Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Borscs recept

A borscs tulajdonképpen egy céklával készült húsleves, mely főleg Európa keleti részén ismert. Ukrán eredetű, litvánok, oroszok, lengyelek is készítik.

A cékla íze nem dominál benne, inkább a színe az, ami különlegessé teszi. Ennek is sok változata ismert, minden nép, amelyik készíti – kicsit hazaivá tette. Ez a recept malac csülköt is tartalmaz – nem nehéz rájönni, hogy a leves magyaros lesz.

A borscs leves hozzávalói –

1/2 kiló csont

fél kiló marhahús

1 füstölt csülök

só – kilónként 2 dkg – feltéve, ha a csülköt rendesen kiáztattuk, és rá nem számítunk sót

2-3 fej cékla

1 fej zeller

egy nagy sárgarépa,

1 szép petrezselyem gyökér

1 kis fej káposzta, vagy néhány levél

fél kg savanyúkáposzta

1 vöröshagyma

kis vaj a hagyma párolására

bors ízlés szerint

majoránna ízlés szerint

2-3 fej nyers cékla

1-2 kanál vaj

1-2 kanál liszt

ízlés szerint tejföl

A leves készítésének menete –

A csontot, a fél kiló marhahússal, és az egy éjszaka jól kiáztatott füstölt csülökkel enyhén sós vízben felfőzzük. Amíg fő a hús, addig megtisztítjuk az összes zöldséget, és metéltre vágjuk őket, kivétel a hagyma, azt karikára.

A hagymát ha felkarikáztuk vajon felrakjuk párolni, hozzáadjuk az összes zöldséget, még a savanyú káposztát is, felengedjük a hús levével, majd hozzáadjuk a jó félig főtt húsokat is. Ha kell megsózzuk még, borsot adunk hozzá és majoránnát.

Letakarjuk, és fedő alatt főzzük egészen addig, míg a húsok már megpuhulnak.

Ekkor megtisztítjuk a nyers céklákat, lereszeljük őket, és ráöntünk a forró csontléből valamennyit. Letakarjuk, és várunk egy kicsit. Míkor már a hús teljesen puha, akkor kivesszük őket, és felvagdaljuk.

Rántást készítünk mennyiségtől függően – vajon a lisztet megfuttatjuk, és ezzel rántjuk be a levest. A húsokat visszarakjuk felvágva. A lereszelt cékláról a húslevet beleszűrjük, aztán forralunk rajta egyet, s el is készült az igencsak tartalmas leves.

Ha tetszett a borscs leves, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük