
Birskörtesajt-birsalmasajt – melyik milyen? Hol terem a birskörte, hol terem a birsalma? Mindegy, melyiket vesszük az édességhez, vagy teljesen más?
Kapaszkodj meg!
A két név ugyanazt a gyümölcsöt takarja, pusztán a megjelenésük más.
Sőt!
Ugyanarról a fáról szedheted őket mondjuk egymást követő években, vagy akár még ugyanabban az évben is.
Ugyanis, ha alma alakú a birs termése, akkor birsalmáról, ha körte alakú – akkor viszont birskörtéről beszélünk.
Ez a formaváltozás pusztán attól függ, hogy hány mag van a gyümölcsben. Kevesebbnél megnyúlik a termés, és körte forma alakul ki, több magnál pedig almához hasonlóvá válik.
És még egy jópofa dolog – az alma formájúból is van olyan, ami szinte teljesen sima, és inkább cseppformájú, meg kinézetre cakkozott is, mint a narancs, vagy a citrom.
Egy biztos – bármelyikkel találkozol a piacon – mindegyik alkalmas sajt készítésre, és mindegyikből ugyanolyan finom is lesz.
Nézzük, a birskörtesajt-birsalmasajt készítéséhez milyen hozzávalókra lesz szükséged!
- 2,5 kg birs
- 2 kg kristálycukor
- 1 egész citrom
- 5-6 dkg mandula, vagy dió – ízlés szerint lehet több is
Elkészítési módja a következő –
- Először is a gyümölcsöt megmossuk alaposan, majd felrakjuk annyi vízben főni, ami éppen ellepi. A főzés folyamata addig tart, míg a héja repedezni kezd.
- Ekkor aztán kiszedjük, lehűtjük, majd meghámozzuk – és szitán átpasszírozzuk.
- Ezt hívjuk – birsvelőnek.
- A birsvelőt lemérjük, majd ugyanannyi cukorhoz hozzáadunk egy kicsi vizet – nem sokat. Nagyjából egy-két pohárral. Az így nyert masszát addig főzzük, amíg grízes állagúvá nem kezd válni. Tehát először még nem a birsvelőt rakjuk fel főni, hanem csak a cukrot a vízzel.
- Amint a masszánk grízes lesz, akkor hozzáadjuk az átnyomott birslevőt, és még a citrom levét is. Innentől már túl sok munka nem lesz vele, nagyjából negyedórát főzzük, természetesen folytonosan kevergetve.
- Ha elkészült, akkor kiöblítjük a formát, amibe rakni akarjuk, majd a kész sajt egy részét beleöntjük.
- Ha mandulásan készítjük, akkor a mandulát leforrázzuk, lehúzzuk a héját, s szépen kirakjuk vele a sajt tetejét. Persze boltit is használhatunk.
- Amennyiben dió mellett döntünk, akkor felhasználás előtt a fél, tisztított szemeket rakjuk be pár percre a sütőbe pirulni, de csak éppen hogy, hogy kellemes dió illat legyen. Ez esetben ezt rakjuk kihűlve a sajt tetejére.
- Amint ezzel a művelettel megvagyunk, a többi sajtot is ráöntjük.
- Hűvös, de száraz helyre visszük, egy-két nap után már bátran kiboríthatjuk a formából, és gyönyörűen szeletelhetjük. Hideg, száraz helyen jól eltartható.
- A sajt gyönyörűen színezhető piros szőlő mustjával is – ez esetben víz helyett azt rakunk a cukorhoz.