
A csángó gulyás nem hagyományos értelemben vett gulyás. Egyrészt nem feltétlen marhából készül, másrészt savanyúkáposztás. Persze számunkra a rizs sem megszokott összetevő. Ám épp ezért – az összhatás meglepően finom.
Alapvetően kevesebb húst tartalmaz – így mi az az igazság, hogy arányában kicsit változtattunk, de az íz ugyanaz maradt.
Így a hús mennyisége, és a káposztáé is jelentősen növekedett, ám ezzel az aránnyal érjük el, hogy az étel olyan tartalmas legyen, amilyen egy magyarországi gulyásfogyasztó elvár.
A csángó gulyás hozzávalói a következők –
- 1-2 evőkanál zsiradék
- 2 fej átlagos hagyma
- 80 dkg sertéslábszár
- 1 evőkanálnyi fűszerpaprika
- bors egy mokkáskanálnyi
- 2-3 gerezd fokhagyma
- mokkáskanálnyi – lehet picit több is – köménymag, ha nem szeretjük lehet őrölt is
- 60-70 dkg savanyúkáposzta
- tejföl – néhány deci (ha jót akarunk enni, akkor 20 százalékos legalább)
- 3-5 dkg rizs
Az étel elkészítésének módja a következő –
- Először is megtisztítjuk a hagymákat, a fokhagymát, megmossuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd egy evőkanálnyi zsiradékon megpirítjuk – de csak üvegesre.
- A húst megmossuk, felszeleteljük, csíkozzuk, kockázzuk, aztán a hagymához adjuk, s kevergetve addig pirítjuk, míg mindenütt szép fehér lesz.
- Ekkor aztán hozzáadjuk a fűszerpaprikát, borsot, a fokhagymákat összetörve, meg a köménymagot. Átkeverjük rendesen – majd hozzáadunk egy fél pohár vizet, és lefedve pároljuk.
- Ez nagyjából egy óra időt fog igényelni. De nézzünk rá többször is, és keverjük is meg – nehogy lesüljön róla a lé. Ha ez megtörténne, akkor pótoljuk.
- Ha már majdnem teljesen jó, akkor hozzáadjuk a savanyúkáposztát, majd felöntjük vízzel – hogy nagyjából 2 és fél-3 liter legyen a fazékban. Az ételt összerotyogtatjuk, puhára főzzük a káposztát is, addigra a hús is tökéletes lesz.
- Ekkor aztán belefőzzük a rizst – attól függően mennyire szeretjük benne ez 3-5 dkg legyen. Nem kell több.
- Ha a rizs is puha, akkor lényegében el is készült az ételt. A tejfölt tálaláskor adjuk hozzá, nem kell belefőzni.