
A csöröge egy közismert tésztaféle. Burgonyás csöröge egykor faluhelyen volt ismert. Kevesebb tojást használtak hozzá, burgonya meg volt minden háznál.
Mint minden krumplis étel, tésztaféle – lényegesen puhább, mint az anélkül készültek. Így van ez a kenyérrel, a lángossal, a pogácsával – nem kell csodálkozni rajta, ha a csöröge sem csörög, hanem kellemes, puha falatozni való.
Ez a fajta forgácsfánk nemcsak puhább, mint az eredeti, hanem lényegesen olcsóbb is. Úgyhogy nem árt kipróbálni. És ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a forgácsfánk ropogjon a fogunk alatt, akkor nyerő lehet ez a tészta.
A burgonyás csöröge hozzávalói –
- 30 dkg főtt burgonya
- 2 db egész tojás
- 1 dl tejföl
- liszt – amennyit felvesz
- pici só
- olaj, vagy zsír a sütéshez
- porcukor a szóráshoz vagy forgatáshoz
- lekvár a fogyasztáshoz
A forgácsfánk készítésének módja –
- A krumplit megmossuk, megtisztítjuk, felkockázzuk – és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, akkor leszűrjük, lecsöpögtetjük, és alaposan áttörjük, vagy átnyomjuk – hogy jó puha, sima legyen. űLetesszük hűlni. Majd tovább csak akkor dolgozunk vele, ha már teljesen kihűlt.
- Ha lehűlt, akkor egy tálba rakjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt,a sót, és annyi lisztet, hogyha összegyúrjuk, akkor nagyjából rétestészta keménységű tésztát kapjunk. Legyen tartása, de jól dolgozható, nyújtható legyen.
- Szép simára meggyúrjuk, majd derelyemetszővel téglalap formákat, vagy háromszögeket vágunk, amik nagyjából féltenyérnyiek. Közepét egy, vagy több helyen bevágjuk, – akár át is húzhatjuk rajta egyik végét, de enélkül is jó lesz.
- Egy lábasban zsiradékot melegítünk, s mikor jó forró, akkor a csörögét beledobjuk, és mindkét oldalát szép aranysárgára sütjük.
- Kisütés után porcukorba forgatjuk, vagy megszórjuk – és gyümölcslekvárral fogyasztjuk.