Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Csodálatos Sacher-torta

A Sacher-torta Franz Sacher bécsi cukrász alkotása. Ha minden igaz, akkor 1832-ben, mindössze 16 évesen fejlesztette ki ezt a finomságot a nálunk nem igazán kedvelt Metternich herceg óhaját szem előtt tartva. Renkívül nagy sikere lett. A tortareceptet aztán Sacher fia fejlesztette tovább, általa érte el mostani finomságát. Végül egy per döntötte el, hogy kinek a tortája az „igazi”. A pert végül a Hotel Sacher nyerte meg, csokoládé pecsétjükkel hitelesített fadobozos torta az igazi. Illetve volt igazi, mert manapság már sokan készítik

A Sacher-torta hozzávalói a következők –

13 dkg rétesliszt,

13 dkg vaj

főzőcsokoládé szintén 13 dkg

11 dkg porcukor

11 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

6 tojás

baracklekvár

A csokoládémázhoz

20 dkg cukor

15 dkg főzőcsokoládé

2 dl tejszín

1 kiskanál porcukor

A torta összeállítása a következő módon történik –

A puha vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra verjük, majd a tojássárgákkal tovább keverjük. A gőzön vagy mikrohullámú sütőben felolvasztott csokoládét hozzáadjuk, a kristálycukorral kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk.

A lisztet beleszitáljuk, és egy, az alján zsírpapírral kibélelt formába simítjuk. Vigyázzunk, hogy a teteje sima legyen.(tortakarika)

Előmelegített sütőbe tolva, az első 12-15 percben közepes lánggal sütjük(160 fok), a sütőajtót nagyon picit kitámasztva egy lapos fakanállal, vagy néhány szál fogpiszkálóval. Erre azért van szükség hogy a keletkező gőz a keskeny nyíláson távozhasson. Így a tészta fölemelkedik, és könnyű lesz, a tetején nem keletkezik kemény kéreg.

Utána a sütőajtót teljesen bezárva, a tortát egy óráig sütjük. Akkor jó, ha a tészta tetejét ujjunkkal könnyedén megnyomva, az rugalmasan visszaugrik. A megsült tésztát a tortaformában hagyjuk, de a nyílásával lefelé egy rostélyra vagy szitára borítjuk. 20 percig hűlni hagyjuk, majd a formát a talpára visszafordítjuk, és a tortát teljesen kihűtjük.

Éles késsel az oldalát körbevágjuk, a formából egy deszkára bontjuk, az aljáról a papírt lehúzzuk, majd visszafordítjuk, és két részre vágjuk, a közepét meg a tetejét langyos baracklekvárral megkenjük, végül a csokoládémázzal bevonjuk. A mázhoz a cukrot egy-két deci vízzel öt-hat percig forralva, szirupot főzünk, majd félig kihűtjük.
Utána a gőzön vagy mikrohullámú készülékben megpuhított meleg csokoládéval összekeverjük: olyan sűrű legyen, hogy a próbaképpen belemerített főzőkanálon kb. négy milliméter vastag réteg maradjon.

Vigyázzunk, nehogy a máz túl forró legyen, mert akkor nem lesz elég fényes. Amikor a bevont torta teljesen kihűlt, egy széles pengéjű késsel a deszkáról kerek tálra átemeljük, így az oldaláról lecsorgó máz nem kerül a tálra.

Külön tálkában édes tejszínhabot kínálunk hozzá. (Magyar Konyha, 1990.11.01.)

Ha tetszett a csodálatos Sacher-torta recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük