2024-07-12

Boros kocsonya

boros kocsonya

A boros kocsonya igazi szilveszteri különlegesség. Bár egyáltalán nem újítás, egykor a kocsonyát borral főzték, savanykásan. Hideggének hívták.

Fontos, hogy olyan hús legyen benne, ami bőrös és csontos is, de annyira azért ne legyen kövér, mint a „mezei” kocsonyaalap.

Ezért ennél bőrös tarját használunk. Annak bőrét-kövérjét leszedhetjük főzés után gond nélkül, csontjáról pedig pillanat alatt lejő.

Persze tehetünk mellé kedvünk szerint más húsokat is, de arra vigyázzunk, hogy legyen benne arányosan elég csont és bőr – ettől függ ugyanis a kocsonyásodás.

Ha tudunk szerezni mellé jó kis porcos csontot – nyugodtan főzésre mellé tehetjük.

Ugyan használhatnánk hozzá zselatint is – de minek, mikor természetes úton is megoldhatjuk a kötését.

A boros kocsonya hozzávalói –

  • 2 kg kg bőrös sertéstarja
  • 4 db hagyma
  • 5 babérlevél
  • 1 kávéskanálnyi szegfűbors – lehet több is
  • 1 kávéscsészényi borecet (1-1,5 dl)
  • 6 dl fehérbor
  • 1,4-1,6 liter víz
  • 3-4 dkg só

A kocsonya elkészítésének módja –

  1. A bőrös tarját megmossuk, és felrakjuk főni a vízzel, a borral, és a borecettel. Hozzáadjuk a sót, babérlevelet, szegfűborsot, bort, és borecetet is.
  2. A hagymát megtisztítjuk, és felszeletelve beledobjuk.
  3. Nagyjából 4 órán keresztül keresztül főzzük, de először felforraljuk – azt lehet nagy lángon is, utána viszont már takarékon tötyögtetjük.
  4. Ha már olyan puha, hogy a csontról leválik, akkor kivesszük a húst, leszedjük a bőrét, kövérjét, a csontról leválasztjuk, majd a húst kedvünk szerint feldaraboljuk.
  5. Elosztjuk nagyjából 8 tányérral, vagy tálkába. Díszíthetjük tojással is, de anélkül is nagyszerű.
  6. Ha a kocsonyát tálra akarjuk fordítani, akkor nagyon jól mutat rajta, ha a tálka aljába rakunk egy levél petrezselymet. Igazán mutatós dísz.
  7. Dermedésig hűtőszekrénybe rakjuk – aztán akár fogyaszthatjuk is.