Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Bécsi diós kocka

A bécsi diós kocka, vagy szelet régi sütemény, nagyanyáink idejéből való. Omlós tészta diókrémmel, tetején porcukorral, vagy a krémmel bevonva.

Valójában rendkívül egyszerű tészta, de mint a legtöbb dolognál működik – a legegyszerűbbek a legtökéletesebbek. Ráadásul ezek a dolgok igazán időt állóak is, mint ez a sütemény is mutatja.

A bécsi diós hozzávalói a következők –

tésztához –

10 dkg cukor

20 dkg vaj

30 dkg liszt

1 tojás

annyi tej, hogy gond nélkül összeálljon

Diós krém –

2 dl tej

2 evőkanál liszt

15 dkg vaj

20 dkg porcukor

15 dkg darált dióbél

1/2 dl rum, vagy rumaroma

1 csomag vaníliás cukor

A sütemény készítésének menete –

Klasszikus omlós tésztát készítünk a cukorból, vajból, lisztből – a tojást és pici tejet hozzáadva. A lényeg, hogy jól nyújtható tésztát állítsunk össze belőle.

Két csomót csinálunk belőle, majd egyenként – lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a tepsi hátulján sütőpapíron megsütjük. Utána letesszük hűlni.

Ha meghűlt, akkor megtöltjük az alábbi krémmel –

A tejet a 2 evőkanálnyi liszttel pépesre főzzük, majd lerakjuk hűlni.

A vajat a porcukorral jó habosra keverjük, majd hozzáadjuk a dióbelet, a rumot, vagy rumaromát, meg a vaníliáscukrot, és nagyon alaposan kikeverjük. Mikor a cukor már elolvadt, akkor hozzáadjuk az addigra kihűlt tejpépbe, és vele is rendesen kikeverjük, habosítjuk.

Ezzel töltjük a tésztát, tetejét ezzel a krémmel (akkor kicsivel többet kell készíteni) kenjük le, s várható szeletenként rakhatunk rá egy-egy fél diót, de akár tejszínhabot is használhatunk hozzá. Az alapjárat pedig az, amikor pusztán porcukorral szórjuk le.

Egy éjszakára hűtőbe rakjuk, másnap szeletelhető jól, addigra összeérnek az ízek, a tészta pedig megpuhul.

Ha tetszett a bécsi diós recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Vankó Sándorné

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük