2024-05-23

Csirkeaprólék leves

Csirkeaprólék leves

A csirkeaprólék leves manapság már luxuscikknek számít. Nem is az ára miatt, hanem mert sok hozzávalót már tisztítottan nem nagyon lehet kapni. Legalábbis egy részét biztos nem.

Manapság egy átlag bontott csirkének nincs kaparója, nincs nyaka, és nincs szíve-mája-zúzája. Így aztán aki boltban veszi a csibét, és nem otthon kapirgál neki a baromfiudvaron – annak nélkülöznie kell ezeket a finomságokat. Marad egyedül a far, a hát, no meg a szárnyvég. Persze 1-2 darabonként is lehet vásárolni, ha olyan helyen járunk, ahol minden aprólék van. Úgyhogy hatalmas előnyben vannak azok, akiknek házi kapirgálójuk van. 🙂

A csirkeaprólék leves hozzávalói a következők

  • 1 kg friss vagy mélyhűtött csirkeaprólék,
  • 50 dkg zöldség, sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zöldborsó, stb., esetleg gomba, petrezselyemzöld, s bármilyen aktuális zöldség – kis darab karfiol, esetleg brokkoli, káposzta levél…. zöldbab, amit szeretünk.
  • pici bors
  • pici zsír
  • pár dkg cérnametélt, vagy más levestészta

A leves elkészítésének módja

  1. Az aprólékot jól megmossuk, a fejből a szemeket hegyes késsel kiemeljük, a lábakat lekörmözzük, a szárnyakat a forgónál elvágjuk.
  2. A hátrészt is kétfelé vágjuk, majd az aprólékdarabokat egy evőkanál zsírban kissé átpirítjuk.
  3. Ezután a megtisztított zöldséget, gombát, a meghámozott karalábét apró kockákra vágjuk és a kifejtett zöldborsóval együtt a húshoz adjuk.
  4. Néhány percig együtt pároljuk hogy zsírjára süljön , de csak éppen hogy. Majd felöntjük kb. két liter vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és kis lángon, csendesen főzzük.
  5. Ha a hús már puha, belefőzzük a levestésztát és készre főzzük. Ha a levét nagyon elfőtte, felengedjük egy kis meleg vízzel. A legvégén dobjuk rá a megmosott, és jó apróra vágott petrezselyemzöldet.