2024-05-21

Bodza szörp

Csodálatos bodza szörp

Olcsó és finom

A bodza szörp nagyon üdítő, csodálatos muskotályos ízű finomság, hasonlít kicsit a köszméte szörp ízére is. De nem árt készítésénél néhány alapvető szabályt betartani.


Vigyázzunk arra, hogy a bodzavirágot tiszta helyről szedjük.


Egyrészt, mert nem tesz jót neki (és nekünk sem) a kipufogók gáza, másrészt ha poros helyről vagdossuk, akkor kénytelenek vagyunk lemosni, márpedig ezzel a virágport, és ezzel az aromáját is kiöntjük a vízzel.

Nézzük át, nincs-e rajta bogár, ha netán tetves valamelyik, akkor dobjuk ki.

Néhány szót arról, hogy miért kell a bodzaszörphöz ecet?

Mielőtt valaki rosszul lesz, hogy miért benne az ecet, arra a magyarázat az, hogy régen előszeretettel használták az ecetet tartósításhoz, nem véletlen, hisz fertőtlenítő hatása van, és annak idején akár üdítő gyanánt is itták, persze hígítva.


A fertőtlenítő hatás amúgy egyáltalán nem fölösleges, hisz ezek a virágok nem termesztettek, hanem szabadból szedettek.
Ez az ecet mennyiség pedig egy ekkora adagban semmiség – amúgy is sima, nem eszencia.

Miből készül a bodza szörp?

Hozzávalók:

 • 5-10 literes befőttes üveg
 • 3,5 – 7 liter víz – üveg méretétől függően
 • 3-6 kg cukor
 • bodzavirág egy szatyornyi
 • 2-4 citrom megmosva, felkarikázva
 • 2-4 teáskanálnyi citromsav, aztán ízlés szerint
 • fél dl – 1 dl 10 százalékos ecet

Elkészítése:

 1. Egy nagyobb edényt, lehetőleg 5-10 literes befőttes üveget félig telerakunk bodzavirággal, aztán belerakjuk a karikára vágott citromot is.
 2. Ekkor elkészítjük a szirupot, amivel majd leöntjük a virágokat. A vízzel felrakjuk főni a cukrot, ha feloldódott, akkor belekeverjük a citromsót, majd ha kihűlt az elegy, akkor az ecetet is. Ez lényegében tartósítja.
 3. Pikánsabb lehet a szörpünk, ha néhány evőkanálnyi cukrot még a szirupkészítés előtt karamellizálunk, aztán feloldjuk, és a többihez öntjük.
 4. Ezáltal szép színt is kap a szörpünk.
 5. Ha kihűlt, akkor ráöntjük a bodzavirágra, majd 4-5 napig így hagyjuk letakarva, és naponta párszor megkeverve. Ha eltelt a 4-5 nap, akkor sűrű ruhán, vagy szűrőn átszűrjük, majd üvegbe töltjük és lezárjuk.
 6. Fölösleges dunsztolni, és nem kell rá tartósító sem, ha tisztán dolgoztunk, akkor gond nélkül eláll. A sok cukor tartósít.