Buggyantott tojásos köménymagleves

Buggyantott tojásos köménymagleves

Egykor a rántottleves nem tartozott a túlságosan megbecsült ételek közé. De a buggyantott tojásos köménymagleves már külön kategória volt. Pedig ez is rántottleves, de a fűszerezésen kívül mégiscsak dúsították valamivel.

Ennek ellenére – ha erről a levesről társaságban szó esik, az a legritkább eset, hogy valaki megjegyezze – na, holnap ezt csinálom, úgy megkívántam. Ellenben ha elkészítjük – valahogy probléma nélkül elfogyik.

Készíthetjük csak a belefőtt tojással, de akár habarhatunk is bele még egy-kettőt, amit nagyjából felverünk. Ehetjük pirított kenyérkockával, de akár nokedlit is főzhetünk bele. Úgy már lényegesen laktatóbb.

Lehet bele zöldséget is főzni, bár az igazi a plusz zöldfélék nélküli. Mindenesetre ha van otthon jóféle leveskockánk, vagy házi-, esetleg számunkra kedves ételízesítő, kifejezetten jót tesz a levesnek, ha adagolunk bele arányosan.

Egykor az e fajta leveseket azokon a napokon készítették, amikor főtt tészta volt a második fogás, de ez nem igazán jó megoldás, hisz gyorsan éhes lesz az ember mindkettő után. Ezért akkor készítsük, amikor a főétel kifejezetten tartalmas.

A buggyantott tojásos köménymagleves hozzávalói:

Ha az alapreceptet követjük, akkor

 • 1 kanálnyi köménymag, vagy reszelt kömény
 • egy evőkanálnyi liszt
 • 1 evőkanálnyi zsiradék
 • pici fűszerpaprika (régen pirosra pirították a rántás lisztjét)
 • fejenként 1-2 tojás
 • só – vagy helyette ételízesítő, esetleg leveskocka 2
 • liter víz

Ha valaki tartalmasabbá akarja tenni, akkor főzhet bele

sárgarépát apróra kockázva

és valamilyen levesbetétet, például galuskát

A tojásleves elkészítésének módja a következő:

 1. Először is a zsiradékon megfuttatjuk a köménymagot. Akár szemes, akár „szemtelen”, vagyis őrölt. Ezután rászórjuk a lisztet, a fűszerpaprikát, átkeverjük, és már öntjük is fel hideg vízzel – hogy nehogy csomósodjon. Megsózzuk, vagy hozzáadjuk az ételízesítőt, esetleg leveskockát, aztán felforraljuk.
 2. A tojásokat egyenként feltörjük, és a forrásban lévő, de az immár takaréklángon fővő levesbe borítjuk óvatosan, hogy egyben maradjon. Minden egyes tojással így járunk el.
 3. Lassan, csendesen főzzük még legalább 10 percet, de ha felforrás után levesszük a tűzről, lefedjük – akkor is biztosak lehetünk benne, hogy a tojások megfelelőek lesznek fogyasztáskor.
 4. Amennyiben levesbetéten is rakunk bele, akkor azt lehetőleg még a tojások buggyantása előtt tegyük, hogy azok mindenképp egyben maradjanak. Ugyanis úgy mutatós.
 5. Ebbe a levesbe nem kell babérlevél, nem úgy mint a tojáslevesbe.
 6. Ha lágyabb tojást akarunk, akkor lassú, csendes tűzön főzzük, ha igazi keményet, akkor erőteljesebben.