2024-02-22

Borscs recept

borscs leves recept

A borscs tulajdonképpen egy céklával készült húsleves, mely főleg Európa keleti részén ismert. Ukrán eredetű, litvánok, oroszok, lengyelek is készítik.

A cékla íze nem dominál benne, inkább a színe az, ami különlegessé teszi. Ennek is sok változata ismert, minden nép, amelyik készíti – kicsit hazaivá tette.

Ez a recept malac csülköt is tartalmaz – nem nehéz rájönni, hogy a leves magyaros lesz.

A borscs leves hozzávalói –

  • 1/2 kiló csont
  • fél kiló marhahús
  • 1 füstölt csülök
  • só – kilónként 2 dkg – feltéve, ha a csülköt rendesen kiáztattuk, és rá nem számítunk sót
  • 2-3 fej cékla
  • 1 fej zeller
  • egy nagy sárgarépa,
  • 1 szép petrezselyem gyökér
  • 1 kis fej káposzta, vagy néhány levél
  • fél kg savanyúkáposzta
  • 1 vöröshagyma
  • kis vaj a hagyma párolására
  • bors ízlés szerint
  • majoránna ízlés szerint
  • 2-3 fej nyers cékla
  • 1-2 kanál vaj
  • 1-2 kanál liszt
  • ízlés szerint tejföl

A leves készítésének menete –

  1. A csontot, a fél kiló marhahússal, és az egy éjszaka jól kiáztatott füstölt csülökkel enyhén sós vízben felfőzzük.
  2. Amíg fő a hús, addig megtisztítjuk az összes zöldséget, és metéltre vágjuk őket, kivétel a hagyma, azt karikára.
  3. A hagymát ha felkarikáztuk vajon felrakjuk párolni, hozzáadjuk az összes zöldséget, még a savanyú káposztát is, felengedjük a hús levével, majd hozzáadjuk a jó félig főtt húsokat is.
  4. Ha kell megsózzuk még, borsot adunk hozzá és majoránnát.
  5. Letakarjuk, és fedő alatt főzzük egészen addig, míg a húsok már megpuhulnak.
  6. Ekkor megtisztítjuk a nyers céklákat, lereszeljük őket, és ráöntünk a forró csontléből valamennyit. Letakarjuk, és várunk egy kicsit.
  7. Mikor már a hús teljesen puha, akkor kivesszük őket, és felvagdaljuk.
  8. Rántást készítünk mennyiségtől függően – vajon a lisztet megfuttatjuk, és ezzel rántjuk be a levest. A húsokat visszarakjuk felvágva. A lereszelt cékláról a húslevet beleszűrjük, aztán forralunk rajta egyet, s el is készült az igencsak tartalmas leves.

Fotó: Pixabay