2. A húst számunkra megfelelően feldaraboljuk, majd felrakjuk főni. Ha már főtt egy félórát, akkor fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk.
  3. Megtisztítjuk a zöldségeket, felvagdaljuk, s mehet bele a levesbe. A húst jó puhára főzzük, úgy készítjük mint a húslevest – szépen, nyugodtan főzve.
  4. Mikor elkészült leszűrjük, a húst félretesszük.
  5. Utána a románok kedvelt savanyító folyadékával (korpát forráznak, erjesztik) ízlés szerint besavanyítjuk,
  6. de használhatunk helyette természetesen ecetet vagy citromlét is – majd tejfölt öntünk rá.
    Ha szükséges még utána sózzuk, borsozzuk.
    Utána a félretett kifőtt húst összevágjuk apróra, vagy daráljuk, aztán rizzsel, tojással jól fűszerezett gombócokat készítünk .
  7. Tészta helyett ezt főzzük bele a levesbe. Zöldpetrezselyemmel is ízesíthetjük.