
A cigánylecsó néhány dologban különbözik az általánosan ismerttől.
Majdcsak annyira, hogy inkább már lecsósnak mondanánk – hisz olyan összetevők kerülnek bele, amik első hallásra kicsit furcsák. De ez csak addig tart, míg megkóstoljuk.
A romák a lecsót paprikásan készítik. Sok paprika, kevés paradicsom – ezt sok magyar család is így süti-főzi. Használnak hozzá csípős paprikát – a legtöbb ételbe amúgy is raknak. De ezt szeretik a magyarok is.
Viszont csak a romák készítik úgy a lecsót, hogy káposzta, vagy gomba van benne – sőt hús. Nem kolbász, hanem színhús – akarom mondani csirke, esetleg disznó.
És a recept szinte minden háznál más. A lényeg hogy sok legyen, és jó ízes, fűszeres.
A cigánylecsó elkészítéséhez az alábbi hozzávalók szükségesek:
- 1,5 kg lecsópaprika
- 2-3 db paradicsom
- 1 kg káposzta
- 1 átlagos méretű csibe szétbontva, feldolgozva
- 3 db jó nagy vöröshagyma
- 10 dkg zsír
- pirospaprika jó kanállal – lehet csípős is
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint – de inkább több, mint kevesebb
- és jöhet bele egy kis csípős csöves paprika is…
Az étel összeállítása a következő módon történik
- A paprikákat előkészítjük, kinyomjuk a csumáját, kedvünk szerint felvágjuk, a káposzta felső néhány levelét leszedjük, kitorzsázzuk és vékonyra vágjuk.
- Megtisztítjuk a hagymát, apróra vágjuk, és egy nagyobb lábasban felrakjuk a zsírt melegedni. Üvegesre pirítjuk benne a hagymát.
- Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a pirospaprikát, felkeverjük, belerakjuk a feldarabolt csibét. Lefedjük fedővel és nagyjából negyedórán keresztül pároljuk.
- Ekkor mehet bele a feldarabolt paprika, majd a paradicsomot, káposztát is beletesszük, lefedjük még egy kicsit, hogy párolódjon, majd mikor összeesett, akkor óvatosan megkavarjuk hogy mindenből mindenhová jusson. Sózzuk, borsozzuk kedvünk szerint.
- Aki szereti csípős paprikát rakhat bele. Kenyérrel kell fogyasztani.