Birsalma leves recept

Birsalma leves

A birsalma leves őszi-téli étel. Gyümölcsleves a javából. Készíthetjük habarással, régebben nagyon világos rántást is használtak hozzá az ország egyes tájain, s a habarásnak is vannak ilyen-olyan változatai.

Édes-savanyú finomság, rendkívül eteti magát – ráadásul büntetlenül fogyaszthatjuk, hisz kevés kalóriát tartalmaz – plusz, még egészséges is.

Ha sűrűbbre készítjük, – több lisztet belerakva – akkor mártás lesz belőle, amit egy kis tört krumplival főtt hús mellé tálalhatunk.

Mixelt formában is fogyaszthatjuk – úgy krémleves lesz a javából.

A birsalma leves hozzávalói a következők:

  • jó egy kg birsalma – gondoljunk arra, hogy egy része sajnos kidobásra kerül – magház környéke.
  • 1,5 liternyi víz
  • só egy csipet
  • cukor ízlés szerint – egy-két kanálnyira szükség lesz
  • 3 kanál liszt
  • 3 evőkanálnyi tejföl

Elkészítése a következő módon történik:

  • A birsalmákat kimagozzuk, ha nem szeretjük a héját azt is levágjuk, majd viszonylag apróra felkockázzuk, daraboljuk. Nem kell szabályos kockákra, csak nagyjából.
  • Ezután felrakjuk másfél liter vízben főni, a vizet egy kicsit megsózzuk.
  • Míg fő, addig a tejfölt összekeverjük a liszttel, és a cukorral, és majd egy kis meleg levest is teszünk rá.
  • Ha megfőtt a birsalma, akkor ezzel behabarjuk, majd felforraljuk, de csak éppen hogy, – megfő a liszt, nem lesz nyers íze.
  • A végén megkóstoljuk – ha jó az íze, akkor el is készült.
  • Nem szokás levesbetétet főzni bele – gyümölcsleves őkelme – a lényeg ezért a birsalma íze, és nem az, hogy túl laktató legyen.


Felnőttek egykor szívesen fogyasztották a borban főtt birsalma levest – alapvető ízesítése ugyanez, csakhogy a gyümölcs nem vízben fő, hanem színtiszta fehérborban.