Brokkoli krémleves
Krémlevest majdnem minden zöldféléből, és szinte bármiből főzhetünk – a brokkoli krémleves ezek között is különlegesség. Finomabb, mint hagyományosan….
Főleg, ha tálaláskor megbolondítjuk egy kis pirított bacon-szalonnával is. Esetleg egy kis reszelt sajt… És nem árt neki a bors főzéskor, kifejezetten jót tesz neki.
A brokkoli krémleves hozzávalói –
1/4 kg csont,
10 dkg sárgarépa,
10 dkg petrezselyem gyökér
tíz dkg zeller,
40 dkg brokkoli (vagy 1 csomag mirelit),
5 dkg vaj,
1 evőkanál liszt,
1 dl tejszín,
4 db tojás és 1 tojássárga,
1 kiskanál citromlé,
8 dkg trappista sajt,
só,
gyömbér, vagy gyömbérpor,
reszelt szerecsendió,
ecet
A tetejére pirított bacon
A leves készítési módja –
A csontból és a megtisztított kétféle répából csontlevest főzünk, majd átszűrjük. A megtisztított és megmosott brokkolit (ha mirelitből készítjük, akkor azt még fagyottan) a meleg csontlébe rakjuk, és a megtisztított, apróbb darabokra vágott zellert szintén hozzáadjuk.
Sóval, reszelt gyömbérrel ízesítjük, és puhára főzzük.
Világos vajas rántással besűrítjük, és öt percig forraljuk. Ezután a tűzről levesszük, és sűrű szűrőn áttörjük vagy turmixoljuk. Ezután ismét felforraljuk, és a reszelt szerecsendióval meg citromlével ízesítjük. Ekkor a tűzről levesszük, és kevergetve apránként öntjük hozzá a tojássárga meg a tejszín keverékét, és egy darabka vajat is dobunk a leves tetejére.
Közben sós-ecetes vízben négy szép tojást főzünk keményre, és minden csészébe rakunk egyet. Tetejét pedig megszórjuk pirított bacon-kockákkal. A tojást akár ilyenkor el is hagyhatjuk. Reszelt sajt is jöhet a tetejére.
Ha tetszett a brokkoli krémleves recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Pixabay