Burgonyás csöröge

krumplis csöröge

A csöröge egy közismert tésztaféle. Burgonyás csöröge egykor faluhelyen volt ismert. Kevesebb tojást használtak hozzá, burgonya meg volt minden háznál.

Mint minden krumplis étel, tésztaféle – lényegesen puhább, mint az anélkül készültek. Így van ez a kenyérrel, a lángossal, a pogácsával – nem kell csodálkozni rajta, ha a csöröge sem csörög, hanem kellemes, puha falatozni való.

Ez a fajta forgácsfánk nemcsak puhább, mint az eredeti, hanem lényegesen olcsóbb is. Úgyhogy nem árt kipróbálni. És ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a forgácsfánk ropogjon a fogunk alatt, akkor nyerő lehet ez a tészta.

A burgonyás csöröge hozzávalói –

  • 30 dkg főtt burgonya
  • 2 db egész tojás
  • 1 dl tejföl
  • liszt – amennyit felvesz
  • pici só
  • olaj, vagy zsír a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz vagy forgatáshoz
  • lekvár a fogyasztáshoz

A forgácsfánk készítésének módja –

  1. A krumplit megmossuk, megtisztítjuk, felkockázzuk – és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, akkor leszűrjük, lecsöpögtetjük, és alaposan áttörjük, vagy átnyomjuk – hogy jó puha, sima legyen. űLetesszük hűlni. Majd tovább csak akkor dolgozunk vele, ha már teljesen kihűlt.
  2. Ha lehűlt, akkor egy tálba rakjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt,a sót, és annyi lisztet, hogyha összegyúrjuk, akkor nagyjából rétestészta keménységű tésztát kapjunk. Legyen tartása, de jól dolgozható, nyújtható legyen.
  3. Szép simára meggyúrjuk, majd derelyemetszővel téglalap formákat, vagy háromszögeket vágunk, amik nagyjából féltenyérnyiek. Közepét egy, vagy több helyen bevágjuk, – akár át is húzhatjuk rajta egyik végét, de enélkül is jó lesz.
  4. Egy lábasban zsiradékot melegítünk, s mikor jó forró, akkor a csörögét beledobjuk, és mindkét oldalát szép aranysárgára sütjük.
  5. Kisütés után porcukorba forgatjuk, vagy megszórjuk – és gyümölcslekvárral fogyasztjuk.