Birsalma sajt

A birsalma sajt egy csábító édesség az őszi estéken.

A birsalmáról kevesen tudják, hogy nem csak lekvár, vagy birsalma sajt lehet belőle, hanem kiváló gyógyszer is. Magas pektintartalma miatt sokra becsülhetjük.


A régiek azt tartottak, hogyha azt a vizet, amiben a birsalmát főztük – sűrűre leforraljuk, az jó gyógyszer gyomorrontásra.
Adták vérszegényeknek is mézzel ízesítve a birsalma befőttjét.


Azt tartották, hogy az este elfogyasztott, szárított birsalmahéjból készített tea nyugtatólag hat. Vérszegényeknek kitűnő erősítő a mézzel édesített birsalmabefőtt.
Ha ezt a teát sűrűre főzték, akkor köhögésnél is jó szolgálatot tett.

Ez mind szép, no de hogy készül a birsalma sajt?

  1. A birsalmákat megtöröljük, egészben forró vízbe tesszük, csak annyiba, hogy a víz az almákat ellepje. Addig főzzük, amíg az almák héja megreped.
    Szitára, vagy vastagon papírtörlőre rakjuk, hogy a víz lecsurogjon róla.
  2. A héját óvatosan lehántjuk, csutkáját kivágjuk. A birsalmákat ezután szitán áttörjük, vagy mixeljük.
    Ha ezzel kész vagyunk, akkor lemérjük az egészet.
  3. Amennyi áttört birsalmánk van, ugyanannyi cukorra lesz szükségünk – nem cukortakarékos finomság az biztos.
    Rakunk hozzá citromlevet is, így szebb lesz a színe is. Elkezdjük főzni tovább is mindaddig, míg a próba sikeres lesz.
  4. Ha van itatóspapírunk, akkor az az igazi – de ha nincs, akkor egy jó minőségű papírtörlő is megteszi.
  5. Ez utóbbit lerakjuk az asztalra kicsit összehajtva. Rácsöppentünk a kanálról egy-kettőt – éppen hogy. Ha nem folyik szét a papíron, és a az nem ázik át teljesen, akkor a sajtunk elkészült. No meg persze bugyog is már a massza rendesen…
  6. Ekkor levesszük a tűzről és tovább keverjük, amíg kissé kihűl.
    Formákat, tálkákat vízzel kiöblítünk, ezekbe töltjük a langyos masszát.
  7. Finom, ha hámozott, enyhén tört dióbelet keverünk belé.
    Régen gyakran főzték piros musttal, ilyenkor a sajt gyönyörű bordó lett.
  8. Két-három napi szárítás után deszkára borítjuk és most így szárítjuk pár napig.
  9. Ezután a kamrába rakhatjuk, legcélszerűbb kartondobozokba helyezni, amelyeknek tetejét több helyen átlyukasztjuk, hogy a birsalmasajtot levegő érje. De általában erre nem szokott sor kerülni, mert addigra a birsalma sajt elfogy, megeszi a család.

Fotó: Magyar kukta