
A csirkemájas lepény egy sós tésztaféle – amit érdemtelenül – a lehető legritkábban, vagy egyáltalán nem készítünk. Pedig kiváltja a második fogást, és jó zöldség-gyümölcslevessel komplett ebéd lehet.
Fűszerezése csak rajtunk múlik, készítésénél a legfontosabb, hogy a máj erőteljes ízesítésű legyen, és valamivel összefogjuk – fogyasztáskor ne essen darabjaira.
A csirkemájas lepény hozzávalói –
- 20 dkg finomliszt
- 12 dkg vaj vagy margarin
- 1 tojás
- só
a máj töltelékhez
- 50 dkg csirkemáj,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 2 evőkanál olaj,
- 1evőkanál paradicsompüré,
- 1 kiskanál liszt,
- só,
- 1 tojás
- 1-1 mokkáskanálnyi pirospaprika és majoránna vagy oregano;
- a tetejére tojás sárgája vagy fehérje.
Összeállítása az alábbi módon történik –
- A tésztához valókat annyi hideg vízzel – esetleg tejjel gyúrjuk össze, hogy rugalmas legyen, majd legalább egy órára hűtőbe rakjuk. Utána két kerek lapot nyújtunk belőle
- A töltelékhez a finomra vágott hagymát az olajon megpirítjuk, és az apró kockákra vagy csíkokra vágott májat beleforgatjuk.
- Egy-két percig erős lángon pirítjuk, sózzuk – majd meghintjük pirospaprikával meg majoránnával vagy oreganóval (jó hozzá a bors is nagyon)és lehetőleg vizet alá nem öntve – mert maga a máj is nedvességet ereszt – puhára pároljuk.
- A félidőben a paradicsompürével ízesítjük. Ha a máj megpuhult, a zsírjára sütjük, a liszttel meghintjük, egy-két percig erős lángon kevergetjük, majd egy kevés vízzel felöntve, sűrűre forraljuk.
- Gyorsan dolgozzunk, nem kell sokáig főzni. Mikor nagyjából kihűlt – belekavarunk egy tojást.
- A tésztát kinyújtjuk, két kerek lapot vágunk ki belőle, de inkább nyújtsuk kerekké. Az egyik lapot egy tűzálló tálba, vagy tortaformába rakjuk úgy, hogy oldala kicsit magasabban legyen – nagyobb legyen a tésztalap nagyjából 1 centivel, mint a tortaforma.
- Ezután ráöntjük a májat elsimítjuk, majd jöhet rá a másik tésztalap. Szélét körbe nyomogatjuk, hogy a töltelék ne találjon utat.
- Tojás sárgájával, vagy fehérjével megkenjük, s forró, előmelegített sütőben nagyjából 200 fokon megsütjük.
- Készíthetjük maradék májjal, vagy maradék hússal is. Ez esetben nem árt valamivel pótolni, például tojással, tejföllel.