2024-07-12

Az eredeti cigánylecsó receptje

Cigánylecsó

A cigánylecsó annyiban különbözik a magyartól, hogy magasabb arányában benne a paprika jóval, mint a magyarban, paradicsom elenyésző mennyiségű hozzá, és sokszor dúsítják valamivel, káposztával, gombával például.

No és persze kerül bele hús is, ami a magyar változatban maximum kolbász formájában fordulhat elő. És az, hogy cigánylecsó a neve még nem jelenti azt, hogy minden háznál így csinálják. És azt sem, hogy mert kevés benne a paradicsom, akkor ez már nem is lecsó. 

Hozzávalók:

  • 1,5 kg lecsópaprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 kg káposzta
  • 1 átlagos méretű csibe feldolgozva
  • 3 db vöröshagyma
  • 1 dl olaj
  • pirospaprika jó kanállal – lehet csípős is
  • só ízlés szerint 
  • bors ízlés szerint

A Cigánylecsó elkészítése:

A paprikákat előkészítjük, kinyomjuk a csumáját, kedvünk szerint felvágjuk, a káposztát kitorzsázzuk és vékonyra vágjuk. 


Megtisztítjuk a hagymát, apróra vágjuk, és  egy nagyobb lábasban felrakjuk az olajat melegedni, üvegesre pirítjuk benne a hagymát.  Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a pirospaprikát, felkeverjük, belerakjuk a feldarabolt csibét.

Lefedjük fedővel és nagyjából negyedórán keresztül pároljuk. 


Ekkor mehet bele a feldarabolt paprika, paradicsomot, káposztát is beletesszük, lefedjük még egy kicsit, hogy párolódjon, majd mikor összeesett, akkor óvatosan megkavarjuk hogy mindenből mindenhová jusson.

Sózzuk, borsozzuk kedvünk szerint. Aki szereti csípős paprikát rakhat bele.