Betyárleves

betyárleves

A betyárleves nyilván azért neveztetik így, mert sok összetevője van. Amit a betyárok szerezni tudtak. Sőt – akár változik is az összetétel – szükség esetén.

Van aki zöldbabbal készíti, van aki borsóval. Lehet belerakni füstölt marhanyelvet, de mivel az drága – helyettesíthető más füstölt húsokkal.

A füstölés azért jó ez esetben, mert jóval kevesebb hús is megadja az ízét az ételnek.

A betyárleves hozzávalói a következők –

  • 30 dkg tarkabab,
  • 25 dkg főtt füstölt marhanyelv, vagy 40 dkg füstölt nyúlja, esetleg oldalas
  • 4 db jó átlagos sárgarépa
  • 2 db szép petrezselyem
  • pici zeller
  • esetleg egy darabka karalábé
  • 2 fej jó közepes vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 7-8 dkg zsír
  • 8-10 dkg liszt
  • kis só ízlés szerint
  • és egy citrom

A leves elkészítésének módja –

  1. A sárgarépát, petrezselymet, zellert, karalábét, no meg a hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk.
  2. A hagymát apróra vágjuk, majd a felhevített zsiradékon a megtisztított, és szétnyomott fokhagymával együtt megpirítjuk, aztán felengedjük vízzel.
  3. A babot – ha szárazbabbal dolgozunk – még előző este beáztattuk – most leöntjük róla a vizet, átöblítjük, és ráöntjük a pirított hagymára. Ekkor adjuk hozzá a zöldségeket is, majd lefedjük és pároljuk.
  4. Ha már jó puha, akkor rántást készítünk. Zsíron megpirítjuk a lisztet zsemleszínűre, majd meghintjük fűszerpaprikával, adunk hozzá sót, aztán kikeverjük és felöntjük vele az ételt. Besűrítjük vele.
  5. Ekkor savanyítjuk kicsit citromlével.
  6. Levesbetétnek a legjobb csipetke, amit egy tojással, pici sóval és liszttel készítünk. S bár levesbetétnek hívjuk, mégis jelen esetben külön főzzük meg ízesített vízben.
  7. Mindenki maga rak bele tejfölt, úgy az igazi.