
A birsalmás bableves egy savanyú bableves – de pikánsabb, mint az ecettel készült – természetesen a birsalma miatt. Ez a gyümölcs bár magában, nyersen fogyasztva kifejezetten fanyar – főzve kellemes ízt ad a bablevesnek. Nem olyan határozott, erőteljes savanyúság, mint az ecetsavas.
Amúgy birsalmával ízesítenek savanyúkáposztát is – nyilván nem tévednek. És néha felvetődik az a kérdés, hogyha birssel készíthetjük ezt a levest, akkor nyilván egressel is.
Hát nem. Másképp viselkednek főzéskor, ráadásul a köszméte szétfő annyi főzés után, mint amit a bab igényel – ezáltal a levesbe kerülnek az apró magvai. És hát az egyik tavasszal, a másik pedig ősszel terem. A birs őszi termés, mint ahogy a szárazbab is. Tökéletesen összeillenek.
A birsalmás bableves hozzávalói –
- 1/2 kg tarkabab
- 50 dkg füstölt hús – az íz miatt nagyon jó, meg hát tartalmasabb is – de enélkül is igencsak finom
- 1/2 liter tejföl
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 3 evőkanálnyi liszt
- fél citrom levele – pusztán a birsalma színének megőrzéséhez
- 3 db birsalma
A leves elkészítésének menete –
- A szárazbabot este beáztatjuk. Ha főzünk a levesbe füstölthúst, akkor azt is áttisztítjuk, lemossuk, beáztatjuk éjszakára.
- Másnap aztán elővesszük, és felkockázzuk az egészet. A birsalmát is megmossuk, nem kell meghámozni, de kimagozni és felkockázni igen. Egy kis citromos vízbe tesszük, hogy a főzésig ne barnuljon be.
- A babot felrakjuk vízben a füstölt hússal főni, sóval-borssal ízesítjük, ha kell. Amikor már majdnem jó, hozzáadjuk a birsalmát a citromleves vízzel együtt. Puhára főzzük.
- Közben a tejfölt a liszttel elkeverjük – végtére is habarást készítünk, majd egy kis levest hozzáadva összekavarjuk – és visszacsurgatjuk a forró lébe folytonos kutyulgatás mellett.
- Felforraljuk, de csak egy pillanat – aztán már zárjuk is el a hőforrást. Hidegen, és melegen is nagyon finom, üdítő.