2024-05-22

Bólyi túrós

bólyi túrós

A bólyi túrós egy dobálós sütemény. Igazi kuriózum, egyszer mindenképp érdemes kipróbálni. Itt aztán tényleg semmi gyúrás, csak pakolás.

Szuper megoldás, ha olyan helyen akarunk sütit összehozni, ahol túl sok segédeszköz nem áll rendelkezésre. Tálak, deszka, nyújtófa. Mindezek nélkül is kifejezetten finom sütit tudunk az asztalra varázsolni. Ráadásul egy kis gyümölcsöt hozzáadva még különlegesebb lesz a végeredményünk.

Ez az a sütemény, ami „lusta asszony”-ként is elhíresült, bár aki egyszer elkészítette már az tudja, hogy ez nem igaz. Hisz ezzel is van munka, pusztán másfajta.

A bólyi túrós hozzávalói –

  • 40 dkg rétesliszt
  • 30 dkg porcukor
  • másfél csomag sütőpor
  • 15 dkg vaj
  • 3 db egész tojás
  • 3 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor,
  • 75 dkg tehéntúró
  • 10 dkg mazsola

A tészta összeállítása a következő módon történik –

  1. Először is előkészítjük a hozzávalókat, hogy utána már tényleg csak az összedobálásra legyen gondunk.
  2. Összekeverjük a cukrot, lisztet, sütőport, egy másik edényben a túrót, vaníliás cukrot, citromhéjat.
  3. Ha rakunk bele mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük. Szórás előtt ha egy kis citromlébe beáztatjuk, akkor kap egy kis csavart.
  4. A tejbe belekeverjük a tojást, és elegyítjük.
  5. A közepes, mély tepsit kikenjük jó alaposan a vaj felével, aztán elkezdünk dolgozni.
  6. Alulra jön a lisztes keverék fele, rá a túró, morzsolva, aztán ha rakunk rá következik a mazsola, majd a lisztes keverék másik fele.
  7. A vajat rávagdossuk, de reszelhetjük is, ha eleve a fagyasztóban volt, és csak a tepsi kenési idejére vettük elő, aztán pedig vissza hűlni.
    Leöntjük a tejes keverékkel, aztán előveszünk egy villát, és végig szurkáljuk.
  8. Nem kell megkavarni, csak belenyomjuk a villát, aztán ki. Így jobban utat talál a tejes massza.
  9. Nem gond, hogy a túrót nem cukrozzuk külön, van a „tésztájában” épp elég. Majd „átadja”.
  10. 180 fokos, előmelegített sütőbe rakjuk, és addig sütjük, míg a teteje nem kezd barnulni, nagyjából 40 perc alatt készül el.
    Nagyjából 30-40 perc.
  11. Ha gyümölcsöt rakunk bele, akkor fölösleges mazsolát használni.