Birkacsorba

birkacsorba

A birkacsorba egy birkahúsból készült savanykás ízű, zöldséges húsleves.

S bár a birkahús nem a legkedveltebb alapanyaga a magyar konyhának – érdemes kipróbálni, mert jól elkészítve nagyon finom, karakteres, és tartalmas levest tálalhatunk az asztalra.

Amúgy a csorba eredetileg a levest jelezte a Balkán-félszigeten, román területen viszont kifejezetten a savanyúleves megnevezése.

A birkacsorba hozzávalói a következők –

  • 1 kg birkahús – lehetőleg lapocka
  • 1 szép, nagy fej hagyma
  • 2 átlagos sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1/4 zeller. Ha csak átlagos a mérete, akkor mehet bele a fele.
  • Fél karalábé. Akkora, amekkorát akár meg is töltenénk.
  • Mehet bele 1-2 maréknyi tisztított zöldborsó zsengén
  • ugyanannyi zöldbab – ne legyen szálas
  • 2 szál lestyán
  • 6-7 dl paradicsomlé
  • 4 cent olaj,
  • só ízlés szerint (jót tesz neki 1-2 kocka húsleveskocka is, de enélkül is jó)

A leves elkészítésének módja –

  1. Első lépésként a húst megmossuk, és sóval, vagy pedig az ajánlott leveskockával felrakjuk főni.
  2. Amint felforrt, takarékra vesszük a hőforrást, és szép lassan főzzük addig, míg puha nem lesz teljesen, és a benne lévő csontról szinte magától leválik.
  3. Míg fő, addig megtisztítjuk a hozzá való zöldségeket. Megmossuk őket, majd felkarikázzuk a répát, petrezselymet, a többit meg felkockázzuk. A vöröshagymát is.
  4. Olajat hevítünk, aztán beledobjuk a zöldségeket, és megdinszteljük őket.
  5. Eddigre már a húsunk esélyesen legalább félfővésben van, úgyhogy felengedjük a zsírban megfuttatás utána a zöldségeket a hús levével.
  6. Az összessel – a húst pedig félretesszük. Ezzel a lével főzzük már puhára a zöldféléket. Beledobjuk a lestyánt, felöntjük a paradicsomlével, aztán felfőzzük.
  7. Egy darabig hagyjuk még tötyögni. Közben a húst felaprózzuk, lehetőleg kockára vágjuk, és azt is a leveshez adjuk. Forraljuk még pár percig, aztán el is készült.

Fotó: WIkipédia Készítette: Original uploader was Golf Bravo at he.wikipedia – Originally from he.wikipedia; description page is/was here., CC BY 2.0,