Boros kocsonya
A boros kocsonya igazi szilveszteri különlegesség. Bár egyáltalán nem újítás, egykor a kocsonyát borral főzték, savanykásan. Hideggének hívták.
Fontos, hogy olyan hús legyen benne, ami bőrös és csontos is, de annyira azért ne legyen kövér, mint a „mezei” kocsonyaalap. Ezért ennél bőrös tarját használunk. Annak bőrét-kövérjét leszedhetjük főzés után gond nélkül, csontjáról pedig pillanat alatt lejő.
Persze tehetünk mellé kedvünk szerint más húsokat is, de arra vigyázzunk, hogy legyen benne arányosan elég csont és bőr – ettől függ ugyanis a kocsonyásodás. Ha tudunk szerezni mellé jó kis porcos csontot – nyugodtan főzésre mellé tehetjük.
Ugyan használhatnánk hozzá zselatint is – de minek, mikor természetes úton is megoldhatjuk a kötését.
A boros kocsonya hozzávalói –
2 kg kg bőrös sertéstarja
4 db hagyma
5 babérlevél
1 kávéskanálnyi szegfűbors – lehet több is
1 kávéscsészényi borecet (1-1,5 dl)
6 dl fehérbor
1,4-1,6 liter víz
3-4 dkg só
A kocsonya elkészítésének módja –
A bőrös tarját megmossuk, és felrakjuk főni a vízzel, a borral, és a borecettel. Hozzáadjuk a sót, babérlevelet, szegfűborsot, bort, és borecetet is.
A hagymát megtisztítjuk, és felszeletelve beledobjuk.
Nagyjából 4 órán keresztül keresztül főzzük, de először felforraljuk – azt lehet nagy lángon is, utána viszont már takarékon tötyögtetjük.
Ha már olyan puha, hogy a csontról leválik, akkor kivesszük a húst, leszedjük a bőrét, kövérjét, a csontról leválasztjuk, majd a húst kedvünk szerint feldaraboljuk. Elosztjuk nagyjából 8 tányérral, vagy tálkába. Díszíthetjük tojással is, de anélkül is nagyszerű.
Ha a kocsonyát tálra akarjuk fordítani, akkor nagyon jól mutat rajta, ha a tálka aljába rakunk egy levél petrezselymet. Igazán mutatós dísz. Dermedésig hűtőszekrénybe rakjuk – aztán akár fogyaszthatjuk is.
Ha tetszett a boros kocsonya recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!