Brokkoli krémleves

brokkoli krémleves

Krémlevest majdnem minden zöldféléből, és szinte bármiből főzhetünk – a brokkoli krémleves ezek között is különlegesség. Finomabb, mint hagyományosan….

Főleg, ha tálaláskor megbolondítjuk egy kis pirított bacon-szalonnával is. Esetleg egy kis reszelt sajt… És nem árt neki a bors főzéskor, kifejezetten jót tesz neki.

A brokkoli krémleves hozzávalói –

  • 1/4 kg csont,
  • 10 dkg sárgarépa,
  • 10 dkg petrezselyem gyökér
  • tíz dkg zeller,
  • 40 dkg brokkoli (vagy 1 csomag mirelit),
  • 5 dkg vaj,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 1 dl tejszín,
  • 4 db tojás és 1 tojássárga,
  • 1 kiskanál citromlé,
  • 8 dkg trappista sajt,
  • só,
  • gyömbér, vagy gyömbérpor,
  • reszelt szerecsendió,
  • ecet
  • A tetejére pirított bacon

A leves készítési módja –

  1. A csontból és a megtisztított kétféle répából csontlevest főzünk, majd átszűrjük. A megtisztított és megmosott brokkolit (ha mirelitből készítjük,
  2. akkor azt még fagyottan) a meleg csontlébe rakjuk, és a megtisztított, apróbb darabokra vágott zellert szintén hozzáadjuk.
  3. Sóval, reszelt gyömbérrel ízesítjük, és puhára főzzük.
  4. Világos vajas rántással besűrítjük, és öt percig forraljuk. Ezután a tűzről levesszük, és sűrű szűrőn áttörjük vagy turmixoljuk.
  5. Ezután ismét felforraljuk, és a reszelt szerecsendióval meg citromlével ízesítjük.
  6. Ekkor a tűzről levesszük, és kevergetve apránként öntjük hozzá a tojássárga meg a tejszín keverékét, és egy darabka vajat is dobunk a leves tetejére.
  7. Közben sós-ecetes vízben négy szép tojást főzünk keményre, és minden csészébe rakunk egyet.
  8. Tetejét pedig megszórjuk pirított bacon-kockákkal. A tojást akár ilyenkor el is hagyhatjuk. Reszelt sajt is jöhet a tetejére.