2024-05-27

Bőrös malacpecsenye

bőrös malacpecsenye étel

A bőrös malacpecsenye rendkívül finom sült. Omlós, mégis ropogós – zsírja kiváló kenyérre való. Legjobb krumplival, de kenyérrel is fogyasztható. Ám savanyúság mindenképp jó hozzá, nehogy megterhelődjék a pocak.

Igazából nem kell más fűszer hozzá csak só és bors – így rácsodálkozhatunk a malachús csodálatos ízére. Ha mindenképp ragaszkodunk a fokhagymához, néhány gerezdet mellé rakhatunk.

A bőrös malacpecsenye hozzávalói –

 • 2 kg bőrös karaj, esetleg bőrös comb, vagy tarja, ám karajból az igazi
 • 6 dkg só
 • 1 teáskanálnyi őrölt bors
 • fél kg sertészsír – soknak tűnik? Majd ha pecsenyezsír lesz belőle – nem lesz sok….
 • 2 liter víz

A sült elkészítésének módja –

 1. A hús készítése már előző nap elkezdődik. Nem nagy munka, nem kell félni – és nagyban megkönnyíti másnapi ténykedésünket.
 2. Megtisztítjuk a malac bőrét, ha kell, akkor perzselünk rajta, lekapargatjuk, majd ha már szép sima, akkor felszeleteljük a karajt. Ha szeretjük, akkor benne hagyhatjuk a csontot – úgy finomabb – de ki is vághatjuk, ez a mi dolgunk.
  Nem kell vékony szeleteket vágni, nehogy kiszáradjon. Jó ujjnyi darabok kellenek.
 3. Előveszünk egy nagyobb lábast, beleöntünk 2 liter vizet, feloldjuk benne a sót, és ha már nem szemcsés, akkor belerakjuk egyenként a szeleteket.
  Hideg helyre rakjuk felhasználásig. Így minden porcikáját átjárja a só.
 4. Másnap előveszünk egy nagy tepsit, kizsírozzuk. Erre fektetjük a félig-meddig lecsurgatott hús szeleteket. Megborsozzuk – aztán felolvasztjuk a zsírt, és végigöntjük vele.
  Ha akarunk egy pici vizet rakhatunk rá, de nem kell sok. Sót csak akkor rakjunk rá, ha eléggé sós szájúak vagyunk.
 5. Letakarjuk fóliával, aztán mehet az előmelegített , forró sütőbe. Amikor már látszik, hogy a szeletek „összeestek”, – levesszük a fóliát, és szépen megpirítjuk.
 6. Gyönyörű színe lesz.
  Zsírja kiváló pecsenyezsír, kenyéren isteni….