
Krémlevest majdnem minden zöldféléből, és szinte bármiből főzhetünk – a brokkoli krémleves ezek között is különlegesség. Finomabb, mint hagyományosan….
Főleg, ha tálaláskor megbolondítjuk egy kis pirított bacon-szalonnával is. Esetleg egy kis reszelt sajt… És nem árt neki a bors főzéskor, kifejezetten jót tesz neki.
A brokkoli krémleves hozzávalói –
- 1/4 kg csont,
- 10 dkg sárgarépa,
- 10 dkg petrezselyem gyökér
- tíz dkg zeller,
- 40 dkg brokkoli (vagy 1 csomag mirelit),
- 5 dkg vaj,
- 1 evőkanál liszt,
- 1 dl tejszín,
- 4 db tojás és 1 tojássárga,
- 1 kiskanál citromlé,
- 8 dkg trappista sajt,
- só,
- gyömbér, vagy gyömbérpor,
- reszelt szerecsendió,
- ecet
- A tetejére pirított bacon
A leves készítési módja –
- A csontból és a megtisztított kétféle répából csontlevest főzünk, majd átszűrjük. A megtisztított és megmosott brokkolit (ha mirelitből készítjük,
- akkor azt még fagyottan) a meleg csontlébe rakjuk, és a megtisztított, apróbb darabokra vágott zellert szintén hozzáadjuk.
- Sóval, reszelt gyömbérrel ízesítjük, és puhára főzzük.
- Világos vajas rántással besűrítjük, és öt percig forraljuk. Ezután a tűzről levesszük, és sűrű szűrőn áttörjük vagy turmixoljuk.
- Ezután ismét felforraljuk, és a reszelt szerecsendióval meg citromlével ízesítjük.
- Ekkor a tűzről levesszük, és kevergetve apránként öntjük hozzá a tojássárga meg a tejszín keverékét, és egy darabka vajat is dobunk a leves tetejére.
- Közben sós-ecetes vízben négy szép tojást főzünk keményre, és minden csészébe rakunk egyet.
- Tetejét pedig megszórjuk pirított bacon-kockákkal. A tojást akár ilyenkor el is hagyhatjuk. Reszelt sajt is jöhet a tetejére.