Borscs recept
A borscs tulajdonképpen egy céklával készült húsleves, mely főleg Európa keleti részén ismert. Ukrán eredetű, litvánok, oroszok, lengyelek is készítik.
A cékla íze nem dominál benne, inkább a színe az, ami különlegessé teszi. Ennek is sok változata ismert, minden nép, amelyik készíti – kicsit hazaivá tette. Ez a recept malac csülköt is tartalmaz – nem nehéz rájönni, hogy a leves magyaros lesz.
A borscs leves hozzávalói –
1/2 kiló csont
fél kiló marhahús
1 füstölt csülök
só – kilónként 2 dkg – feltéve, ha a csülköt rendesen kiáztattuk, és rá nem számítunk sót
2-3 fej cékla
1 fej zeller
egy nagy sárgarépa,
1 szép petrezselyem gyökér
1 kis fej káposzta, vagy néhány levél
fél kg savanyúkáposzta
1 vöröshagyma
kis vaj a hagyma párolására
bors ízlés szerint
majoránna ízlés szerint
2-3 fej nyers cékla
1-2 kanál vaj
1-2 kanál liszt
ízlés szerint tejföl
A leves készítésének menete –
A csontot, a fél kiló marhahússal, és az egy éjszaka jól kiáztatott füstölt csülökkel enyhén sós vízben felfőzzük. Amíg fő a hús, addig megtisztítjuk az összes zöldséget, és metéltre vágjuk őket, kivétel a hagyma, azt karikára.
A hagymát ha felkarikáztuk vajon felrakjuk párolni, hozzáadjuk az összes zöldséget, még a savanyú káposztát is, felengedjük a hús levével, majd hozzáadjuk a jó félig főtt húsokat is. Ha kell megsózzuk még, borsot adunk hozzá és majoránnát.
Letakarjuk, és fedő alatt főzzük egészen addig, míg a húsok már megpuhulnak.
Ekkor megtisztítjuk a nyers céklákat, lereszeljük őket, és ráöntünk a forró csontléből valamennyit. Letakarjuk, és várunk egy kicsit. Míkor már a hús teljesen puha, akkor kivesszük őket, és felvagdaljuk.
Rántást készítünk mennyiségtől függően – vajon a lisztet megfuttatjuk, és ezzel rántjuk be a levest. A húsokat visszarakjuk felvágva. A lereszelt cékláról a húslevet beleszűrjük, aztán forralunk rajta egyet, s el is készült az igencsak tartalmas leves.
Ha tetszett a borscs leves, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Pixabay