Csirkemájas lepény

Májas lepény

A csirkemájas lepény egy sós tésztaféle – amit érdemtelenül – a lehető legritkábban, vagy egyáltalán nem készítünk. Pedig kiváltja a második fogást, és jó zöldség-gyümölcslevessel komplett ebéd lehet.

Fűszerezése csak rajtunk múlik, készítésénél a legfontosabb, hogy a máj erőteljes ízesítésű legyen, és valamivel összefogjuk – fogyasztáskor ne essen darabjaira.

A csirkemájas lepény hozzávalói –

  • 20 dkg finomliszt
  • 12 dkg vaj vagy margarin
  • 1 tojás

a máj töltelékhez

  • 50 dkg csirkemáj,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 1evőkanál paradicsompüré,
  • 1 kiskanál liszt,
  • só,
  • 1 tojás
  • 1-1 mokkáskanálnyi pirospaprika és majoránna vagy oregano;
  • a tetejére tojás sárgája vagy fehérje.

Összeállítása az alábbi módon történik –

  1. A tésztához valókat annyi hideg vízzel – esetleg tejjel gyúrjuk össze, hogy rugalmas legyen, majd legalább egy órára hűtőbe rakjuk. Utána két kerek lapot nyújtunk belőle
  2. A töltelékhez a finomra vágott hagymát az olajon megpirítjuk, és az apró kockákra vagy csíkokra vágott májat beleforgatjuk.
  3. Egy-két percig erős lángon pirítjuk, sózzuk – majd meghintjük pirospaprikával meg majoránnával vagy oreganóval (jó hozzá a bors is nagyon)és lehetőleg vizet alá nem öntve – mert maga a máj is nedvességet ereszt – puhára pároljuk.
  4. A félidőben a paradicsompürével ízesítjük. Ha a máj megpuhult, a zsírjára sütjük, a liszttel meghintjük, egy-két percig erős lángon kevergetjük, majd egy kevés vízzel felöntve, sűrűre forraljuk.
  5. Gyorsan dolgozzunk, nem kell sokáig főzni. Mikor nagyjából kihűlt – belekavarunk egy tojást.
  6. A tésztát kinyújtjuk, két kerek lapot vágunk ki belőle, de inkább nyújtsuk kerekké. Az egyik lapot egy tűzálló tálba, vagy tortaformába rakjuk úgy, hogy oldala kicsit magasabban legyen – nagyobb legyen a tésztalap nagyjából 1 centivel, mint a tortaforma.
  7. Ezután ráöntjük a májat elsimítjuk, majd jöhet rá a másik tésztalap. Szélét körbe nyomogatjuk, hogy a töltelék ne találjon utat.
  8. Tojás sárgájával, vagy fehérjével megkenjük, s forró, előmelegített sütőben nagyjából 200 fokon megsütjük.
  9. Készíthetjük maradék májjal, vagy maradék hússal is. Ez esetben nem árt valamivel pótolni, például tojással, tejföllel.