
A bécsi diós kocka, vagy szelet régi sütemény, nagyanyáink idejéből való. Omlós tészta diókrémmel, tetején porcukorral, vagy a krémmel bevonva.
Valójában rendkívül egyszerű tészta, de mint a legtöbb dolognál működik – a legegyszerűbbek a legtökéletesebbek.
Ráadásul ezek a dolgok igazán időt állóak is, mint ez a sütemény is mutatja.
A bécsi diós hozzávalói a következők –
tésztához –
- 10 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 30 dkg liszt
- 1 tojás
- annyi tej, hogy gond nélkül összeálljon
Diós krém –
- 2 dl tej
- 2 evőkanál liszt
- 15 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg darált dióbél
- 1/2 dl rum, vagy rumaroma
- 1 csomag vaníliás cukor
A sütemény készítésének menete –
- Klasszikus omlós tésztát készítünk a cukorból, vajból, lisztből – a tojást és pici tejet hozzáadva. A lényeg, hogy jól nyújtható tésztát állítsunk össze belőle.
- Két csomót csinálunk belőle, majd egyenként – lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a tepsi hátulján sütőpapíron megsütjük. Utána letesszük hűlni.
Ha meghűlt, akkor megtöltjük az alábbi krémmel –
- A tejet a 2 evőkanálnyi liszttel pépesre főzzük, majd lerakjuk hűlni.
- A vajat a porcukorral jó habosra keverjük, majd hozzáadjuk a dióbelet, a rumot, vagy rumaromát, meg a vaníliáscukrot, és nagyon alaposan kikeverjük.
- Mikor a cukor már elolvadt, akkor hozzáadjuk az addigra kihűlt tejpépbe, és vele is rendesen kikeverjük, habosítjuk.
- Ezzel töltjük a tésztát, tetejét ezzel a krémmel (akkor kicsivel többet kell készíteni) kenjük le, s várható szeletenként rakhatunk rá egy-egy fél diót, de akár tejszínhabot is használhatunk hozzá.
- Az alapjárat pedig az, amikor pusztán porcukorral szórjuk le.
- Egy éjszakára hűtőbe rakjuk, másnap szeletelhető jól, addigra összeérnek az ízek, a tészta pedig megpuhul.
Fotó: Vankó Sándorné