
A böllérleves nem mindennapi étel volt. Legjobb esetben is csak évente egyszer-kétszer készítették – kifejezetten disznó vágáskor.
És nem a böllér, a vágást és feldolgozást intéző szakember dobta össze, hanem az ő tiszteletére készítette a háziasszony.
Tele minden olyan jóval, ami egyszerre csakis disznótorban áll rendelkezésre – soha máskor.
És mivel jól kellett lakatni mindenkit, ezért aztán jókora adagot főztek belőle, esélyesen kint az üstben, és nem a konyhában.
Manapság már inkább gombócokkal készítik, egykor hurkát raktak bele. A végeredmény majd ugyanaz – gombócokkal talán a mostani szemnek gusztusosabb.
A böllérleves hozzávalói a következők:
- egy kiló lapocka, vagy egy jókora tarja akár csonttal egyetemben.
- 2-3 kiló húsos csont
- 3-4 szál májas hurka
- 3-4 szál véres hurka (ha gombóccal készítjük, akkor a hurka anyagához tegyünk egy tojást, és főzzük bele a levesbe gombócként)
- közel egy kiló leveszöldség (sárgarépa, petrezselyem, karalábé, zeller, mehet bele egy-két levél kelkáposzta levél is
- 4-5 szép fej vöröshagyma
- 10 gerezd fokhagyma
- egy evőkanálnyi majoránna
- 5 db szegfűbors
- törött bors ízlés szerint – nem kell félni tőle, jöjjön ki az aroma!
- és só ízlés szerint
És persze valami levestészta, amit a végén még a levesbe főznek. Régen ilyenkor csigát készítettek, azzal az igazi, de még reszelt tészta is megteszi.
A böllérleves elkészítésének módja:
- A csontokat mosás után előfőzzük nagyjából 3-4 liternyi vízben a lapockával, a húst utána leszedjük róla,
- és felkockázzuk az egészet – csonttal tovább nem foglalkozunk. Amiben főtt a hús és a csont azt szépen átszűrjük.
- Megtisztítjuk a zöldségeket és felvágjuk őket — legjobb ha karikázzuk, de ez rajtunk áll. A fokhagymát is megtisztítjuk és összenyomjuk, a szegfűborsot széttörjük,
- a vöröshagymának az alját óvatosan levágjuk hogy ne legyen gyökeres, alaposan megmossuk, és úgy egy az egyben rakjuk a levesbe.
- A 3-4 liternyi csontlét, amit leszűrtünk dúsítjuk a fűszerekkel és zöldséggel, hússal, vöröshagymával – minden megy bele fűszerekkel kiegészítve.
- Míg fő a leves tötyögve, nyugodtan, addig 4-6 emberre számolva kisütünk 3-4 szál májas hurkát, és 3-4 szál véres hurkát – ropogósra a külsejét.
- Mikor ez megvan, akkor lehúzzuk a „bőrét”, majd szépen ujjnyira felkarikázzuk.
- Ha a leves megfőtt kivesszük az átfőtt hagymákat, ki is dobhatjuk, de van aki tisztítás után szereti. Belerakjuk a lényegében kész levesbe a felkarikázott hurkát,
- és épp csak visszaforraljuk vele, utána már „késznek is nyilvánítjuk”.
Persze egy kis kiszedett lébe nem árt még levestésztát főzni bele.
Készíthetjük hurka helyett hurka töltelékkel – amit gombócnak készítünk el (már abált hurkából).
Ezt belefőzhetjük a levesbe, de akár zsiradékban előtte megsüthetjük zsiradékban a gombócokat ugyanúgy tojással kikeverve, kicsit állni hagyva. Nagyon finom ízt kap.
A böllérleves nagyon-nagyon laktatós leves – az esti vacsoráig biztos kibírja a hentes vele…. (no meg persze a háziak, és az összes vendég is…)