
Furcsa, hogy a csirkepörkölt – pörkölt csirke ugyanazt az ételt jelöli, mégis mennyire másképp gondolunk rájuk. Egyik receptes elnevezés, a másik házias.
Ha csak beszélünk róla, már összecsordul a nyál az ember szájában. Egy jó galuskával, uborkasalátával, vagy valami savanyúsággal fantasztikusan felséges fogás.
Persze nem árt hozzá néhány szabályt betartanunk.
Fontos, hogy ne kiselefántot vásároljunk a hentesnél, vagy boltban hozzá, hanem viszonylag kisebb csirkét, mert sokkal finomabb lesz. No persze igazi inkább a futkározós-kapirgálós lenne, de hát aki városi – általában nehezen jut hozzá.
Bár legtöbben a mellét, szárnyát, és combját szeretik – feltétlenül rakjuk bele a csontosabb részeket, aprólékokat a paprikásba, hisz ezek az igaziak bele – ettől jön ki az a finom íz, amire gyermekkorodból emlékszel.
No és persze a bőre is kell bele. Nem baj, hogy zsíros, le lehet szedni fogyasztáskor, ha teljesen hadilábon állsz vele, viszont anélkül sokkal szárazabb lenne az étel. Nem kötelező elfogyasztani a bőrt, tányéron maradhat.
És ha igazán finomat akarsz enni – próbáld meg öntöttvas edényben, de legalább zománcosban, vagy több rétegű, vastag talpúban elkészíteni. Teljesen más lesz a végeredmény, mint a vékony falúakban.
Csirkepörkölt – pörköltcsirke hozzávalói –
- Egy nagyjából kilós csirke
- szép fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1-2 kanál zsiradék
- másfél dkg fűszerpaprika – ha szeretjük lehet enyhén csípős is
- só közel 2 dkg
- 1-2 kisebb paradicsom
- 1 nagy, vagy 2 kisebb zöldpaprika
Az étel elkészítésének módja –
- Egy csirkét feldarabolunk. Szétbontjuk rendesen, mellét jó ha 3-4 darabba vágjuk, a farát-hátát vágjuk szét, a combokat kétfelé.
- A lényeg, hogy túl nagy darab ne legyen benne. Lábasban készítsük – lehetőleg úgy, hogy egy rétegben legyen a csibe.
- A hagymát megtisztítjuk felvágjuk apróra, aztán zsiradékon megpirítjuk. Nem kell barnára, csak hogy fonnyadjon. Ekkor félrehúzzuk, és rászórjuk a másfél dekányi fűszerpaprikát. Tölthetünk rá egy pici vizet, de csak minimálisat, és pár percig fonnyasszuk vele.
- Ekkor a feldarabolt csirkét belerakjuk a paprikás szaftba, megsózzuk, majd lefedjük és nagyjából fél órán keresztül fedő alatt pároljuk.
- Ha már hamarább pörkölődni kezd, akkor adjunk hozzá mindig pici vizet. De csak annyit, amivel kibírja a félórát.
- Közben félóra múlva belerakjuk a paprikát, paradicsomot, átkavarjuk az egy gerezd szétnyomott fokhagymával (elhagyható, csirkéhez nem annyira fontos) és még pároljuk vagy 15-20 percet. Csak akkor öntünk rá egy kis vizet, ha elfőtte a sajátját.
- Ha igazán finomat akarunk enni, akkor lepiríthatjuk, de csak annyira, hogy a hangján hallatszódjon, hogy már sül és nem fő.
- Ekkor pici vízzel felöntjük, hogy a képződött pörkanyagok a szaftba kerülhessenek. Megkóstoljuk, kell-e hozzá még só, s ezzel a művelettel el is készült.
- A legfinomabb vele a nokedli, vagyis galuska – de van aki tarhonyával, vagy krumplival kedveli.