
A békebeli mézes béles nagyanyáink, dédanyáink süteménye. Karácsony környékén sütötték, hisz a méz megédesíti a jövőt….
Mézes a tésztája, mézes a krémje – persze nem feltétlen kell plusz mézet adni hozzá – de a töltelék vele különlegesen selymes lesz, finomabb.
Lényeges, hogy ne süssük sötétre, a mézesnek szép, világos barnának kell lennie – így jön ki az igazi íze.
A mézes béles hozzávalói a következők –
- 1 tojás
- 15 dkg cukor
- 3 dkg vaj
- 2 evőkanál méz
- 2 és fél evőkanálnyi tej
- kávéskanálnyi szódabikarbóna
- 45 dkg liszt
Tölteléke
- 20 dkg vaj
- 20 dkg vaníliázott cukor
- 2 evőkanál méz
- 2 dl tej
- két evőkanálnyi búzadara
A tészta összeállítása a következő
- Egy egész tojást habosra keverünk 15 deka cukorral, hozzáadunk 3 deka vajat, 2 evőkanál mézet, 2 és fél evőkanál tejet és egy kis kanál szódabikarbónát.
- Ezt a masszát gőz fölött sűrűre főzzük (kb. 5 perc alatt) és még melegen belekeverünk 45 deka lisztet. Deszkán jól kidolgozzuk és négy részre osztva, nagyon vékonyra nyújtjuk. A négy lapot külön-külön hirtelen tűznél világosra sütjük.
- A krémhez 20 deka vajat habosra keverünk 20 deka vaníliás cukorral.
- Közben két deci tejben üvegesre főzünk két evőkanál búzadarát és ha kihült,a vajjal jól kikeverjük.
- Hozzáadunk 2 evőkanálnyi mézet, s azzal is jó alaposan átkavarjuk. A krémből egy kanálnyi elrakunk másnapra, amúgy meg három felé osztjuk.
- Az alsó lapot megkenjük a krém harmadával, a másodikra. harmadikra ismét krémet kenünk. Rárakjuk a negyedik lapot, egy tálcával, és súllyal lenyomatjuk másnapig.
- Akkor aztán a maradék krémmel a tetejét lekenjük, őrölt mogyoróval, vagy dióval leszórjuk.
- Készíthetjük úgy is, hogy a tetejét csak lecukrozzuk. Mi krémezni szoktuk, s étcsokoládé tortadarával szórjuk le. Ez a tészta általában 4 lapos – ha 6 laposra készítjük, akkor mindenből másfélszeres adagot számolunk.