Bécsi diós kocka

bécsi diós kocka

A bécsi diós kocka, vagy szelet régi sütemény, nagyanyáink idejéből való. Omlós tészta diókrémmel, tetején porcukorral, vagy a krémmel bevonva.

Valójában rendkívül egyszerű tészta, de mint a legtöbb dolognál működik – a legegyszerűbbek a legtökéletesebbek.

Ráadásul ezek a dolgok igazán időt állóak is, mint ez a sütemény is mutatja.

A bécsi diós hozzávalói a következők –

tésztához –

  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • annyi tej, hogy gond nélkül összeálljon

Diós krém –

  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 15 dkg darált dióbél
  • 1/2 dl rum, vagy rumaroma
  • 1 csomag vaníliás cukor

A sütemény készítésének menete –

  1. Klasszikus omlós tésztát készítünk a cukorból, vajból, lisztből – a tojást és pici tejet hozzáadva. A lényeg, hogy jól nyújtható tésztát állítsunk össze belőle.
  2. Két csomót csinálunk belőle, majd egyenként – lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a tepsi hátulján sütőpapíron megsütjük. Utána letesszük hűlni.

Ha meghűlt, akkor megtöltjük az alábbi krémmel –

  1. A tejet a 2 evőkanálnyi liszttel pépesre főzzük, majd lerakjuk hűlni.
  2. A vajat a porcukorral jó habosra keverjük, majd hozzáadjuk a dióbelet, a rumot, vagy rumaromát, meg a vaníliáscukrot, és nagyon alaposan kikeverjük.
  3. Mikor a cukor már elolvadt, akkor hozzáadjuk az addigra kihűlt tejpépbe, és vele is rendesen kikeverjük, habosítjuk.
  4. Ezzel töltjük a tésztát, tetejét ezzel a krémmel (akkor kicsivel többet kell készíteni) kenjük le, s várható szeletenként rakhatunk rá egy-egy fél diót, de akár tejszínhabot is használhatunk hozzá.
  5. Az alapjárat pedig az, amikor pusztán porcukorral szórjuk le.
  6. Egy éjszakára hűtőbe rakjuk, másnap szeletelhető jól, addigra összeérnek az ízek, a tészta pedig megpuhul.

Fotó: Vankó Sándorné