Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Brokkoli krémleves

Krémlevest majdnem minden zöldféléből, és szinte bármiből főzhetünk – a brokkoli krémleves ezek között is különlegesség. Finomabb, mint hagyományosan….

Főleg, ha tálaláskor megbolondítjuk egy kis pirított bacon-szalonnával is. Esetleg egy kis reszelt sajt… És nem árt neki a bors főzéskor, kifejezetten jót tesz neki.

A brokkoli krémleves hozzávalói –

1/4 kg csont,

10 dkg sárgarépa,

10 dkg petrezselyem gyökér

tíz dkg zeller,

40 dkg brokkoli (vagy 1 csomag mirelit),

5 dkg vaj,

1 evőkanál liszt,

1 dl tejszín,

4 db tojás és 1 tojássárga,

1 kiskanál citromlé,

8 dkg trappista sajt,

só,

gyömbér, vagy gyömbérpor,

reszelt szerecsendió,

ecet

A tetejére pirított bacon

A leves készítési módja –

A csontból és a megtisztított kétféle répából csontlevest főzünk, majd átszűrjük. A megtisztított és megmosott brokkolit (ha mirelitből készítjük, akkor azt még fagyottan) a meleg csontlébe rakjuk, és a megtisztított, apróbb darabokra vágott zellert szintén hozzáadjuk.

Sóval, reszelt gyömbérrel ízesítjük, és puhára főzzük.

Világos vajas rántással besűrítjük, és öt percig forraljuk. Ezután a tűzről levesszük, és sűrű szűrőn áttörjük vagy turmixoljuk. Ezután ismét felforraljuk, és a reszelt szerecsendióval meg citromlével ízesítjük. Ekkor a tűzről levesszük, és kevergetve apránként öntjük hozzá a tojássárga meg a tejszín keverékét, és egy darabka vajat is dobunk a leves tetejére.

Közben sós-ecetes vízben négy szép tojást főzünk keményre, és minden csészébe rakunk egyet. Tetejét pedig megszórjuk pirított bacon-kockákkal. A tojást akár ilyenkor el is hagyhatjuk. Reszelt sajt is jöhet a tetejére.

Ha tetszett a brokkoli krémleves recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük