Bográcsgulyás szabadtűzön

Bográcsgulyást főzni a szabadban nem csak a kész ételért élmény, hanem maga a főzés folyamata a szabadban tökéletes emlék.

Szabadtűzön, bográcsban készült ételeknek nincs párja

A bográcsgulyás értelemszerűen szabadtűzön bográcsban készült, de persze konyhánkban is simán elkészíthetjük, nem veszít semmit az ízéből.


Ha bográcsban készítjük akkor jó ha öntött vas bográcsot választunk. Ennek nehezebb kicsit a tisztán tartása, viszont az étel sokkal finomabb benne.
Kint a szabadban érdemes úgy főzni, hogy előkészítünk minden hozzávalót, hogy utána már csak a tűzzel és a főzéssel foglalkozhassunk.

Ha csak nem a szűk család jött össze, akkor gondoskodjunk kóstoló kanálról is, nem mindenki szereti, ha a házigazda a saját kanalával kotorászik az ételben.

Na de mi az a kóstolókanál?


Kóstoló kanál annyit tesz, hogy van két kanalunk. Legjobb mindkettőt nagyjából vízzel teli pohárba állítani. Az egyik kanállal mindig csak kiszedjük az ételt, majd a kanálból átöntjük a másikba. Abból kóstolunk. Így nem eszünk bele a készülő ételbe.

Hozzávalók

  • 1 kg kockázott marhahús
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 7-8 dkg zsír vagy olaj
  • másfél evőkanálnyi fűszerpaprika
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanálnyi köménymag – lehet őrölt is
  • 3 db termetes zöldpaprika
  • 4-5 szem burgonya
  • 1 paradicsom
  • 1-2 tojás
  • 10-15 dkg liszt

A marhahúst megmossuk, felszeleteljük, szép kockákra vágjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk és apróra kockázzuk. Ezt felrakjuk a zsírban pirulni. Amikor már szép üveges a fúszerpaprikát belekeverjük, s rögtön hozzáadjuk a felkockázott húst is.


Ez fontos, mert másképp a paprika könnyen megég.
Ekkor rakjuk bele a szintén felkockázott paradicsomot, s addig hagyjuk főni, amíg a hús minden oldala szép fehér lesz.
Közben persze kevergetjük.


Ha idáig elértünk, akkor felengedjük egy kis vízzel, de még nem a teljessel, és most sózzuk.
Hozzáadjuk a fokhagymát apróra vágva, és a köménymagot.


Most felvágjuk a zöldpaprikákat. Először megmossuk őket, majd kicsumázzuk, eltávolítjuk a magját, és egy deszkán felaprózzuk.
Míg a hús puhul, addig megtisztítjuk, felkockázzuk a krumplit – és elkészítjük a csipetkét.

Bográcsgulyás csipetkével…? Hogy készül?


Ehhez 1-2 tojást annyi liszttel keverünk össze, hogy levestészta keménységű anyagot kapjunk. Ha összeállt, akkor letesszük, s letakarjuk – majd később a fővő levesbe csipkedjük.


Amint megpuhult a hús hozzáadunk még annyi vizet, amivel elég levesünk lesz.
Ha felforrt, akkor belerakjuk a krumplit, majd a burgonya félfővésében belecsipkedjük a csipetkénket.

Ha szeretjük – egy kis csípőspaprikát is rakhatunk bele, úgy lesz teljes az íze.

Ha szeretnél egy jó gulyás receptet olvasni, akkor itt a lehetőség!

Fotó: Pixabay