
A birsalma leves őszi-téli étel. Gyümölcsleves a javából. Készíthetjük habarással, régebben nagyon világos rántást is használtak hozzá az ország egyes tájain, s a habarásnak is vannak ilyen-olyan változatai.
Édes-savanyú finomság, rendkívül eteti magát – ráadásul büntetlenül fogyaszthatjuk, hisz kevés kalóriát tartalmaz – plusz, még egészséges is.
Ha sűrűbbre készítjük, – több lisztet belerakva – akkor mártás lesz belőle, amit egy kis tört krumplival főtt hús mellé tálalhatunk.
Mixelt formában is fogyaszthatjuk – úgy krémleves lesz a javából.
A birsalma leves hozzávalói a következők:
- jó egy kg birsalma – gondoljunk arra, hogy egy része sajnos kidobásra kerül – magház környéke.
- 1,5 liternyi víz
- só egy csipet
- cukor ízlés szerint – egy-két kanálnyira szükség lesz
- 3 kanál liszt
- 3 evőkanálnyi tejföl
Elkészítése a következő módon történik:
- A birsalmákat kimagozzuk, ha nem szeretjük a héját azt is levágjuk, majd viszonylag apróra felkockázzuk, daraboljuk. Nem kell szabályos kockákra, csak nagyjából.
- Ezután felrakjuk másfél liter vízben főni, a vizet egy kicsit megsózzuk.
- Míg fő, addig a tejfölt összekeverjük a liszttel, és a cukorral, és majd egy kis meleg levest is teszünk rá.
- Ha megfőtt a birsalma, akkor ezzel behabarjuk, majd felforraljuk, de csak éppen hogy, – megfő a liszt, nem lesz nyers íze.
- A végén megkóstoljuk – ha jó az íze, akkor el is készült.
- Nem szokás levesbetétet főzni bele – gyümölcsleves őkelme – a lényeg ezért a birsalma íze, és nem az, hogy túl laktató legyen.
Felnőttek egykor szívesen fogyasztották a borban főtt birsalma levest – alapvető ízesítése ugyanez, csakhogy a gyümölcs nem vízben fő, hanem színtiszta fehérborban.