Békebeli mézes béles recept

Békebeli mézes béles recept

A békebeli mézes béles nagyanyáink, dédanyáink süteménye. Karácsony környékén sütötték, hisz a méz megédesíti a jövőt….

Mézes a tésztája, mézes a krémje – persze nem feltétlen kell plusz mézet adni hozzá – de a töltelék vele különlegesen selymes lesz, finomabb.

Lényeges, hogy ne süssük sötétre, a mézesnek szép, világos barnának kell lennie – így jön ki az igazi íze.

A mézes béles hozzávalói a következők –

  • 1 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 2 és fél evőkanálnyi tej
  • kávéskanálnyi szódabikarbóna
  • 45 dkg liszt

Tölteléke

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg vaníliázott cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 2 dl tej
  • két evőkanálnyi búzadara

A tészta összeállítása a következő

  1. Egy egész tojást habosra keverünk 15 deka cukorral, hozzáadunk 3 deka vajat, 2 evőkanál mézet, 2 és fél evőkanál tejet és egy kis kanál szódabikarbónát.
  2. Ezt a masszát gőz fölött sűrűre főzzük (kb. 5 perc alatt) és még melegen belekeverünk 45 deka lisztet. Deszkán jól kidolgozzuk és négy részre osztva, nagyon vékonyra nyújtjuk. A négy lapot külön-külön hirtelen tűznél világosra sütjük.
  3. A krémhez 20 deka vajat habosra keverünk 20 deka vaníliás cukorral.
  4. Közben két deci tejben üvegesre főzünk két evőkanál búzadarát és ha kihült,a vajjal jól kikeverjük.
  5. Hozzáadunk 2 evőkanálnyi mézet, s azzal is jó alaposan átkavarjuk. A krémből egy kanálnyi elrakunk másnapra, amúgy meg három felé osztjuk.
  6. Az alsó lapot megkenjük a krém harmadával, a másodikra. harmadikra ismét krémet kenünk. Rárakjuk a negyedik lapot, egy tálcával, és súllyal lenyomatjuk másnapig.
  7. Akkor aztán a maradék krémmel a tetejét lekenjük, őrölt mogyoróval, vagy dióval leszórjuk.
  8. Készíthetjük úgy is, hogy a tetejét csak lecukrozzuk. Mi krémezni szoktuk, s étcsokoládé tortadarával szórjuk le. Ez a tészta általában 4 lapos – ha 6 laposra készítjük, akkor mindenből másfélszeres adagot számolunk.