Bécsi diós kocka
A bécsi diós kocka, vagy szelet régi sütemény, nagyanyáink idejéből való. Omlós tészta diókrémmel, tetején porcukorral, vagy a krémmel bevonva.
Valójában rendkívül egyszerű tészta, de mint a legtöbb dolognál működik – a legegyszerűbbek a legtökéletesebbek. Ráadásul ezek a dolgok igazán időt állóak is, mint ez a sütemény is mutatja.
A bécsi diós hozzávalói a következők –
tésztához –
10 dkg cukor
20 dkg vaj
30 dkg liszt
1 tojás
annyi tej, hogy gond nélkül összeálljon
Diós krém –
2 dl tej
2 evőkanál liszt
15 dkg vaj
20 dkg porcukor
15 dkg darált dióbél
1/2 dl rum, vagy rumaroma
1 csomag vaníliás cukor
A sütemény készítésének menete –
Klasszikus omlós tésztát készítünk a cukorból, vajból, lisztből – a tojást és pici tejet hozzáadva. A lényeg, hogy jól nyújtható tésztát állítsunk össze belőle.
Két csomót csinálunk belőle, majd egyenként – lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a tepsi hátulján sütőpapíron megsütjük. Utána letesszük hűlni.
Ha meghűlt, akkor megtöltjük az alábbi krémmel –
A tejet a 2 evőkanálnyi liszttel pépesre főzzük, majd lerakjuk hűlni.
A vajat a porcukorral jó habosra keverjük, majd hozzáadjuk a dióbelet, a rumot, vagy rumaromát, meg a vaníliáscukrot, és nagyon alaposan kikeverjük. Mikor a cukor már elolvadt, akkor hozzáadjuk az addigra kihűlt tejpépbe, és vele is rendesen kikeverjük, habosítjuk.
Ezzel töltjük a tésztát, tetejét ezzel a krémmel (akkor kicsivel többet kell készíteni) kenjük le, s várható szeletenként rakhatunk rá egy-egy fél diót, de akár tejszínhabot is használhatunk hozzá. Az alapjárat pedig az, amikor pusztán porcukorral szórjuk le.
Egy éjszakára hűtőbe rakjuk, másnap szeletelhető jól, addigra összeérnek az ízek, a tészta pedig megpuhul.
Ha tetszett a bécsi diós recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Vankó Sándorné