Burgonya felfújt

burgonya felfújt

A burgonya felfújt-burgonya szuflé különlegessé, változatossá teheti a krumplis ételek monotóniáját. Ünnepi alkalomra tökéletes megoldás.

Az az igazság, hogy a magyar imádja a burgonya. Sült krumpli, főtt krumpli, tört krumpli, krumplipüré…. és akkor ne beszéljünk a burgonya alapú önálló fogásokról.

De minden imádat ellenére néha ott motoszkál az emberben a kérdés – valójában a kiválasztott ételhez a krumpli lenne tökéletes, de annyi féle módon

fogyasztottuk már, hogy kezd unalmassá válni.

Nos – ezen a problémán segíthet a burgonya szuflé, ami nem csak krumplis, hanem sajtos is…. Valami isteni….

A burgonya felfújt hozzávalói –

  • 2 evőkanálnyi tea vaj, és egy kávéskanálnyi a formák kikenéséhez
  • 1 evőkanálnyi zsemlemorzsa
  • 2 nagy sárga héjú burgonya – 30-40 dkg – (bár sokan nem szeretik, érdemes kipróbálni, mert mindenféle ételbe nagyon jó, igazi burgonya íze van, kiválóan törhető, sütésnél is nagyszerű eredményt ad)
  • 8 dkg reszelt gouda sajt
  • 3 dkg reszelt parmezán sajt
  • 2 evőkanál snidling apróra vágva – ha nincs friss, akkor inkább ne rakjunk bele
  • 1 szál újhagyma – ha nem kaptunk, próbálkozzunk apró hagymával, amit karikákra vágunk
  • 2 egész tojás
  • őrölt fekete bors – lehetőleg fűszermalmot használjunk
  • 3 centiliter tej (nagyjából 1/3 deciliter)

Az étel elkészítésének menete –

  1. A burgonyát megtisztítjuk, felvágjuk, vízbe rakjuk, picit sózzuk – és megfőzzük. Ha megfőtt – még melegen megtörjük jó puhára.
  2. A sütőt bekapcsoljuk, s beállítjuk 200-210 fokra. A szuflé formákat vajazzuk, és megszórjuk zsemlemorzsával.
  3. A megtört burgonyába belekeverjük a tojások sárgáját, a reszelt sajtokat, ha rakunk bele snidlinget azt is. Megsózzuk, borsozzuk, és az újhagymát, vagy hagymát is belekavarjuk.
  4. Ezután a tejet és a vajat felmelegítjük, majd hozzákeverjük a burgonyás masszához. – Majd felverjük a tojások fehérjét, és ha jó kemény, akkor a masszába óvatosan beleforgatjuk.
  5. Elővesszük az előkészített szuflé formákat – ha nincs, akkor hőálló apró tálkával, kávéscsészével is próbálkozhatunk – és nagyjából háromnegyedig töltjük mindegyiket, hisz felfújttal van dolgunk, jóval magasabb lesz.
  6. Ezután jöhet a sütés, a már előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt kész lesz. Ugyanúgy bánunk vele, mint a piskótával, ne nyitogassuk az ajtaját a sütőnek, mert könnyen összeeshet.
  7. Tálaláskor a tetejére rakhatunk reszelt sajtot, paprikát, esetleg borsot, de ha van, és maradt a snidlingből abból is rakhatunk pár szálat apróra összevágva.