
A betyárleves nyilván azért neveztetik így, mert sok összetevője van. Amit a betyárok szerezni tudtak. Sőt – akár változik is az összetétel – szükség esetén.
Van aki zöldbabbal készíti, van aki borsóval. Lehet belerakni füstölt marhanyelvet, de mivel az drága – helyettesíthető más füstölt húsokkal.
A füstölés azért jó ez esetben, mert jóval kevesebb hús is megadja az ízét az ételnek.
A betyárleves hozzávalói a következők –
- 30 dkg tarkabab,
- 25 dkg főtt füstölt marhanyelv, vagy 40 dkg füstölt nyúlja, esetleg oldalas
- 4 db jó átlagos sárgarépa
- 2 db szép petrezselyem
- pici zeller
- esetleg egy darabka karalábé
- 2 fej jó közepes vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy pohár tejföl
- 7-8 dkg zsír
- 8-10 dkg liszt
- kis só ízlés szerint
- és egy citrom
A leves elkészítésének módja –
- A sárgarépát, petrezselymet, zellert, karalábét, no meg a hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk.
- A hagymát apróra vágjuk, majd a felhevített zsiradékon a megtisztított, és szétnyomott fokhagymával együtt megpirítjuk, aztán felengedjük vízzel.
- A babot – ha szárazbabbal dolgozunk – még előző este beáztattuk – most leöntjük róla a vizet, átöblítjük, és ráöntjük a pirított hagymára. Ekkor adjuk hozzá a zöldségeket is, majd lefedjük és pároljuk.
- Ha már jó puha, akkor rántást készítünk. Zsíron megpirítjuk a lisztet zsemleszínűre, majd meghintjük fűszerpaprikával, adunk hozzá sót, aztán kikeverjük és felöntjük vele az ételt. Besűrítjük vele.
- Ekkor savanyítjuk kicsit citromlével.
- Levesbetétnek a legjobb csipetke, amit egy tojással, pici sóval és liszttel készítünk. S bár levesbetétnek hívjuk, mégis jelen esetben külön főzzük meg ízesített vízben.
- Mindenki maga rak bele tejfölt, úgy az igazi.