Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Birsalma sajt

A birsalmáról kevesen tudják, hogy nem csak lekvár, vagy birsalma sajt lehet belőle, hanem kiváló gyógyszer is. Magas pekintartalma miatt sokra becsülhetjük.


A régiek azt tartottak, hogyha azt a vizet, amiben a birsalmát főztük – sűrűre leforraljuk, az jó gyógyszer gyomorrontásra.
Adták vérszegényeknek is mézzel ízesítve a birsalma befőttjét.
Azt tartották, hogy az este elfogyasztott, szárított birsalmahéjból készített tea nyugtatólag hat. Vérszegényeknek kitűnő erősítő a mézzel édesített birsalmabefőtt.
Ha ezt a teát sűrűre főzték, akkor köhögésnél is jó szolgálatot tett.

Ez mind szép, no de hogy készül a birsalma sajt?

A birsalmákat megtöröljük, egészben forró vízbe tesszük, csak annyiba, hogy a víz az almákat ellepje. Addig főzzük, amíg az almák héja megreped.
Szitára, vagy vastagon papírtörlőre rakjuk, hogy a víz lecsurogjon róla.
A héját óvatosan lehántjuk, csutkáját kivágjuk. A birsalmákat ezután szitán áttörjük, vagy mixeljük.
Ha ezzel kész vagyunk, akkor lemérjük az egészet.
Amennyi áttört birsalmánk van, ugyanannyi cukorra lesz szükségünk – nem cukortakarékos finomság az biztos.
Rakunk hozzá citromlevet is, így szebb lesz a színe is. Elkezdjük főzni tovább is mindaddig, míg a próba sikeres lesz.
Ha van itatóspapírunk, akkor az az igazi – de ha nincs, akkor egy jó minőségű papírtörlő is megteszi.
Ez utóbbit lerakjuk az asztalra kicsit összehajtva. Rácsöppentünk a kanálról egy-kettőt – éppen hogy. Ha nem folyik szét a papíron, és a az nem ázik át teljesen, akkor a sajtunk elkészült. No meg persze bugyog is már a massza rendesen…

Ekkor levesszük a tűzről és tovább keverjük, amíg kissé kihűl.
Formákat, tálkákat vízzel kiöblítünk, ezekbe töltjük a langyos masszát.
Finom, ha hámozott, enyhén tört dióbelet keverünk belé.
Régen gyakran főzték piros musttal, ilyenkor a sajt gyönyörű bordó lett.
Két-három napi szárítás után deszkára borítjuk és most így szárítjuk pár napig.


Ezután a kamrába rakhatjuk, legcélszerűbb kartondobozokba helyezni, amelyeknek tetejét több helyen átlyukasztjuk, hogy a birsalmasajtot levegő érje. De általában erre nem szokott sor kerülni, mert addigra a birsalma sajt elfogy, megeszi a család.

Ha tetszett a recept, és szívesen olvasnál hasonló írásokat, akkor ajánlom Neked Sárgadinnye befőtt c. receptünket!

Fotó: Magyar kukta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük