2024-05-27

Csodálatos Marlenka recept

Marlenka recept

Csodálatos Marlenka recept – vagyis egy a sok közül, hisz millió fajtája létezik. Kezdve azzal, hogy eredeti neve medovik – egyfajta örmény mézes-krémes.

Elterjedt róla, hogy egy fiatal szakács még az 1700-as években Erzsébet cárnőt akarta lenyűgözni alkotásával, így született meg a Marlenka őse.

Csakhogy egészen a 20. század közepéig nem volt ismert sütemény. Ezért nagy az esélye, hogy múlt századi finomságról van szó.

Legfinomabb talán a diós változat – persze az ízlések és pofonok különbözők, és itt is csak a fantázia szab határt. A lényeg, hogy a mézes alapízzel a töltelék harmonizáljon.

A tésztát hagyományos 5 laposként készítik, mi most az egyszerűség kedvéért sütünk 6 laposat.

A Marlenka hozzávalói a következők –

  • 100 g vaj
  • 150 g cukor
  • 3 evőkanálnyi méz
  • 2 átlagos méretű tojás
  • 1 jól belemártott kávéskanálnyi szódabikarbóna
  • 1 evőkanál 20%-os ecet, vagy 2 evőkanálnyi 10 %-os
  • 450 g liszt


Krém hozzávalói a következők –

  • 1 konzerv cukrozott, sűrített tej – általában 40 dekásban árulják. (Ha nincs, akkor a tubusosból ugyanannyi mennyiség)
  • 2 tasak vaníliaízű puding, de akár sűrű házikrémet is készíthetünk
  • 500 ml tej
  • 100 g lágy vaj

Ha diósan készítjük, akkor serpenyőben picit megpirított dió apróra törve – nagyjából 5 dkg

Tetejére diót rakunk

  • 50 g dió szintén pirítsuk kicsit meg törés előtt, mert sokkal finomabb lesz az íze

A sűrített tej konzervdobozáról eltávolítjuk a papírt. Egy nagy lábasba állítjuk a konzerves dobozt annyi vízzel, amennyi ellepi.

Felrakjuk a tűzre, felforraljuk, majd közepes lángon, gyöngyöztetve 3 teljes órán keresztül főzzük, közben pótoljuk az elpárolgott vizet.

Ezután a konzervet kivesszük a vízből, és hagyjuk kihűlni. Ha nem volt konzerv, csak tubusos kaptunk, akkor rakjuk a sűrített tejet kinyomva a tubusból hőálló edénybe, s azt tegyük lábasba, hogy a víz „nyakig” lepje.

A tészta összeállítása a következő módon történik –

  1. A felaprózott vágott vajat, a cukrot és a mézet egy habüstben, gőz fölött felmelegítjük, szép egyneművé olvasztjuk. Hozzákeverjük a tojásokat, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk hűlni.
  2. A szódabikarbónát egy tálkába rakjuk, ráöntjük az ecetet, hagyjuk felpezsegni, s gyorsan a tojásos keverékhez adjuk, majd összekeverjük.
  3. A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásos keveréket, és géppel, vagy kézzel alaposan összedolgozzuk.
  4. Három cipót formálunk belőle. Ezután letakarjuk, vagy fóliába csomagoljuk, és hűtőbe rakjuk nagyjából félórára.
  5. Mielőtt hozzákezdenénk a tésztát nyújtani bekapcsoljuk a sütőt, s beállítjuk 180 fokra. Ha hőkeveréses, akkor alacsonyabb hőfokra van szükség.
  6. Elővesszük a tésztát, és a cipókat lisztezett felületen szépen kinyújtjuk átlagos tepsi méretűre. Legjobb módszer az, ha tepsi méretű sütőpapírt vágunk, és ezen nyújtjuk ki a tésztát, s ezzel rakjuk a tepsi hátlapjára sülni.
  7. Sütési ideje nagyon rövid, maximum 8 perc. Ez az idő pont annyira elég, hogy a következő lapot kinyújtsuk.
  8. Ha a tészta kisült (szép világosbarna), akkor lerakjuk őket hűlni. de lazán takarjuk le őket. Nem kell félni, hogy keménynek találjuk, ilyennek kell lenni.
  9. Szépen, sorban kisütjük az összes lapot, és mindet hagyjuk hűlni. De frissiben megfelezzük őket egyformán lehetőleg, mert a krémmel egymásra lesznek töltve.

Míg kihűlnek elkészítjük a Marlenka krémet

  1. A pudingot sűrű krémmé főzzük. Másfél deci tejben a porokat kikavarjuk szép simára.
  2. Felrakjuk a többi tejet vízzel kiöblített edényben főni, aztán elkészítjük a pudingot úgy, ahogy a használati utasításban le van írva. (cukor nélkül persze és sűrűbbre )
  3. Főzés közben állandóan kevergetjük. Ha már jó sűrű, akkor lehúzzuk a tűzről és a felületéhez közel letakarjuk, hogy ne bőrösödjön be.
  4. Közben kihűlt a 3 órán keresztül főzött sűrített tej, és tejkaramella lett belőle. A dobozból kikanalazzuk, belerakjuk egy tálba. Hozzáadjuk a már meghűlt pudingot, a hozzá való vajat felaprózva, és kézi, vagy gépi habverővel jól felhabosítjuk.
  5. Amennyiben diós krémet akarunk, úgy a pirított, apróra tört diót most adjuk a krémhez. Egy részét tartogatjuk a süteményünk tetejére.
  6. Ha ezzel megvagyunk – már tölthetjük is a tésztát.
  7. Előveszünk egy tálcát, és rárakjuk az első, felezett tésztalapot. Megkenjük a krém hatodával – hisz a tészta tetejére is le kell kennünk vele.
  8. Rárakjuk a következő lapot, és így tovább, míg az összes lap el nem fogy. Tetejét átkenjük a krémmel, és megszórjuk az apró darabosra tört dióval, majd utána egy éjszakára hűtőbe rakjuk.
  9. Nagyon tartalmas sütemény, és nagyon-nagyon finom.