
A Sacher-torta Franz Sacher bécsi cukrász alkotása. Ha minden igaz, akkor 1832-ben, mindössze 16 évesen fejlesztette ki ezt a finomságot a nálunk nem igazán kedvelt Metternich herceg óhaját szem előtt tartva.
Renkívül nagy sikere lett. A tortareceptet aztán Sacher fia fejlesztette tovább, általa érte el mostani finomságát.
Végül egy per döntötte el, hogy kinek a tortája az „igazi”. A pert végül a Hotel Sacher nyerte meg, csokoládé pecsétjükkel hitelesített fadobozos torta az igazi. Illetve volt igazi, mert manapság már sokan készítik
A Sacher-torta hozzávalói a következők –
- 13 dkg rétesliszt,
- 13 dkg vaj
- főzőcsokoládé szintén 13 dkg
- 11 dkg porcukor
- 11 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 tojás
- baracklekvár
A csokoládémázhoz
- 20 dkg cukor
- 15 dkg főzőcsokoládé
- 2 dl tejszín
- 1 kiskanál porcukor
A torta összeállítása a következő módon történik –
- A puha vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra verjük, majd a tojássárgákkal tovább keverjük. A gőzön vagy mikrohullámú sütőben felolvasztott csokoládét hozzáadjuk, a kristálycukorral kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk.
- A lisztet beleszitáljuk, és egy, az alján zsírpapírral kibélelt formába simítjuk. Vigyázzunk, hogy a teteje sima legyen.(tortakarika)
- Előmelegített sütőbe tolva, az első 12-15 percben közepes lánggal sütjük(160 fok), a sütőajtót nagyon picit kitámasztva egy lapos fakanállal, vagy néhány szál fogpiszkálóval.
- Erre azért van szükség hogy a keletkező gőz a keskeny nyíláson távozhasson. Így a tészta fölemelkedik, és könnyű lesz, a tetején nem keletkezik kemény kéreg.
- Utána a sütőajtót teljesen bezárva, a tortát egy óráig sütjük. Akkor jó, ha a tészta tetejét ujjunkkal könnyedén megnyomva, az rugalmasan visszaugrik.
- A megsült tésztát a tortaformában hagyjuk, de a nyílásával lefelé egy rostélyra vagy szitára borítjuk. 20 percig hűlni hagyjuk, majd a formát a talpára visszafordítjuk, és a tortát teljesen kihűtjük.
- Éles késsel az oldalát körbevágjuk, a formából egy deszkára bontjuk, az aljáról a papírt lehúzzuk, majd visszafordítjuk, és két részre vágjuk, a közepét meg a tetejét langyos baracklekvárral megkenjük, végül a csokoládémázzal bevonjuk.
- A mázhoz a cukrot egy-két deci vízzel öt-hat percig forralva, szirupot főzünk, majd félig kihűtjük.
- Utána a gőzön vagy mikrohullámú készülékben megpuhított meleg csokoládéval összekeverjük: olyan sűrű legyen, hogy a próbaképpen belemerített főzőkanálon kb. négy milliméter vastag réteg maradjon.
- Vigyázzunk, nehogy a máz túl forró legyen, mert akkor nem lesz elég fényes. Amikor a bevont torta teljesen kihűlt, egy széles pengéjű késsel a deszkáról kerek tálra átemeljük, így az oldaláról lecsorgó máz nem kerül a tálra.
Külön tálkában édes tejszínhabot kínálunk hozzá. (Magyar Konyha, 1990.11.01.)
Fotó: Pixabay