
A bundás sonka nem mindennapi falat – általában nem vesz azért az ember sonkát, hogy kirántsa.
Ellenben ünnep után, húsvét elmúltával – már előfordulhat, hogy a maradékot valami más módon használnánk.
Főleg akkor eshet meg, ha túl sokat vettünk, például egy egész parasztsonkát. – Ami még egy családnak is nagy falat.
Csakhogy ünnep elmúltával már nem olyan kapós a füstölt hús, no de ahhoz nagyon drága, hogy kidobjuk. Meg aztán minek is, amikor fel lehet használni másra.
Egyik lehetőség – fasírtot sütni belőle. Ugyanolyan ízesítéssel, mint egyébként – de só esélyesen nem kell bele.
Egy-két tejbe áztatott zsemle, egy-két tojás, sonka ledarálva, összegyúrva, esetleg fokhagymázva, borsozva – és már süthetjük is – kis zsemlemorzsába forgatva.
És kelt palacsintás is lehet – mint amilyen ez a recept lesz.
Másik módja felhasználásának (és persze sok a lehetőség, fantáziáljunk) ha panírozzuk a szeleteket.
A panír lehet sima palacsintatészta, de akár hagyományos liszt-tojás-zsemlemorzsa hármas.
Úgy készítjük, ahogy tetszik – mindenképp változatosabb lesz a fogás, mintha még néhány napig sima sonkával traktálnánk a családot.
A bundás sonka hozzávalói –
- 10 szelet sovány, főtt sódar, (legjobb, ha parasztsonkából vágjuk és nem kötözöttből. Abból lényegesen nehezebb összehozni, könnyebben szétesik) Készíthetjük főttből, de fővetlenből is. Ha fővetlen, akkor nem árt, ha egy időre beáztatjuk tejbe, hogy a fölös só „távozzék”. Utána persze le kell szikkasztani papírtörlővel – bundázás előtt, hogy a bundát ne dobja le magáról.
- néhány deci liszt,
- 3-4 tojás,
- tej,
- 15 dkg zsír v. 20 dkg vaj, esetleg olaj
- 3 deci tejfel,
- só, ha szükséges, de inkább csak a bundába rakjunk cseppet
- 2 dkg élesztő.
Az étel elkészítésének menete –
- Szép sovány sonkaszeletekből négyszögletes lapokat vágunk ki. A kivágásnál megmaradó hulladéksonkát megdaráljuk és félretesszük.
- Készítünk megfelelő mennyiségű sós palacsintatésztát, de belekeverünk egy kis szétmorzsolt, tejben elkevert élesztőt is.
- Aztán lerakjuk langyos helyre, és hagyjuk jól megkelni egy fazékban, vagy tálban.
- Egy hússütőben zsírt forrósítunk, a sonkaszeleteket hegyes villára szúrjuk és a megkelt palacsintatésztába mártogatva, szép sárgára sütjük a forró zsírban. Utána melegített tálra rakjuk.
- A darált sonkát egy edényben kissé megpirítjuk, azután tejfölt forralunk, két decihez teszünk pár deka vajat vagy zsírt, sót, pici borsot és ezzel a mártással megöntözzük a bundás sonkát, majd a pirított daráltsonkát csinosan rászórjuk.
- Nagyon mutatós és rendkívül finom, akár mint főfogás, akár mint előétel arathat nagy sikert. Köretnek jó hozzá a hagymás krumpli, vagy a petrezselymes krumpli is – vagy amit szeretünk.
- Persze panírozhatjuk ahogy szeretnénk – ha bécsiesen kedveljük, akkor úgy.