
Brassóit már szinte mindenki készített, a brassói csirkemell annyira nem ismert, pedig jelenleg talán olcsóbb is, mint „nagy testvére”.
Elkészíthető szinte teljesen diétásan is, akkor minimális zsiradékkal, és jó sok fűszerrel.
De ez a recept nem az lesz. A csirkemell filé fogyasztásával már sokat teszünk az egészségünkért, most egy kis bűnözés következik.
Bár általában a brassóit zöldborsóval készítik ez nem az a fajta – eredetileg a recept nem is tartalmazta. Persze aki ragaszkodik hozzá főzhet bele, rosszabb biztos nem lesz.
Ehhez a fogáshoz három közepes csirkemellet használunk, ami együtt egykor nagyjából 75-80 dkg volt.
Manapság már jóval többet nyomna. Ha valaki többet készítene egyszerre, akkor arányosan növelje a többi hozzávalót, hisz így van ez minden receptnél – egyszerű módszer.
A brassói csirkemell hozzávalói –
- 10 dkg enyhén füstölt, vagy húsos szalonna
- 1 szép fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 db csirkemellfilé (egész)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 késhegynyi fűszerpaprika
- bors mokkáskanálnyi
- só 1,5 dkg
- 2-3 db zöldpaprika
- 1/2 kg burgonya
Az étel készítésének módja –
- Előveszünk tíz dkg enyhén füstölt szalonnát, és szép kis kockákra vágjuk, majd egy lábasban kiolvasztjuk.
- Nem vesszük ki a tepertőket. Eddigre megtisztítottunk egy jó fej hagymát, és szép apróra vágjuk
- A kiolvasztott zsírba rakjuk a tepertőkre is, és megpirítjuk. Persze nem barnára – hanem csak szép világos legyen.
- A csirkemelleket elővesszük, megmossuk, szétválasztjuk, majd szeletekre, utána csíkokra vágjuk.
- Megtisztítunk két gerezd fokhagymát, és összetörjük. A csirkemell csíkokat a hagymához rakjuk fokhagymával egyetemben.
- Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, borsot is, aztán kellően megsózzuk. Lefedjük, és megpároljuk – nagyjából negyedórába telhet. Ha szükséges rakunk rá vizet, de a mai csirkéknél ez általában fölösleges. Ha teszünk is – fél decinél ne legyen több.
- Míg pároljuk, addig megtisztítjuk a zöldpaprikákat, és vékony laskára vágjuk, majd hozzáadjuk a csirkemellhez, és még tovább sütjük fedő alatt. Levesszük a fedőt, kicsit megpirítjuk.
- A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, apró kockára vágjuk, és sós vízben megfőzzük, (ne főzzük túl) majd leszűrjük, és a már megpirult húshoz lazán bekeverjük.