Csokis-meggyes kavart süti

Csokis-meggyes kavart süti

A csokis-meggyes kavart süti egy nagyon könnyen, egyszerűen összedobható tésztaféle, melyet még egy gyermek is el tud készíteni.

Jó, persze recept alapján, de ha egyszer sütött már ilyet, akkor általában megmaradnak az arányok, és következőre már „szinte” készség szinten megy.

A kavart tészták azért jók, mert nagyon nehezen ronthatók el, töltésük pedig csak a fantáziánkon múlik – szinte bármit ki lehet próbálni.

Rakhatunk bele vékonyra darabolt kicsit szárazabb gyümölcsöket, darabos diós – esetleg mogyorót, de keverhetünk is bele ezekből őrölten.

Készíthetjük kakaósan, felhasználhatjuk kikeveréséhez tej helyett a befőtt levét, mehet bele mazsola, aszalt gyümölcs, sűrű főzött puding kanalanként, sűrű lekvár, darabos csoki, a liszt egy részét pótolhatjuk kókusszal…. Sorolhatnám még napestig.

A lényeg, hogy próbálkozzunk, variáljunk, és egyetlen alaptésztából sok-sok fajta sütit kreálhatunk.

A csokis-meggyes kavart süti hozzávalói –

  • 40 dkg meggy, vagy 1 üveg magozott meggy  
  • 30 dkg liszt  
  • 18 dkg cukor  
  • 10 dkg étcsoki  
  • 6 dkg kakaópor  
  • 3 db tojás  
  • 1 pohár tej  
  • egy dl olaj  
  • 1 csomag sütőpor  
  • 1 csomag vaníliás cukor 

A tészta összeállítása –

  1. Előveszünk egy tálat, amiben a tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral, és az olajjal, vagy más zsiradékkal nagyon alaposan, fehéredésig kikavarjuk.
  2. Most egy másik edénybe beleszitáljuk a lisztet a sütőporral, kakaóval – így nem lesz csomós a tészta.
  3. Hozzáadjuk az apróra tört csokoládét. Összedolgozzuk, aztán mikor már szép egyneművé vált, akkor belekavarjuk a tejet. Jó alaposan kidolgozzuk, majd lassacskán belekavarjuk a tojásos masszába.
  4. Előveszünk egy átlagos tepsit, sütőpapírral kibéleljük, majd beleborítjuk a kikavart tésztát, tetejét műanyag lappal elsimítjuk.
  5. Eddig a meggyünk szépen lecsepegett (természetesen magozottról van szó), most beleforgatjuk egy kis lisztbe, hogy ne a tészta aljára süllyedjen mindegyik.
  6. Most bekapcsoljuk a sütőt, előmelegítjük, és 1170-180 fokon 30-40 perc alatt készre sütjük.
  7. Hogy megsült-e vagy tűpróbával állapítjuk meg, vagy gyakorlottabbak a tészta közepére helyezik kezüket, s ha a massza már nem lágy, hanem tartása van, olyan az állata mint a tészta széle környéki rész, akkor biztonsággal kimondhatjuk, hogy elkészült.
  8. No meg hát az illata is belengi már ilyenkor a konyhát.
  9. Mázzal is leönthetjük, de valójában fölösleges.
  10. Ha befőttel készítjük, akkor a befőtt levét ne öntsük ki, hanem használjuk fel a tésztához, kevesebb tejet és cukrot adva hozzá.