Cigánypecsenye

CIgánypecsenye

A cigánypecsenye egykor marhahússal készült, no de hát akkoriban jóval több marha fogyott, mint sertés. Mára disznóhúsos lett ez a sült is.

Rengeteg receptje ismert. Erre az ételféleségre valóban igaz, hogy ahány ház – annyi szokás. Cigánypecsenyeként még hústekercset is leírnak,

sőt gombamártásosat, mikróban készítettet, de akár grillezettet is.

Most maradjunk egy viszonylag hagyományos megoldásnál – aminél – mint oly sok ételünk – még véletlenül sem határozza meg elnevezése készítőinek mivoltát.

Süthetjük marhából, sertéskarajból, vagy akár combból is – ellenben tarjából a legfinomabb. Omlós, szaftos lesz a sütés végeredménye.

A cigánypecsenye hozzávalói a következők –

  • néhány szelet sertéskaraj, sertéscomb, vagy lehetőleg tarja
  • esetleg őrölt bors
  • a hús súlyával akár megegyező hagyma
  • szalonna – hús súlyának fele
  • csípős fűszerpaprika
  • fokhagyma szeletenként legalább egy gerezdnyi

A sült készítésének módja –

  1. A sertéskarajt, sertéscombot, vagy tarját két órával a felhasználás előtt besózzuk, kiverjük. Rakjuk egymásra, majd egy pici tejjel engedjük fel.
  2. Csak annyival, hogy éppen ellepje.
  3. A szalonnát felszeleteljük, bevagdaljuk kakastaréj módján, aztán kisütjük félig őket. Ha megvannak, akkor félretesszük.
  4. A hagymákat megtisztítjuk, majd szép karikára vágjuk.
  5. A hús szeleteket serpenyőbe, de inkább tepsibe rakjuk, leöntjük a szalonna zsírjával, mellé rakjuk a hagymaszeleteket, amiket megsózunk.
  6. A hús tetejére rakjuk a szalonnaszeleteket, s úgy sütjük meg, hogy közben a szalonna mindig a tetején legyen. Jó, ha annyi szelet van, hogy a húst takarják.
  7. Míg a hús sül, addig egy kislábasban kis zsíron reszelt fokhagymát pirítunk, majd mikor ez meg van, s levesszük a tűzről, akkor csípős fűszerpaprikát keverünk bele. (Ha nem bírjuk, lehet csemege is) .
  8. Az elkészült húsról levesszük a szalonnaszeleteket, és ráöntjük a fokhagymás-paprikás zsírt. Tálaláskor a tepertőt ismét a tetejére rakjuk, mellé adagoljuk a sült hagymát – főtt krumplival adjuk asztalra.