
A csirkebecsinált leves neve bár kicsit furcsa, ám régi levesünk nagyon finom – ha valaki megkóstolja esélyesen egész életére hódolójává válik.
Becsinált levest készíthetünk tejesen, tejfölösen, és natúr.
Valójában simán párolt hússal készült zöldségleves, a mostani recept viszont tejfölös. Mivel nyáron ez egy mákszemnyi savanykás ízt kölcsönöz az ételnek, ezért rendkívül üdítőnek érezhetjük a sok zöldséggel.
Valójában szinte bármilyen nyári zöldséggel főzhetjük. Nem külön-külön, hanem egyszerre.
Ami a piacon, vagy a kertben megtalálható, az szinte mind jöhet bele. Sárgarépa, petrezselyem az alap, de ehhez aztán adhatunk zöldbabot, zöldborsót, karalábét, petrezselyemnek a zöldjét, néhány rózsa karfiolt….
A tejföl és a kis főtt hús pedig még tartalmasabbá teszi. A húsnak nem feltétlen kell színhúsnak lennie – jöhet bele aprólék is, de akár csirkecomb, csirkemell.
Amennyiben viszont csirkecombból készítjük, akkor főzés előtt nem árt kicsontozni őkelmét. No és persze a belsőségek is jók erre a célra.
A csirkebecsinált leves hozzávalói –
- fél kg zöldborsó
- 1 közepes hagyma
- közepes karalábé fele
- 2 farhát, nyak, szárny, belsőség, vagy nagyjából 60 dkg csirkehús – persze lehet több is
- sárgarépa 2-3 szál
- petrezselyem 1-2 db
- és ami van a kertben, vagy a hűtőben
- só ízlés szerint
- őröltbors ízlés szerint
- 1 kisebb csomó petrezselyemzöld
Ha csipetkét készítünk hozzá
- 1 tojás
- 8 dkg liszt
A leves elkészítésének módja –
- A sárgarépát, petrezselymet, karalábét megtisztítjuk, felkockázzuk, vagy úgy daraboljuk ahogy szeretnénk.
- A hagymát megtiszítjuk, megmossuk – egészben hagyjuk. A zöldborsót kiszemezzük, ha más zöldséget is rakunk bele azt is előkészítjük.
- Felrakjuk egy fazékban főni az egészet.
- Közben előkészítjük a húst, vagy aprólékot. Megmossuk, feldaraboljuk kedvünk szerint. Ha hússal dolgozunk, akkor legjobb, ha felkockázzuk. Hozzáadjuk a húst a zöldségekhez, és csendesen főzzük – ám előtte sózzuk-borsozzuk.
- Közben elkészítjük a csipetkét. A tojást mosás után felütjük, és összedolgozzuk a liszttel, jó masszív tésztát kell kapnunk.
- Ha a leves megfőtt – puha benne a zöldség, és a hús is, akkor a csipetkét lecsipkedjük, aztán mehet a levesbe. Persze egyből bele is csipkedhetjük.
- Ekkor adjuk a leveshez a nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet is. Ha megvagyunk vele, akkor jöhet a tejföl.
- Vagy a tejfölre rászedjük a levest, és óvatosan felkavarjuk, vagy a tejfölbe egy kis levest szedünk átkavarjuk, aztán visszatöltjük az egészbe, és átkutyuljuk óvatosan.
- S ezzel az étel elkészült.