2024-05-21

Birskörtesajt-birsalmasajt mandulával,vagy dióval

birskörte sajt

Birskörtesajt-birsalmasajt – melyik milyen? Hol terem a birskörte, hol terem a birsalma? Mindegy, melyiket vesszük az édességhez, vagy teljesen más?

Kapaszkodj meg!

A két név ugyanazt a gyümölcsöt takarja, pusztán a megjelenésük más.

Sőt!

Ugyanarról a fáról szedheted őket mondjuk egymást követő években, vagy akár még ugyanabban az évben is.

Ugyanis, ha alma alakú a birs termése, akkor birsalmáról, ha körte alakú – akkor viszont birskörtéről beszélünk.

Ez a formaváltozás pusztán attól függ, hogy hány mag van a gyümölcsben. Kevesebbnél megnyúlik a termés, és körte forma alakul ki, több magnál pedig almához hasonlóvá válik.

És még egy jópofa dolog – az alma formájúból is van olyan, ami szinte teljesen sima, és inkább cseppformájú, meg kinézetre cakkozott is, mint a narancs, vagy a citrom.

Egy biztos – bármelyikkel találkozol a piacon – mindegyik alkalmas sajt készítésre, és mindegyikből ugyanolyan finom is lesz.

Nézzük, a birskörtesajt-birsalmasajt készítéséhez milyen hozzávalókra lesz szükséged!

 • 2,5 kg birs
 • 2 kg kristálycukor
 • 1 egész citrom
 • 5-6 dkg mandula, vagy dió – ízlés szerint lehet több is

Elkészítési módja a következő –

 1. Először is a gyümölcsöt megmossuk alaposan, majd felrakjuk annyi vízben főni, ami éppen ellepi. A főzés folyamata addig tart, míg a héja repedezni kezd.
 2. Ekkor aztán kiszedjük, lehűtjük, majd meghámozzuk – és szitán átpasszírozzuk.
 3. Ezt hívjuk – birsvelőnek.
 4. A birsvelőt lemérjük, majd ugyanannyi cukorhoz hozzáadunk egy kicsi vizet – nem sokat. Nagyjából egy-két pohárral. Az így nyert masszát addig főzzük, amíg grízes állagúvá nem kezd válni. Tehát először még nem a birsvelőt rakjuk fel főni, hanem csak a cukrot a vízzel.
 5. Amint a masszánk grízes lesz, akkor hozzáadjuk az átnyomott birslevőt, és még a citrom levét is. Innentől már túl sok munka nem lesz vele, nagyjából negyedórát főzzük, természetesen folytonosan kevergetve.
 6. Ha elkészült, akkor kiöblítjük a formát, amibe rakni akarjuk, majd a kész sajt egy részét beleöntjük.
 7. Ha mandulásan készítjük, akkor a mandulát leforrázzuk, lehúzzuk a héját, s szépen kirakjuk vele a sajt tetejét. Persze boltit is használhatunk.
 8. Amennyiben dió mellett döntünk, akkor felhasználás előtt a fél, tisztított szemeket rakjuk be pár percre a sütőbe pirulni, de csak éppen hogy, hogy kellemes dió illat legyen. Ez esetben ezt rakjuk kihűlve a sajt tetejére.
 9. Amint ezzel a művelettel megvagyunk, a többi sajtot is ráöntjük.
 10. Hűvös, de száraz helyre visszük, egy-két nap után már bátran kiboríthatjuk a formából, és gyönyörűen szeletelhetjük. Hideg, száraz helyen jól eltartható.
 11. A sajt gyönyörűen színezhető piros szőlő mustjával is – ez esetben víz helyett azt rakunk a cukorhoz.