
Csodálatos Marlenka recept – vagyis egy a sok közül, hisz millió fajtája létezik. Kezdve azzal, hogy eredeti neve medovik – egyfajta örmény mézes-krémes.
Elterjedt róla, hogy egy fiatal szakács még az 1700-as években Erzsébet cárnőt akarta lenyűgözni alkotásával, így született meg a Marlenka őse.
Csakhogy egészen a 20. század közepéig nem volt ismert sütemény. Ezért nagy az esélye, hogy múlt századi finomságról van szó.
Legfinomabb talán a diós változat – persze az ízlések és pofonok különbözők, és itt is csak a fantázia szab határt. A lényeg, hogy a mézes alapízzel a töltelék harmonizáljon.
A tésztát hagyományos 5 laposként készítik, mi most az egyszerűség kedvéért sütünk 6 laposat.
A Marlenka hozzávalói a következők –
- 100 g vaj
- 150 g cukor
- 3 evőkanálnyi méz
- 2 átlagos méretű tojás
- 1 jól belemártott kávéskanálnyi szódabikarbóna
- 1 evőkanál 20%-os ecet, vagy 2 evőkanálnyi 10 %-os
- 450 g liszt
Krém hozzávalói a következők –
- 1 konzerv cukrozott, sűrített tej – általában 40 dekásban árulják. (Ha nincs, akkor a tubusosból ugyanannyi mennyiség)
- 2 tasak vaníliaízű puding, de akár sűrű házikrémet is készíthetünk
- 500 ml tej
- 100 g lágy vaj
Ha diósan készítjük, akkor serpenyőben picit megpirított dió apróra törve – nagyjából 5 dkg
Tetejére diót rakunk
- 50 g dió szintén pirítsuk kicsit meg törés előtt, mert sokkal finomabb lesz az íze
A sűrített tej konzervdobozáról eltávolítjuk a papírt. Egy nagy lábasba állítjuk a konzerves dobozt annyi vízzel, amennyi ellepi.
Felrakjuk a tűzre, felforraljuk, majd közepes lángon, gyöngyöztetve 3 teljes órán keresztül főzzük, közben pótoljuk az elpárolgott vizet.
Ezután a konzervet kivesszük a vízből, és hagyjuk kihűlni. Ha nem volt konzerv, csak tubusos kaptunk, akkor rakjuk a sűrített tejet kinyomva a tubusból hőálló edénybe, s azt tegyük lábasba, hogy a víz „nyakig” lepje.
A tészta összeállítása a következő módon történik –
- A felaprózott vágott vajat, a cukrot és a mézet egy habüstben, gőz fölött felmelegítjük, szép egyneművé olvasztjuk. Hozzákeverjük a tojásokat, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk hűlni.
- A szódabikarbónát egy tálkába rakjuk, ráöntjük az ecetet, hagyjuk felpezsegni, s gyorsan a tojásos keverékhez adjuk, majd összekeverjük.
- A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásos keveréket, és géppel, vagy kézzel alaposan összedolgozzuk.
- Három cipót formálunk belőle. Ezután letakarjuk, vagy fóliába csomagoljuk, és hűtőbe rakjuk nagyjából félórára.
- Mielőtt hozzákezdenénk a tésztát nyújtani bekapcsoljuk a sütőt, s beállítjuk 180 fokra. Ha hőkeveréses, akkor alacsonyabb hőfokra van szükség.
- Elővesszük a tésztát, és a cipókat lisztezett felületen szépen kinyújtjuk átlagos tepsi méretűre. Legjobb módszer az, ha tepsi méretű sütőpapírt vágunk, és ezen nyújtjuk ki a tésztát, s ezzel rakjuk a tepsi hátlapjára sülni.
- Sütési ideje nagyon rövid, maximum 8 perc. Ez az idő pont annyira elég, hogy a következő lapot kinyújtsuk.
- Ha a tészta kisült (szép világosbarna), akkor lerakjuk őket hűlni. de lazán takarjuk le őket. Nem kell félni, hogy keménynek találjuk, ilyennek kell lenni.
- Szépen, sorban kisütjük az összes lapot, és mindet hagyjuk hűlni. De frissiben megfelezzük őket egyformán lehetőleg, mert a krémmel egymásra lesznek töltve.
Míg kihűlnek elkészítjük a Marlenka krémet
- A pudingot sűrű krémmé főzzük. Másfél deci tejben a porokat kikavarjuk szép simára.
- Felrakjuk a többi tejet vízzel kiöblített edényben főni, aztán elkészítjük a pudingot úgy, ahogy a használati utasításban le van írva. (cukor nélkül persze és sűrűbbre )
- Főzés közben állandóan kevergetjük. Ha már jó sűrű, akkor lehúzzuk a tűzről és a felületéhez közel letakarjuk, hogy ne bőrösödjön be.
- Közben kihűlt a 3 órán keresztül főzött sűrített tej, és tejkaramella lett belőle. A dobozból kikanalazzuk, belerakjuk egy tálba. Hozzáadjuk a már meghűlt pudingot, a hozzá való vajat felaprózva, és kézi, vagy gépi habverővel jól felhabosítjuk.
- Amennyiben diós krémet akarunk, úgy a pirított, apróra tört diót most adjuk a krémhez. Egy részét tartogatjuk a süteményünk tetejére.
- Ha ezzel megvagyunk – már tölthetjük is a tésztát.
- Előveszünk egy tálcát, és rárakjuk az első, felezett tésztalapot. Megkenjük a krém hatodával – hisz a tészta tetejére is le kell kennünk vele.
- Rárakjuk a következő lapot, és így tovább, míg az összes lap el nem fogy. Tetejét átkenjük a krémmel, és megszórjuk az apró darabosra tört dióval, majd utána egy éjszakára hűtőbe rakjuk.
- Nagyon tartalmas sütemény, és nagyon-nagyon finom.