
A betyárszelet még csak nem is bonyolultan elkészíthető…. Főleg inkább a karácsony előtti csodavárás, és a két ünnep közötti időszakra tökéletes – sütés nélküli finomság.
Ez az egyszerűen nagyszerű finomság kevés összetevőt igényel – sajnos nem olcsó, de mi olcsó manapság…. Viszont nagy előnye, hogy hamar összedobható, és sokáig eltartható.
De ez nem jelenti azt, hogy sokáig megmarad, mert bűvészkedni kell, ha raktározni óhajt az ember belőle, esélyesen hamarább elfogyik, mielőtt elrakná az ember.
Kifejezetten jó édesség arra az időszakra, amikor vagy még…., vagy már…. nem szeretnénk sok időt a konyhában tölteni.
A betyárszelet hozzávalói a következők:
- 40 dkg cukor,
- 25 dkg durvára vágott dió,
- 6 tojás sárgája,
- 20 dkg vaj,
- 1 csomag ostyalap
Most pedig az összeállítását írom le:
- A tojások sárgáját egyenként a puha vajhoz adagoljuk, és jó alaposan kikeverjük.
- Egy lábasba beleöntjük a cukrot, majd kevergetve karamellé olvasztjuk. Amikor egy kicsit barnás színe lesz, hozzáadjuk a durvára darált diót(lehet ám vágott is), és azzal is összesütjük.
- Ezután kerül bele a tojásos vaj. Addig kevergetjük, amíg a leve elpárolog, és jó sűrű masszát kapunk.
- Ezt kb. húsz percig hűlni hagyjuk, hogy kenhető állagot kapjunk. Az ostyalapot tálcára helyezzük, és elegyengetjük rajta a pörkölt cukros tölteléket. A tetejére is ostyalapot teszünk, majd egy deszkával lenyomjuk, nehogy száradás közben felperdüljön az ostya.
- Egy éjszakán át így pihentetjük, utána könnyen szeletelhető.
Hetekig elálló, finom sütemény. - Készíthetjük napraforgó maggal is, ebből 30 dkg szükséges hozzá.