
Szabadtűzön, bográcsban készült ételeknek nincs párja
A bográcsgulyás értelemszerűen szabadtűzön bográcsban készült, de persze konyhánkban is simán elkészíthetjük, nem veszít semmit az ízéből.
Ha bográcsban készítjük akkor jó ha öntött vas bográcsot választunk. Ennek nehezebb kicsit a tisztán tartása, viszont az étel sokkal finomabb benne.
Kint a szabadban érdemes úgy főzni, hogy előkészítünk minden hozzávalót, hogy utána már csak a tűzzel és a főzéssel foglalkozhassunk.
Ha csak nem a szűk család jött össze, akkor gondoskodjunk kóstoló kanálról is, nem mindenki szereti, ha a házigazda a saját kanalával kotorászik az ételben.
Na de mi az a kóstolókanál?
Kóstoló kanál annyit tesz, hogy van két kanalunk. Legjobb mindkettőt nagyjából vízzel teli pohárba állítani. Az egyik kanállal mindig csak kiszedjük az ételt, majd a kanálból átöntjük a másikba. Abból kóstolunk. Így nem eszünk bele a készülő ételbe.
Hozzávalók
- 1 kg kockázott marhahús
- 20 dkg vöröshagyma
- 7-8 dkg zsír vagy olaj
- másfél evőkanálnyi fűszerpaprika
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanálnyi köménymag – lehet őrölt is
- 3 db termetes zöldpaprika
- 4-5 szem burgonya
- 1 paradicsom
- 1-2 tojás
- 10-15 dkg liszt
- só
A marhahúst megmossuk, felszeleteljük, szép kockákra vágjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk és apróra kockázzuk. Ezt felrakjuk a zsírban pirulni. Amikor már szép üveges a fúszerpaprikát belekeverjük, s rögtön hozzáadjuk a felkockázott húst is.
Ez fontos, mert másképp a paprika könnyen megég.
Ekkor rakjuk bele a szintén felkockázott paradicsomot, s addig hagyjuk főni, amíg a hús minden oldala szép fehér lesz.
Közben persze kevergetjük.
Ha idáig elértünk, akkor felengedjük egy kis vízzel, de még nem a teljessel, és most sózzuk.
Hozzáadjuk a fokhagymát apróra vágva, és a köménymagot.
Most felvágjuk a zöldpaprikákat. Először megmossuk őket, majd kicsumázzuk, eltávolítjuk a magját, és egy deszkán felaprózzuk.
Míg a hús puhul, addig megtisztítjuk, felkockázzuk a krumplit – és elkészítjük a csipetkét.
Bográcsgulyás csipetkével…? Hogy készül?
Ehhez 1-2 tojást annyi liszttel keverünk össze, hogy levestészta keménységű anyagot kapjunk. Ha összeállt, akkor letesszük, s letakarjuk – majd később a fővő levesbe csipkedjük.
Amint megpuhult a hús hozzáadunk még annyi vizet, amivel elég levesünk lesz.
Ha felforrt, akkor belerakjuk a krumplit, majd a burgonya félfővésében belecsipkedjük a csipetkénket.
Ha szeretjük – egy kis csípőspaprikát is rakhatunk bele, úgy lesz teljes az íze.
Ha szeretnél egy jó gulyás receptet olvasni, akkor itt a lehetőség!
Fotó: Pixabay