Cigánylecsó – lecsó káposztával

Cigánylecsó egytálétel

A cigánylecsó néhány dologban különbözik az általánosan ismerttől.

Majdcsak annyira, hogy inkább már lecsósnak mondanánk – hisz olyan összetevők kerülnek bele, amik első hallásra kicsit furcsák. De ez csak addig tart, míg megkóstoljuk.

A romák a lecsót paprikásan készítik. Sok paprika, kevés paradicsom – ezt sok magyar család is így süti-főzi. Használnak hozzá csípős paprikát – a legtöbb ételbe amúgy is raknak. De ezt szeretik a magyarok is.

Viszont csak a romák készítik úgy a lecsót, hogy káposzta, vagy gomba van benne – sőt hús. Nem kolbász, hanem színhús – akarom mondani csirke, esetleg disznó.

És a recept szinte minden háznál más. A lényeg hogy sok legyen, és jó ízes, fűszeres.

A cigánylecsó elkészítéséhez az alábbi hozzávalók szükségesek:

  • 1,5 kg lecsópaprika
  • 2-3 db paradicsom
  • 1 kg káposzta
  • 1 átlagos méretű csibe szétbontva, feldolgozva
  • 3 db jó nagy vöröshagyma
  • 10 dkg zsír
  • pirospaprika jó kanállal – lehet csípős is
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint – de inkább több, mint kevesebb
  • és jöhet bele egy kis csípős csöves paprika is…

Az étel összeállítása a következő módon történik

  1. A paprikákat előkészítjük, kinyomjuk a csumáját, kedvünk szerint felvágjuk, a káposzta felső néhány levelét leszedjük, kitorzsázzuk és vékonyra vágjuk.
  2. Megtisztítjuk a hagymát, apróra vágjuk, és egy nagyobb lábasban felrakjuk a zsírt melegedni. Üvegesre pirítjuk benne a hagymát.
  3. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a pirospaprikát, felkeverjük, belerakjuk a feldarabolt csibét. Lefedjük fedővel és nagyjából negyedórán keresztül pároljuk.
  4. Ekkor mehet bele a feldarabolt paprika, majd a paradicsomot, káposztát is beletesszük, lefedjük még egy kicsit, hogy párolódjon, majd mikor összeesett, akkor óvatosan megkavarjuk hogy mindenből mindenhová jusson. Sózzuk, borsozzuk kedvünk szerint.
  5. Aki szereti csípős paprikát rakhat bele. Kenyérrel kell fogyasztani.