
A birkacsorba egy birkahúsból készült savanykás ízű, zöldséges húsleves.
S bár a birkahús nem a legkedveltebb alapanyaga a magyar konyhának – érdemes kipróbálni, mert jól elkészítve nagyon finom, karakteres, és tartalmas levest tálalhatunk az asztalra.
Amúgy a csorba eredetileg a levest jelezte a Balkán-félszigeten, román területen viszont kifejezetten a savanyúleves megnevezése.
A birkacsorba hozzávalói a következők –
- 1 kg birkahús – lehetőleg lapocka
- 1 szép, nagy fej hagyma
- 2 átlagos sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1/4 zeller. Ha csak átlagos a mérete, akkor mehet bele a fele.
- Fél karalábé. Akkora, amekkorát akár meg is töltenénk.
- Mehet bele 1-2 maréknyi tisztított zöldborsó zsengén
- ugyanannyi zöldbab – ne legyen szálas
- 2 szál lestyán
- 6-7 dl paradicsomlé
- 4 cent olaj,
- só ízlés szerint (jót tesz neki 1-2 kocka húsleveskocka is, de enélkül is jó)
A leves elkészítésének módja –
- Első lépésként a húst megmossuk, és sóval, vagy pedig az ajánlott leveskockával felrakjuk főni.
- Amint felforrt, takarékra vesszük a hőforrást, és szép lassan főzzük addig, míg puha nem lesz teljesen, és a benne lévő csontról szinte magától leválik.
- Míg fő, addig megtisztítjuk a hozzá való zöldségeket. Megmossuk őket, majd felkarikázzuk a répát, petrezselymet, a többit meg felkockázzuk. A vöröshagymát is.
- Olajat hevítünk, aztán beledobjuk a zöldségeket, és megdinszteljük őket.
- Eddigre már a húsunk esélyesen legalább félfővésben van, úgyhogy felengedjük a zsírban megfuttatás utána a zöldségeket a hús levével.
- Az összessel – a húst pedig félretesszük. Ezzel a lével főzzük már puhára a zöldféléket. Beledobjuk a lestyánt, felöntjük a paradicsomlével, aztán felfőzzük.
- Egy darabig hagyjuk még tötyögni. Közben a húst felaprózzuk, lehetőleg kockára vágjuk, és azt is a leveshez adjuk. Forraljuk még pár percig, aztán el is készült.
Fotó: WIkipédia Készítette: Original uploader was Golf Bravo at he.wikipedia – Originally from he.wikipedia; description page is/was here., CC BY 2.0,