
Bár egykor ismert és elfogadott étel volt – sokáig mellőztük a magyar konyháról. Néhány éve kezd ismét teret hódítani – nem érdemtelenül.
Jó tudni, hogy a csalán kifejezetten egészséges növény akár teaként, akár levesként, vagy főzelékként fogyasztva. Viszont az is fontos – hogy csak zsenge növényt használjunk fel erre a célra.
Legjobb, ha a még világoszöld, kisebb, még nem erőteljesen „szőrös” leveleket használjuk fel erre a célra. A nagyobbakat hagyjuk a kacsáknak, libáknak – imádják, ráadásul csodálatosan fejlődnek tőle.
Ha érzékenyek vagyunk rá, akkor vegyünk fel szedéséhez, vágásához kesztyűt, de a legtöbb ember rövidúton megbarátkozik vele.
Márpedig megbarátkozni érdemes, hisz A-, B-, C-, K- és U-vitamint tartalmaz, márpedig ez utóbbi igencsak ritkán fordul elő természetes formában.
Ezen kívül magas a vastartalma – ami ugye jót tesz vérképző szerveink. És persze magnézium, réz, és cinktartalma sem elhanyagolható. Szóval ha tehetjük – fogyasszunk belőle.
A csalánfőzelék hozzávalói –
- Először is vagy a kert végében, vagy pedig valahol, védett helyen, úttól távol – szedjünk 1 kg – igen, egy egész kiló – zsenge csalánlevelet.
- néhány gerezd fokhagyma
- 3 dl tej, vagy tejföl
- só jó csipet
- 2 evőkanálnyi liszt
- 2 evőkanálnyi zsiradék
- ha szükséges pici ecet vagy citromlé
- cukor az ízesítéshez
- És főzhetünk hozzá néhány krumpli – együtt nagyon finom, no és laktatósabb
A főzelék elkészítési módja –
- Első lépésként – ha szárral együtt szedtük a leveleket (ha eleve csak leveleket szedtünk ez esetben kevesebb kell belőle valamivel, mint 1 kiló, hisz a szár is nyomja a súlyt) akkor most lekapkodjuk őket, majd átöblítjük.
- Ezután felrakjuk egy kis vízben megpárolni. A lényeg, hogy állagát elveszítse, és a színe megváltozzék. Ezután leszűrjük.
- Ezután a fokhagymát megtisztítjuk, majd összenyomjuk, vagy lereszeljük. A zsiradékot felrakjuk hevülni, a fokhagymát beledobjuk, megkavarjuk, majd ehhez adjuk a leszűrt csalánt, és az egészet összekavarjuk, hogy a fokhagymából mindenhová jusson.
- Ezután rántást készítünk. Zsiradékon világosra pirítjuk a lisztet, tejet adunk hozzá, majd összekeverjük, és a fokhagymás csalánhoz adjuk. Ekkor sózzuk meg, és most adjuk hozzá a szükséges cukrot is, no meg ecetet, vagy citromlevet.
- Innentől tovább főzzük addig, míg már majdcsak egyöntetű pépes lesz. Ezt kicsit siettethetjük, ha közben mixelünk rajta egyet. Csak éppen hogy, pillanat alatt megy.
- Krumplival már tartalmas étel, ha tükörtojást sütünk hozzá, vagy keménytojással tálaljuk – egy fogást letudhatunk egész olcsón, ráadásul egészségesen.