Birsalmás bableves

birsalmás bableves

A birsalmás bableves egy savanyú bableves – de pikánsabb, mint az ecettel készült – természetesen a birsalma miatt. Ez a gyümölcs bár magában, nyersen fogyasztva kifejezetten fanyar – főzve kellemes ízt ad a bablevesnek. Nem olyan határozott, erőteljes savanyúság, mint az ecetsavas.

Amúgy birsalmával ízesítenek savanyúkáposztát is – nyilván nem tévednek. És néha felvetődik az a kérdés, hogyha birssel készíthetjük ezt a levest, akkor nyilván egressel is.

Hát nem. Másképp viselkednek főzéskor, ráadásul a köszméte szétfő annyi főzés után, mint amit a bab igényel – ezáltal a levesbe kerülnek az apró magvai. És hát az egyik tavasszal, a másik pedig ősszel terem. A birs őszi termés, mint ahogy a szárazbab is. Tökéletesen összeillenek.

A birsalmás bableves hozzávalói –

  • 1/2 kg tarkabab
  • 50 dkg füstölt hús – az íz miatt nagyon jó, meg hát tartalmasabb is – de enélkül is igencsak finom
  • 1/2 liter tejföl
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 3 evőkanálnyi liszt
  • fél citrom levele – pusztán a birsalma színének megőrzéséhez
  • 3 db birsalma

A leves elkészítésének menete –

  1. A szárazbabot este beáztatjuk. Ha főzünk a levesbe füstölthúst, akkor azt is áttisztítjuk, lemossuk, beáztatjuk éjszakára.
  2. Másnap aztán elővesszük, és felkockázzuk az egészet. A birsalmát is megmossuk, nem kell meghámozni, de kimagozni és felkockázni igen. Egy kis citromos vízbe tesszük, hogy a főzésig ne barnuljon be.
  3. A babot felrakjuk vízben a füstölt hússal főni, sóval-borssal ízesítjük, ha kell. Amikor már majdnem jó, hozzáadjuk a birsalmát a citromleves vízzel együtt. Puhára főzzük.
  4. Közben a tejfölt a liszttel elkeverjük – végtére is habarást készítünk, majd egy kis levest hozzáadva összekavarjuk – és visszacsurgatjuk a forró lébe folytonos kutyulgatás mellett.
  5. Felforraljuk, de csak egy pillanat – aztán már zárjuk is el a hőforrást. Hidegen, és melegen is nagyon finom, üdítő.