Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Csalamádé recept

Hétköznapi nevén „vegyes vágott” a neve

A csalamádé elkészítése nem bonyolult. Minél nagyobb adagot savanyítunk, annál jobb lesz az eredmény. Tartósítószerre nincs szükségünk, hisz a só és az ecet tökéletes munkát végez. Ezen kívül fontos, hogy az üvegek, az üveg tetők, s minden használt dolog patyolat tiszta legyen.

Épp ezért a legelső, hogy befőzéskor a konyhát takarítjuk ki, elmossuk az edényeket amiket használunk, elmosogatjuk az üvegeket, s minden használati tárgyat, hogy még véletlenül se kerüljön valami szennyeződés a csalamádéba.

Jó, ha a felhasznált zöldségek is frissek, és ellenőrzött termelőtől származik. Persze a legjobb, ha mi termesztjük, no de hát ez nem mindenkinek adódik meg. Általában vásároljuk a hozzávalókat. Figyeljünk rá, hogy az áru ne legyen fonnyadt, koszos, ne legyen hasadt, sérült. Ez mind rontja munkánk végeredményét.

Mik a csalamádé hozzávalói?


2 lg káposzta
1 kg különböző színű paprika
1/2 kg hagyma
1 kg uborka
1/2 kg sárgarépa
60 dkg cukor
8 dkg só
3 dl ecet
1 evőkanál szemes bors
1 evőkanál citromsav
Régen se raktak bele tartósítószert, mert a só, az ecet és a cukor eleve tartósít…
üvegenként 1 babérlevél, vagy több.

Egy nagy tálba legyaluljuk a káposztát, uborkát, hagymát, sárgarépát karikára vágjuk.
Összekeverjük a cukorral, sóval, ecettel, borssal és a citromsavval. Aznap még párszor átkeverjük, majd másnap előveszünk tiszta üvegeket, minimum 7 deciseket, ebbe belerakjuk a keveréket, szépen elegyengetjük, hogy ne legyen közte levegő, – és oldalához üvegenként 1-1 babérlevelet teszünk, az egy nap alatt képződött levet rámerjük.
Az üvegeket lezárjuk, és a kamra polcaira állítjuk. Nagyon mutatós, és finom savanyúság.

Nem árt, ha kamránkat évente egyszer átmeszeljük, a polcokat leszedjük, lemossuk, a befőttek, lekvárok, savanyúságok üvegét áttörölgetjük, a polcokat is megtisztítjuk, és papírt rakunk rájuk.

Az így rendben tartott tárolóban biztos, hogy eláll a savanyúság, befőtt, lekvár – s természetesen a frissen eltett csalamádé is.

Télen élmény elővenni. Minden húsételhez kiváló, de akár egy zsíroskenyérrel is fenséges csemege lehet.

A kovászos uborkát szereted? Ha igen, akkor itt elolvashatod a receptünket!

Fotó: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük